Vedlejším produktem domácího vaření je zvýšená vlhkost a pachy. Taková vůně dobrého oběda je sice fajn, ale že jste měli v pondělí rybu a ve středu kari, by vaše návštěva vědět nemusela. Kuchyňské digestoře odsávají výpary ze sporáku, zadržují mastnotu a celkově jsou prakticky nepostradatelné. Jak vybrat tu správnou a na co si dát pozor?
Odtah vzduchu by měl být podle odborníků v každé kuchyni. Proto je až s podivem, že některé nové byty v kuchyňských koutech nemají přípravu na potrubí a průduch ve zdi nebo komínek na střeše. Ovšem i to se dá vyřešit.
„V takových případech doporučujeme recirkulační digestoř s uhlíkovými filtry. Nejsou sice tak účinné jako odtahové, ale dokáží výrazně zlepšit kvalitu vzduchu v kuchyni. Dnes je velmi moderní mít kuchyně bez digestoří, ale osobně si myslím, že to je hodně špatný nápad,“ říká pro Kupi.cz Martin Parolek z Parolek-shop.cz, který se prodejem a instalací digestoří zabývá řadu let.
Bez kvalitní digestoře se pára a pachy z vaření volně šíří po bytě, což má hned několik konsekvencí. Jednak se v místnosti zvyšuje vlhkost a můžou se objevit plísně, ale také se zde šíří mikroskopická mastnota. Ta může na stropě nad sporákem nebo na stěnách způsobit žluté fleky. V neposlední řadě bude váš byt cítit tím, co jste vařili, ještě několik dní.
„Mastnota z vaření musí někam jít a pak se usazuje na skříňkách a stropech. Navíc je v domácnostech pořád smrad. Taky záleží na tom, jak lidé v domácnostech vaří, ale u častého smažení vidím opravdu velký problém,“ má jasno odborník Parolek.
Každá domácnost má jiné možnosti a potřeby, a proto je důležité vybrat digestoř, která nejlépe odpovídá vašim podmínkám. Hlavním faktorem výběru je to, jestli máte možnost odvést vzduch ven, nebo musíte využít recirkulační model, jenž čistí vzduch pomocí filtrů a vrací ho zpět do místnosti.
„Za nejúčinnější považujeme komínové, vestavné nebo ostrůvkové digestoře s odtahem ven o průměru 150 mm,“ říká Parolek. Dále upozorňuje, že neméně důležité je potrubí. „Pokud je špatně vedené potrubí, například je zredukováno ze 150 mm na 100 mm, moc dlouhé nebo je použitých moc kolen, tak nebude sebelepší digestoř správně fungovat. Bude pouze hlučnější a bez odtahu,“ vysvětluje.
Při výběru digestoře je důležité zaměřit se na její výkon, který se udává v metrech krychlových za hodinu. Menší kuchyně si vystačí s výkonem kolem 300 m³/h, zatímco větší prostory vyžadují 600 až 800 m³/h. Důležitá je také úroveň hlučnosti – tiché modely dosahují hodnot kolem 50 dB. Dá se říct, že čím vyšší výkon a zároveň nižší hluk, tím dražší spotřebič.
„Kromě sacího výkonu je klíčová hlučnost zařízení a velikost digestoře vzhledem k varné desce. Digestoř by měla být minimálně stejně široká, jako varná deska. Důležitá je samozřejmě také vzdálenost od varné desky. Některé digestoře můžou být už 50 cm od indukční varné desky a 55 cm od plynové varné desky, ovšem některé digestoře musí být 65 cm a více,“ popisuje možnosti instalace Parolek.
Digestoř by měla odpovídat rozměrům vaší varné desky a měla by mít dostatečné osvětlení. Nejběžnější jsou rozměry okolo 60 cm a ovládání intenzity odsávání a LED osvětlení pomocí tlačítek. Některé digestoře mají dotykové panely nebo komunikují automaticky přímo se sporákem od stejné značky.
Digestoře by se měly čistit každých několik týdnů – záleží na tom, jak často se v dané kuchyni vaří. Povrchovou mastnotu snadno odstraníte běžnými prostředky a odnímatelné mřížky je možné vložit například do myčky. Co se týče papírových filtrů, ty se nemyjí, ale vyměňují za nové.
„Moderní filtry dokáží zachytit až 95 % pachů a mastnoty,“ říká Parolek.
Bez těchto filtrů se neobejdou zmíněné recirkulační digestoře, které nemají odvod vzduchu ven. Systém filtrů, jehož cílem je zachytit maximum mastnoty a pachů, se v ideálním případě skládá z kovového filtru, textilního filtru a uhlíkového filtru. Při zanesení filtrů začne být digestoř hlučnější a její výkon se snižuje. Některé modely vás na výměnu filtrů samy upozorní.
V České republice patří k nejprodávanějším digestoře značek Mora, Klarstein, Gorenje, Concept, Philco, Electrolux, AEG nebo Candy.
Levé digestoře se dají pořídit už od 3 000 Kč, ale nabízejí pouze základní výkon a funkce. Střední třída v ceně přibližně od 5 000 do 17 000 Kč už nabízí vyšší výkon, menší hlučnost a kvalitnější filtry.
„Kvalitní digestoře střední třídy se pohybují v rozmezí 8 až 15 tisíc korun. V této cenové kategorii už získáte spolehlivý spotřebič, s dobrým výkonem, rozumnou hlučností a kvalitním zpracováním,“ doporučuje Parolek a dává ještě jeden tip: „U některých značek jako AEG či Electrolux i funkci Hob2Hood, kde se digestoř propojí s varnou deskou stejné značky a digestoř není potřeba nijak ovládat, ovládá si ji varná deska sama.“
Tyto nejlepší modely obvykle vysoko přesahují cenu 15 000 Kč. Potěší vás vysokým výkonem, který spolehlivě odsaje všechnu páru i při plném využití sporáku, tichým chodem a řadou chytrých funkcí.
Při výběru digestoře by měl zákazník zvážit taky uživatelské recenze a dostupnost náhradních dílů/servisu dané značky. Digestoř totiž patří k nejpoužívanějším kuchyňským spotřebičům a může se stát, že po záruční době dojde k nějaké závadě. Zvláště pokud máte vestavnou digestoř do skříňky, výměna za zcela nový spotřebič jiné značky může být komplikovaná.
Zdroje: Kupi.cz