Ne nadarmo se říká, že je snídaně základem. Pro mnoho lidí je také nejdůležitějším jídlem, ze kterého čerpají energii po celý den. Lidé se stále přou, jestli je lepší sladká, nebo slaná verze. Nutriční expertka ale říká, že na tom nezáleží, zásadní je správné složení.
Dlouhou dobu se snídaně považovala za něco, co se nesmí vynechat. Postupem času ale přišli experti na výživu na to, že každý má jiné potřeby a snídaně je velmi individuální. Jsou lidé, kteří po ránu nemají hlad, a proto mají první jídlo dne až později, jiní se budí s pocitem hladu a těšením se na výživnou snídani. Není třeba se do ničeho na sílu nutit, naopak by se měl každý člověk řídit svým pocitem.
„Snídaně je nezbytná pro nastartování metabolismu a dodání energie na dopoledne. Pokud ráno po probuzení nemáte hlad, není nutné se hned do ní nutit. Obecně se doporučuje snídat do dvou hodin po probuzení, aby tělo nezačalo pociťovat energetický deficit, který by mohl později vést k vlčímu hladu a nadměrnému příjmu kalorií,“ uvádí pro Kupi.cz výživová specialistka Lenka Tarasidu.
„Snídaně je můj svatý grál ze všech jídel a miluji ji. Dopřávám si velkou a snažím se o vyváženost, aby mě nastartovala na celý den. S pořádnou zdravou snídaní vydržím až do pozdního oběda bez nutnosti myslet na jídlo,“ říká čtenářka Pavla.
„Byly doby, kdy jsem nesnídala, a nějakou dobu mi to i fungovalo, ale pak jsem zjistila, že moje tělo strádá a má pak zbytečné chutě na nesmysly, jako jsou sladkosti nebo nezdravé slané snacky. Nyní tedy snídám, ale střídmě,“ dodává čtenářka Zuzana.
„Mám různá životní období, ve kterých buď snídám, nebo ne. Když jsem bydlel u rodičů, snídal jsem, protože jsem musel. Jakmile jsem začal bydlet sám, přestal jsem to dělat a později jsem zjistil, že máma má vždycky pravdu a opravdu mi je lépe, když se nasnídám. Dělám si vejce na různé způsoby, které doplňuji zeleninou, sladké bych po ránu nemohl,“ sdílí svůj postoj čtenář Jindřich.
Na začátek je potřeba říct, že není sladká snídaně jako sladká snídaně. Pokud do sebe po ránu dostanete sladkou koblihu s lískooříškovým krémem, bude to úplně něco jiného než jogurt s ovocem a ořechy. Stejně tak vejce a zelenina budou na tělo působit jinak než bílé pečivo s pizza náplní.
Pravdou je, že na tom, zda je snídaně sladká, nebo slaná, nezávisí. Jde spíše o její složení a obě verze mohou být kvalitní a zdravou snídaní. „Nezáleží ani tak na tom, zda je snídaně sladká, nebo slaná, ale měla by obsahovat vyvážený poměr makroživin,“ potvrzuje Lenka Tarasidu.
U sladké verze se po mnoho let mluvilo o tom, že po její konzumaci se zvedne hladina cukru v krvi až moc, ale to platí především pro nezdravou volbu. Sladká snídaně může být zdravá, pokud obsahuje přirozené zdroje cukrů (ovoce, med) a je doplněná bílkovinami a tuky. Například jogurt s ovesnými vločkami a ořechy, ovesná kaše s mlékem, ovocem a ořechovým máslem, celozrnný toast s marmeládou bez přidaného cukru a sklenicí kefíru.
Slaná snídaně často obsahuje více bílkovin a tuků, což může přispět k delší sytosti. Ideální jsou například míchaná vejce nebo omeleta s celozrnným pečivem a se zeleninou, celozrnné pečivo se šunkou, sýrem a zeleninou, pomazánka se základem z cream cheese nebo tvarohu s celozrnným pečivem a zeleninou.
Obě varianty tedy mohou být zdravé, pokud jsou správně sestavené.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Bramborové placky, známé také jako hash browns, jsou oblíbenou součástí snídaňových menu po celém světě. Tyto křupavé lahůdky najdete nejen v anglických snídaních, ale i v mnoha hotelích a fast food řetězcích. Nyní si je můžete připravit i doma! Přinášíme vám jednoduchý recept a tipy pro vylepšení, které vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku.
Každá snídaně, ostatně i každé další jídlo, by mělo být sestaveno z adekvátního množství makroživin, jako jsou bílkoviny, tuky, sacharidy a vláknina.
„Snídaně je skvělým způsobem, jak začít den s kvalitními živinami. Důležité je, aby odpovídala vašim individuálním potřebám a byla nutričně vyvážená. Ať už preferujete sladkou. nebo slanou variantu, klíčem je správná kombinace bílkovin, sacharidů a tuků,“ dodává na závěr výživová expertka Lenka Tarasidu.
Zdroj: Výživová specialistka Lenka Tarasidu, STOB Klub, Aktin, Kupi.cz