Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

České dezerty patří k nejlepším, říkají turisté. Žebříček vás možná překvapí

spoialabrothers / Shutterstock.com

Česká hlavní jídla vyvolávají u cizinců mnohdy rozporuplné reakce. Zato dezerty se těší u turistů, kteří k nám přijedou, velké oblibě, a oni proto rádi zkouší nové a nové sladké pokrmy. Uhádnete první místo žebříčku sladkých národních dobrot?

Přečtěte si také

Je lepší plastové, nebo dřevěné prkénko? Každé z nich si v kuchyni najde své využití

To, co nám chutná, značně ovlivňuje to, kde jsme se narodili a jak se v dané zemi, kraji či konkrétní rodině vaří/peče. Na chutě jsme si zvykli, proto nedokážeme objektivně zhodnotit, které sladké dezerty jsou obecně nejlepší. Od toho ale máme turisty, kteří při svých návštěvách s oblibou národní pokrmy ochutnávají a ty sladké mezi ně rozhodně patří. Co jim u nás chutná nejvíc?

Česká kuchyně plná sladkých laskomin

Svíčkovou, bramborák nebo kachnu necháme stranou a zaměříme se tentokrát na sladce chutnající pokrmy. Těch totiž u nás v Česku děláme dost. Kynuté buchty, koláče, ovocné knedlíky, lívance, palačinky, rolády, cukroví nebo bábovky – to je jen malý výčet toho, co Češi dělají a hlavně rádi jedí.

Podstatná část turistických návštěv zahrnuje gastronomické ochutnávání tradičních pokrmů. Některé lidem z celého světa chutnají více, jiné méně. A na základě jejich ochutnávání vznikl i žebříček nejoblíbenějších sladkých jídel, které pocházejí nebo se jedí v Česku. Schválně si jen tak pro sebe zkuste seřadit deset vašich nejoblíbenějších typicky českých dezertů. Níže najdete žebříček těch, které nejlépe hodnotili právě cizinci.

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Citronové palačinky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Citronové palačinky

Palačinky patří mezi tradiční pokrmy, které si získaly srdce lidí po celém světě. Jsou rychlé na přípravu, a přitom nabízejí neuvěřitelnou rozmanitost chutí. Tentokrát vám představujeme osvěžující variantu s citrony, kterou zná jen málokdo. Palačinky s citronovým aroma jsou ideální pro ty, kdo milují lehké a osvěžující dezerty.

Citronové palačinky

Frgál, koblihy a lívance vedou

Na třetím místě se umístily lívance z kynutého těsta. Lívance jako takové se nedělají pouze v Česku, ale ty naše mají specifickou strukturu. Podávají se tradičně s povidly a zakysanou smetanou, marmeládou nebo skořicí a máslem. Pokud bychom je měli srovnat s těmi americkými, tak ty jsou více nadýchané a tlustší.

Druhé místo získaly koblihy, které jsou ale známé snad po celém světě. Pravděpodobně v Česku nenajdete řetězec nebo pekárnu, které by je neprodávaly, u nás jsou tradičně plněné marmeládou, ale najdeme i s lískooříškovou náplní. V poslední době s koblihami experimentujeme, takže pokud budete mít štěstí, můžete ochutnat i s pistáciovým nebo sušenkovým krémem.

Daniela Baumann / Shutterstock.com

A první místo jednoznačně bere valašský frgál (jinak řečeno pecák), což je koláč s tenkou vrstvou těsta a polevou, která může být tvořena z hrušek, jablek, švestek, borůvek, máku, tvarohu, ořechů nebo marmelády. Pro frgál je typická také bohatá drobenka z mouky, másla a cukru, která má být křupavá. Pochází, jak již název odpovídá, z Valašska.

„Lívance i koblihy jsou fajn, ale neznám je díky Česku. Zato vláčný koláč s hruškovými povidly a křupavým elementem na vrchu znám od Čechů a naprosto jsem se do něj zamiloval. Vždy, když letím na návštěvu, už dopředu si domlouvám, abych si mohl frgál dát. Česká kuchyně jako taková mi moc nechutná, ale tento sladký skvost teda rozhodně ano,“ komentuje pro Kupi.cz redakci Američan Jack.

Roman Bjuty / Shutterstock.com

Ovocné knedlíky jako nejvíc překvapivý sladký pokrm

Redakce se zeptala cizinců, který sladký český pokrm je nejvíce zaskočil, a jednoznačně to byly ovocné knedlíky. V podstatě obecně knedlíky, ale ty plněné ovocem a posypané cukrem je zaráží. A hlavně ty, které jsou tvořené z bramborového těsta.

„V Česku jsem studovala a součástí mého pobytu bylo i ochutnávání nejrůznějších jídel. Když jsem se dozvěděla, že budu ochutnávat těsto z brambor s ovocem a cukrem, zkřivila se mi pusa. Pomyslela jsem si, že to vůbec nemůže být dobré. Měla jsem tedy předsudky už předem a kdybych to nevěděla dopředu, možná bych reagovala jinak. Byla to zvláštní kombinace a na poprvé mi to nechutnalo vůbec. Později jsem knedlíky vzala znovu na milost, ale s jiným ovocem a jinou posypkou a už mi to přišlo lepší. Každopádně mi to stále připadá jako nevšední a ne příliš lákavá kombinace,“ komentuje Španělka Lucia.

Umístila se bublanina i trdlo

Bublanina nepatří mezi nejoblíbenější dezerty všech Čechů. Je sice snadná, ale někomu může připadat suchá. To si ale nemyslí cizinci, kteří svým hodnocením bublaninu do žebříčku zařadili.

Určitě si říkáte, co pověstný trdelník, který u nás seženete v zimě i v létě? Tak ten se umístil až na devátém místě. Je nutné podotknout, že původ tohoto dezertu není český, nýbrž maďarský a první recept na trdelník byl nalezen v kuchařce z roku 1784.

  • 4. místo: Vdolky
  • 5. místo: Míša řezy
  • 6. místo: Koláče
  • 7. místo: Ovocné knedlíky
  • 8. místo: Bublanina
  • 9. místo: Trdelník
  • 10. místo: Buchty

„Pocházím z Polska a Česko nemáme daleko, takže jsem toho měla možnost ochutnat už dost. Proč nikdo nemluví třeba o rakvičkách nebo buchtičkách s krémem? Miluji je, a dokonce si buchtičky dělám i doma. Co naopak nechápu, je bublanina, kterou jsem se málem udusila, protože je to suchá buchta s ovocem. Mám ráda věci vláčné,“ zakončuje Polka Agnieszka.

Zdroj: Taste Atlas, oslovení cizinci pro Kupi.cz