Pamatujete si na tu vůni a chuť krupicové kaše, která vás provázela dětstvím? Tento koláč je přesně takový – sladký, jemný a doslova jako vzpomínka na bezstarostné časy. Připravte si dezert, který vás vrátí zpátky do dětství, ale zároveň překvapí svou jednoduchostí a chutí. Ať už hledáte něco rychlého pro odpolední kávu, nebo chcete překvapit přátele něčím netradičním, tento recept je trefou do černého. Stačí pár ingrediencí a trocha trpělivosti, abyste si mohli dopřát tento lahodný koláč.
Kdo by nemiloval krupicovou kaši? Tento jednoduchý, a přitom ikonický pokrm nás provází už od dětství. A co kdybychom vám řekli, že si ji můžete vychutnat i ve formě koláče? Ano, tento recept je jako krupicová kaše v kostičce – jemný, sladký a neuvěřitelně nostalgický. Krupice má své místo v kuchyni už po generace, ať už jako snídaně, večeře nebo dezert. Tento koláč je důkazem, že i z těch nejjednodušších ingrediencí může vzniknout něco výjimečného. A co je nejlepší? Je snadný na přípravu, takže ho zvládne i začínající kuchař!
Skořicový pletenec
Efektní skořicový pletenec krásně ozdobí každý stůl a zároveň i výborně chutná. Tuto křupavou dobrotu můžete ještě po upečení polít rozehřátým máslem s troškou rumu a bude chutnat naprosto dokonale.
Skořicový pletenec
Kakaový cheesecake
Hledáte dokonalý dezert, který je snadný na přípravu, ale chutnat bude jako z cukrárny? Náš recept na božský kakaový cheesecake vás nezklame. S křupavým mandlovým korpusem a hedvábně jemnou kakaovou náplní je tento dezert skutečnou pastvou pro oči i chuťové pohárky. Jednoduchá příprava, luxusní výsledek – dopřejte si kousek čokoládového nebe na svém talíři.
Kakaový cheesecake
Koláč jako krupicová kaše
- Počet porcí: 6–8
- Délka přípravy: 20 minut + čas na tuhnutí
Ingredience
- 750 ml mléka (lze použít bezlaktózové nebo rostlinné)
- 5 polévkových lžic dětské krupice
- 2 polévkové lžíce cukru
- 1 balení kakaových sušenek (typu Bebe aj.)
- balíček skořicového cukru na ozdobení
- kakao a kondenzované mléko Salko na ozdobení
Postup přípravy
- Připravte si formu na koláč (ideálně čtvercovou nebo obdélníkovou). Na dno formy vyskládejte vrstvu kakaových sušenek tak, aby pokryly celé dno.
- Nyní si připravte krupicový základ. Do hrnce nalijte 750 ml mléka a začněte ho zahřívat na středním plameni.
- Postupně přisypávejte 5 lžic dětské krupice za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky.
- Jakmile začne směs houstnout, přidejte 2 lžíce cukru a pokračujte v míchání, dokud nevznikne hladká a hustá krupicová kaše.
- Na sušenky rovnoměrně nalijte ještě horkou krupicovou kaši a opatrně ji rozetřete do hladké vrstvy.
- Povrch koláče posypte skořicovým cukrem, který dodá dezertu příjemnou vůni a chuť.
- Pokud chcete, můžete koláč jemně posypat kakaem a dozdobit mlékem typu Salko apod. Tento krok je volitelný, ale dodá koláči extra šmrnc.
- Hotový koláč dejte do lednice a nechte ho alespoň 2–3 hodiny chladit, aby ztuhl a sušenky nasákly krupicovou směs.
- Po vychlazení nakrájejte na kostky a podávejte.
Dobrou chuť!
Mřížkový koláč
Mřížkový koláč s povidly je oblíbeným moučníkem, který si můžete připravit k odpolední kávě nebo jako pohoštění pro návštěvu. Příprava je navíc snadnější, než byste si mysleli.
Mřížkový koláč
Kakaové vafle s tvarohovým krémem
Vyzkoušejte naše nadýchané kakaové vafle s tvarohovým krémem! Tento recept kombinuje lahodnou chuť kakaa s jemností tvarohu a vytváří tak dokonalou harmonii chutí. Ať už je připravíte na víkendovou snídani nebo jako sladké překvapení k odpolední kávě, tyto vafle si zamiluje každý člen vaší rodiny.
Kakaové vafle s tvarohovým krémem
Tipy pro vylepšení receptu
- Bezlaktózová nebo veganská varianta: Nahraďte klasické mléko rostlinným (např. mandlovým nebo ovesným) a použijte veganské sušenky.
- Pokud máte rádi křupavější dezerty, nechte sušenky na dně formy jen krátce nasáknout. Naopak pro měkčí koláč je dobré nechat ho v lednici přes noc.
Zdroj: Autorský recept Sophie Michalčíkové