Nutella je nejznámější čokoládovou pomazánkou na světě – italská společnost Ferrero ji vyrábí už od roku 1964! Ovšem vůbec by neexistovala, kdyby nebylo chemika a inovátora Francesca Rivelly, který zemřel letos na Valentýna ve věku 97 let. Itálie i celý svět si v těchto dnech připomíná jeho zásadní objev.
Francesco Rivella se narodil v italském městečku Barbaresco v provincii Cuneo a už v mládí nastoupil do společnosti Ferrero, která se zabývala výrobou čokoládových tyčinek, bonbónů a dalších pochutin. Více než čtyřicet let byl blízkým spolupracovníkem ředitele Michela Ferrera, s nímž společně vymysleli a přivedli do výroby řadu produktů – od zmíněné Nutelly po kuličky Ferrero Rocher.
Hlavní přínos Rivelly byl v tom, že vystudoval potravinářskou chemii v Turíně, takže dokonalost složení a chutě Nutelly nebyla žádná náhoda. Společně s Ferrerem ladili ideální poměr kakaa, lískových oříšků a cukru, až se zrodila nejoblíbenější kakaová pomazánka na světě. Její složení se přece jen od 60. let trochu změnilo a v každé zemi je trochu jiné, ale základ je pořád stejný.
Po velkém úspěchu se Rivella stal vedoucím technologických laboratoří, které se nacházely v různých zemích světa, a v letech 1973 až 1993 byl zástupcem ředitele výzkumu skupiny Ferrero.
Dáváte si někdy Nutellu na rohlík nebo toast? Nebo ji mlsáte jen tak samotnou lžičkou? Až si budete lískooříškovou pomazánku vychutnávat příště, vzpomeňte si na těchto 5 zajímavostí, které jen tak někdo neví.
Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.
Po druhé světové válce bylo kakao extrémně vzácnou surovinou, takže firmy se snažily své výrobky něčím „nastavit“. Ferrero vytvořilo sladkou pastu z lískových oříšků, cukru a jen malého množství kakaa. Zrodil se předchůdce Nutelly.
Od roku 1946 se tato pasta jmenovala Giandujot a jednalo se vlastně o měkký čokoládový bochník v alobalu, který se dal natírat na pečivo. V roce 1951 přišli Ferreo s Rivellou s novým produktem, jmenoval se SuperCrema. Ten už se velmi přiblížil současné Nutelle, protože se snadno roztíral.
V roce 1964 konečně spatřila světlo světa „současná“ Nutella, když její vynálezce našel ideální poměr všech surovin a upravil výrobní postup tak, aby výsledkem byla ta nejjemnější pomazánka, jakou kdy Ferrero vyrobilo, se silnou čokoládovou chutí. Hned rok poté se začala prodávat v ikonické skleněné dóze.
Brzy se ujala na trhu nejen v domovské Itálii, ale postupně taky v Německu, Francii, Velké Británii, USA a od 80. let zná vynález Rivelly prakticky celý svět.
Nutella je nejznámější lískooříškovou pomazánkou, to je bez debat. Běžná „sklenice“ (v současné době už je většinou z plastu) o hmotnosti 600 g stojí asi 170 Kč.
Ale dají se koupit i její dražší i levnější alternativy a na ty jsme se v redakci Kupi.cz zaměřili a udělali jsme si rešerši dalších výrobků, které jsou u nás dostupné.
V České republice seženete třeba čokoládový krém od Milky, která patří pod společnost Mondeléz. Velmi podobná Nutelle je taky Nugeta od Orionu, spadající pod konglomerát Nestlé. K prémiovějším výrobkům patří čokoládovo-oříškový krém od Lindt.
Další čokoládové pomazánky vyrábí značky Chocoland, Lotus, Alnatura, Lino, Emco nebo třeba La Vida. Lískoořiškové pomazánky typu Nutelly si vyrábí i jednotlivé řetězce pod svými privátními značkami, najdete je například v Lidlu, Bille nebo Tescu. Zatímco kilogram pravé Nutelly stojí asi 280 Kč, levnější náhražky s příměsemi různých rostlinných olejů koupíte už od 150 Kč za kilo.
Kupujete pravou Nutellu, nebo levnější čokoládové pomazánky? Nebo se těmto pochutinám, které obsahují velké množství cukru, spíše vyhýbáte? Napište nám do diskuze.
Zdroje: Kupi.cz, Nutella