Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vědci přišli s receptem na dokonale uvařené vejce. Zabere to „pouhých“ 32 minut

Kvalita kontroly vajec v laboratoři Microgen / Shutterstock.com

Že není vaření vajíček žádná věda? Omyl! Podle nového receptu vědců z Neapole je k tomu potřeba přesně 32 minut a střídání teplé a vlažné vody. Důvod je poměrně prostý, samotný postup už méně. Výsledkem pak má být dokonalá struktura bílku i žloutku. Jak vejce „po vědecku“ uvařit? A vyplatí si kvůli němu na snídani o půl hodiny přivstat? Vyzkoušeli jsme recept za vás.

Přečtěte si také

Krásně vypadají a ještě líp chutnají: Chlebíčky obložené ovocem a květinami zazáří na každém stole
Krásně vypadají a ještě líp chutnají: Chlebíčky obložené ovocem a květinami zazáří na každém stole

Perfektní vajíčko chce čas

S novým receptem přišel tým vědců z Neapole. Ve studii publikované v magazínu Communications Engineering upozornil na fakt, že aby měl uvařený žloutek i bílek perfektní konzistenci, musí se vařit za jiných teplot. Čehož prostým vhozením do vroucí vody dosáhnout nelze, protože jedna část bude vždy moc tekutá a druhá převařená.

  • Žloutky ke svému uvaření potřebují teplotu kolem 65 stupňů Celsia, zatímco bílky o 20 stupňů více.

A tak na základě rozsáhlých počítačových simulací přenosu tepla z vody přes skořápku až do středu vejce a matematických výpočtů přišli vědci s optimálním postupem, který pojmenovali jako periodické vaření založené na střídání vody. Výsledkem má potom být zcela dokonalé vejce, které má krémový, akorát tekutý žloutek, současně ale pevný, rozplývající se bílek.

Nicole Kandi / Shutterstock.com

Lepší chuť i složení

Podle vědců má být recept spíše zajímavým experimentem a ukázkou toho, jak lze s pomocí vědy vylepšit i tak obyčejnou věc, jakou je uvařené vejce. A to nejen po chuťové stránce, ale i té zdravotní. Měření v laboratoři totiž ukázala, že žloutek vajec uvařených revoluční metodou obsahoval mnohem více polyfenolů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ protizánětlivých antioxidantů, které u lidí mohou snižovat riziko kardiovaskulárních a neurodegenerativních onemocnění. A to už může stát za vyzkoušení.

  • Věděli jste, že vaření natvrdo je všeobecně považováno za nejzdravější úpravu této suroviny? I když ohledně denního množství se odborníci neustále přou, všeobecně se doporučuje jíst vejce alespoň několikrát do týdne. Obsahují totiž spoustu prospěšných bílkovin, vitamínů (D, B2, B7, 12), antioxidantů i jódu a cholinu.

Jak periodicky uvařit vejce?

Budete potřebovat hrnec s neustále vroucí vodou a misku s vodou o teplotě 30 °C. Nejprve začněte na sporáku. Vejce dejte přesně na 2 minuty vařit, poté ho vyjměte a na 2 minuty dejte do vlažné vody. Takto stále dokola opakujte celkem osmkrát. Dohromady tedy po dobu 32 minut. Hotové vajíčko se nakonec šokově zchladí ledovou vodou a oloupe.

Vyzkoušeli jsme za vás: Opravdu to funguje?

Pokusný recept nás zaujal natolik, že jsme se rozhodli obětovat půl hodiny času a periodické vajíčko uvařit. Pokud byste se chtěli do podobného experimentu pustit doma (například s dětmi), v první řadě doporučujeme dát vařit dostatečné množství vody.

Během neustálého přesouvání vejce z vroucí do vlažné vody a zpět se jí poměrně dost vylije kolem, současně se za půl hodiny varu také část odpaří přímo z rendlíku. Pochybujeme také, že jsme zvládli po celou dobu dodržet laboratorní teplotu vlažné vody kolem 30 stupňů. Zvláště, když jsme do ní neustále pokládali horké vejce.

A jak to celé dopadlo? Výsledné vajíčko mělo opravdu tekutější žloutek, na jaký jsme zvyklí například u zastřených vajec, ale s pevnějším bílkem. Chuťový rozdíl byl ale minimální. Je tak nadmíru jasné, že pro běžné snídaně v pracovní dny tento postup neobstojí. Zvláště, pokud byste chtěli vajec vařit více. Milovníci krémových žloutků si proto bohatě vystačí s klasickými vajíčky naměkko nebo nahniličku.

Sashinaelena / Shutterstock.com

Jak dobře uvařit vejce nahniličku?

Někdo dává vajíčka vařit do studené vody a po dosažení varu nechává 10 až 15 minut dojít. Pokud je však upřednostňujete s mírně tekutým středem, mnohem lepší a přesnější je vaření až ve vroucí vodě. Díky konzistentní teplotě se lépe odhaduje čas jejich přípravy. Pro tekutější žloutek vařte 7 minut, pro pevnější (přesto krásně vláčný) 8 minut. Pokud berete vejce přímo z ledničky, čas se může o půl minuty až minutu prodloužit.

Zdroje: Communications Engineering (Nature.com), BBC, WebMD