Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Chyby, kterých se lidé dopouštějí při vaření brambor: Berou na milost naklíčené kusy a dávají je do studené vody

Krájení brambor nožem na dřevěném prkénku Lysenko Andrii / Shutterstock.com

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších a nejčastějších příloh, které si lidé dopřávají. Pokud jste i vy zklamaní, že jsou brambory málo chutné, nedovařené nebo naopak rozvařené, ujistěte se, že neděláte jednu z častých chyb, které vám mohou zkazit požitek z bramborového pokrmu.

Přečtěte si také

Pomazánka z červené řepy a křenu, která vás probudí z jarní únavy
Pomazánka z červené řepy a křenu, která vás probudí z jarní únavy

Brambory jako univerzální příloha i samostatný pokrm

Brambory patří mezi základní suroviny, které snad nikomu nemohou chybět v kuchyni. Existuje jich spousta druhů, můžete si je sami vypěstovat a jedná se o jednu ze zdravých příloh, kterou můžete připravit na nespočet způsobů.

Brambory vařené, pečené, smažené, ve formě kroket nebo hranolek, bramborová kaše, brambory ve slupce, salát, knedlíky, bramboráky nebo chipsy – to je jen malý výčet toho, co z nich můžete vytvořit. Ač se to nezdá, jejich příprava někdy může pořádně potrápit.

Představíme vám nejčastější chyby, kterých se lidé při přípravě brambor či jejich zpracování dopouštějí a kazí si tím výsledek.

Zpracováváte naklíčené brambory

Rozhodli jste se zpracovat brambory, ale máte je už dlouho uskladněné a zjistili jste, že z nich trčí bílé klíčky a brambory na sobě mají zelené fleky? Doporučujeme je vyhodit, pokud nechcete riskovat potíže. Takové kusy už mají něco za sebou, a navíc jejich naklíčení značí, že obsahují vyšší míru solaninu, který může být pro člověka jedovatý. Tuto látku brambory obsahují přirozeně, ale pouze v malé dávce.

Samozřejmě to neznamená, že jakmile sníte jednu naklíčenou bramboru, automaticky se otrávíte. Jen při konzumaci více kusů riskujete obtíže (od bolesti hlavy po otravu).

„Ačkoliv bylo v posledních 100 letech hlášeno a zdokumentováno pouze několik případů otrav způsobených bramborami, neměly by se zelené a silně naklíčené brambory konzumovat, aby se předešlo zdravotním komplikacím,“ cituje web Bezpečnost potravin prezidenta Německého spolkového úřadu pro hodnocení rizik.

Valeri Pavljuk / Shutterstock.com

Nehledíte na typ brambor

Je potřeba dopředu vědět, který pokrm se chystáte připravit, a dle toho vybrat i vhodný typ brambor. Varný typ A s nejnižším obsahem škrobu se hodí na saláty, jako příloha či tzv. brambory na loupačku, varný typ B je ideální na omáčky nebo polévky a „céčka“ nejlépe využijete na přípravu kaší či knedlíků, protože jsou moučné.

Dáváte je do studené vody

Většina hospodyň je naučených dávat nakrájené brambory do osolené studené vody, ale údajně se jedná o chybu, protože veškeré vitamíny a živiny z brambor se tak ve vodě vylouhují a vznikne „bramborový vývar“. Správně je tedy vkládat brambory až do vroucí vody. Pamatujte, že brambory by měly být vždy zcela ponořené a nevykukovat zpod hladiny.

Jedny tvrdé, druhé rozvařené

Brambory, které budete péct nebo vařit, zkrátka jakkoliv tepelně upravovat, byste měli nakrájet na stejně velké kousky. Pokud je jeden kus větší a jiný menší, nikdy se neuvaří rovnoměrně. Některé tedy budou tak akorát a ostatní tvrdé.

Přeháníte to se solí

Sůl je sice nad zlato, ale pokud to přeženete, můžete si zkazit celý pokrm. Vždy je lepší šetřit a případně sůl přidat, brambory jsou totiž na sůl náchylné.

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou

Brambory s hříbky a kapustou jsou jednoduchá pochoutka, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.

Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Špenát s vejcem a bramborem
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Špenát s vejcem a bramborem

Špenát patří mezi velmi zdravou zeleninu. Skvěle se hodí k těstovinám, jako příloha k pečenému masu a je taky vydatným hlavním jídlem. Tento skvělý recept na špenát s vejci a bramborem si jistě oblíbíte. Jeho příprava je totiž velmi rychlá a jednoduchá.

Špenát s vejcem a bramborem

Připravujete je příliš dopředu

Chcete si ulehčit přípravu, a tak brambory ve vodě uvaříte a necháte je v nich louhovat s tím, že je použijete, až budete potřebovat. To je ale velká chyba, protože opět dochází k uvolňování prospěšných látek do vody. Navíc hrozí, že se rozvaří (v případě bramborové kaše to ale tolik nevadí).

Pozor na konzumaci bramborových slupek

Pokud není slupka v dobrém stavu, nedoporučuje se ji konzumovat. Jezte jen slupky čerstvých brambor (obsahují cenné látky), ale nedávejte je dětem.

Tipy na závěr

  • Brambory skladujte na tmavém, suchém a chladném místě (ideálně sklep či komora, kde je teplota 3–6 stupňů Celsia).
  • Pokud má brambora flíčky nebo je na některých částech vysušená, vždy tyto problematické části odkrojte.
  • Pozor na zimu – jakmile teplota klesne na nulu, škrob v bramborách se mění na cukr a to zásadně mění jejich chuť.
  • Rané brambory spotřebujte co nejrychleji, střední hlízy vydrží až čtyři měsíce a pozdní ještě déle.
  • Vyzkoušejte starou babskou radu – pokud máte brambory starší, zkuste do vody přidat i lžíci octa a po scezení nechte odpařit i s octovým aroma, brambory budou mnohem chutnější.
bfocus_studio / Shutterstock.com

Redakční test autorky článku

Rozhodla jsem se, že některé informace ověřím a zkusím během vaření brambor dvě rady. Nakrájené brambory jsem vhodila do vroucí vody, nikoliv do studené, a přidala jsem i ocet pro lepší chuť. První test dopadl dobře a brambory byly doopravdy lepší (změnu jsem pozorovala zejména ve struktuře), tolik se totiž nerozpadaly, ale vliv na to může mít i typ brambor. Nejprve mi byl nepříjemný octový odér, ale po ochutnání byly skvělé. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Zdroj: Německý spolkový úřad pro hodnocení rizik, Bezpečnost potravin, Studie o solaninu, Kupi.cz