Tučný čtvrtek v roce 2025 připadá až na 27. února a předznamenává konec masopustu. Podle tradic by si měli lidé užít na Tučný čtvrtek velkého hodování a pití. Co by nemělo v tento den rozhodně chybět na našich stolech?
Tučný čtvrtek je hluboce zakořeněn v katolické tradici, jedná se o poslední čtvrtek před půstem. Katolický kalendář stanoví, že 40 dní před Velikonocemi se má postit, jíst a pít střídmě a zdržet se velkých shromáždění. Čas spojený s půstem by měl být věnován úvahám, dosahování cílů a duchovní obnově.
Přípravou na masopust byl čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný tučný, kdy se sousedé scházeli doma i v hospodě, aby se dosyta najedli před nadcházejícím půstem. „Tradičním jídlem obědu byla vepřová pečeně s knedlíkem a zelím a k tomu pivo. Protože nebyla nouze o sádlo, hospodyně zadělaly na koblihy, šišky a boží milosti, kterých pak na sádle smažily plné mísy pro pohoštění rodiny, sousedů a koledníků,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc.
Suroviny: 500 g hladké mouky, špetka soli, 4 dkg droždí, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg másla, 6 žloutků, 3 lžíce rumu, asi 250 ml mléka, tuhá marmeláda na plnění, moučkový cukr s vanilkovým cukrem na pocukrování, sádlo na smažení
Masopust začíná každý rok po svátku Tří králů, tedy 7. ledna. Končí většinou během února, na masopustní úterý, jež předchází Popeleční středě. Následuje pak období velikonočního postu. A jaké se s ním pojí lidové zvyky?
„Počínaje čtvrtkem, tzv. Tučným čtvrtkem, posledním týdnem masopustu se konaly zabíjačky s hostinou. Na vlastní zakončení celého období – masopustní neděli, pondělí a hlavně úterý, zvané končiny, ostatky, fašank, či přímo masopust, se konaly a místy dosud konají speciální obřady se závazným sledem událostí, s obchůzkou masek, scénickými výstupy a závěrečnou taneční zábavou,“ uvádí Jiřina Langhammerová v knize Lidové zvyky.
Některé zvyky a tradice se dochovaly dodnes. Nejtypičtějším pokrmem na Tučný čtvrtek jsou koblihy. Traduje se pověra, že sníst alespoň jednu koblihu na Tučný čtvrtek přinese štěstí po celý rok. Tučný čtvrtek v současné době připomínají především restaurace, které na tento den chystají jak tradiční menu, tak netradiční akce. Nabízejí se tučná masitá jídla typu knedlo vepřo zelo, bůček nebo husa.
Tučný čtvrtek je součástí masopustu ve většině katolických a protestantských zemí. Dnes se nejčastěji slaví v Polsku. Kdo se v tento den vydá za polské hranice, jistě si bude připadat jako v koblihovém ráji. Prodávají se doslova všude, nejen v supermarketech, jako je Biedronka, ale také ve všech cukrárnách a stojí se na ně doslova fronty. Kromě klasických koblih s marmeládou můžete ochutnat i neobvyklé příchutě.
TIP! Pokud někde v Polsku uvidíte prodejnu koblih Manufaktura, určitě se tam zastavte. Já jsem si koupila v prodejně koblihu s vanilkovým pudingem a mandlovou posypkou a také výbornou teplou koblihu plněnou krémem a čerstvým ovocem. Mňam!
V Německu má tento svátek podobný charakter, zatímco například v Řecku není klasický Tučný čtvrtek, ale tzv. Tsiknopempti. To lze přeložit jako „Zakouřený čtvrtek“ a slaví se 11 dní před Popeleční středou. Během Tsiknopempti je pro rodinu a přátele připravena velká grilovaná hostina.
Zdroje: Kupi.cz, knihy V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc (2010) a Lidové zvyky (2004)