Nemusíte být šéfkuchařem, abyste si doma připravili dokonalou rajskou polévku. Tento recept vás přesvědčí, že méně je někdy více. Tři základní ingredience, které najdete ve své spíži, a za půl hodiny máte na stole horkou, voňavou a chuťově vyváženou polévku, která zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Přečtěte si, jak na to, a objevte kouzlo jednoduchosti v kuchyni.
Rajská polévka je klasikou, která nikdy nezklame. Ale co když vám řekneme, že si ji můžete připravit i bez dlouhých hodin v kuchyni a složitých ingrediencí? Tento recept vznikl jako rychlé řešení pro chvíle, kdy chcete něco chutného, ale nemáte čas ani energii trávit hodiny vařením.
A co je na tom nejlepší? Potřebujete jen konzervu rajčat, cibuli a máslo – zbytek už máte pravděpodobně doma. Tato polévka je ideální na zimní večery, kdy si chcete připomenout vůni léta a zahřát se u talíře plného chuti. Navíc je tak jednoduchá, že ji zvládne připravit i úplný začátečník.
Rajská polévka z konzervovaných rajčat – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 100 g másla
- 1 menší cibule
- 1 konzerva krájených, loupaných rajčat (400 g)
- 500 ml vody
- sůl, mletý pepř a sušená bazalka podle chuti
Tatiana Volgutova / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo na středním plameni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte na hrubo nasekanou cibuli. Restujte ji asi 5 minut, dokud nezměkne a nezačne zlátnout.
- K orestované cibuli přidejte konzervu krájených rajčat i se šťávou. Zamíchejte a přilijte 500 ml vody.
- Osolte podle chuti, přidejte špetku mletého černého pepře a případně sušenou bazalku pro zvýraznění chuti.
- Směs přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, stáhněte plamen na nízký stupeň a nechte polévku pozvolna probublávat asi 30 minut. Během této doby se objem mírně zredukuje a polévka získá hustší konzistenci.
- Po 30 minutách polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji ponorným mixérem dohladka. Pokud je potřeba, dochuťte ještě solí, pepřem nebo bazalkou.
- Hotovou polévku ihned podávejte, ideálně s kouskem čerstvého pečiva nebo krutony.
Rajská polévka
Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.
Rajská polévka
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Tipy pro vylepšení receptu
- Přidejte na závěr lžíci smetany nebo kousek sýra, který se v horké polévce krásně rozpustí.
- Chcete polévku povýšit na hlavní chod? Přidejte do ní vařené těstoviny, rýži nebo kousky grilovaného kuřete.
- Místo bazalky zkuste tymián, oregáno nebo špetku chilli pro pikantnější variantu.
- Přidejte do základu k cibuli i nasekanou mrkev nebo celer, které dodají polévce další chuť a zahustí ji.
- Pokud máte možnost, sáhněte po kvalitních konzervovaných rajčatech – jejich chuť se v polévce opravdu projeví.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková