Taky vás vždy děsila představa spadnutí do rybníka plného zeleného žabince? A víte, že je tato „nechutná“ vodní rostlina – pravým jménem okřehek – považovaná za superpotravinu? Evropské úřady ji nově uznaly oficiálním druhem čerstvé zeleniny a umožnily jí vstup do kuchyní i na pulty obchodů. V čem spočívá výjimečnost okřehku neboli potraviny budoucnosti? A opravdu chceme takové rostliny jíst?
Shluky drobných lístků jsou u nás považované za vodní plevel. Botanicky se nazývají okřehek (Lemna, v angličtině Duckweed, což v překladu znamená kachní tráva). Existuje jich několik druhů a všechny patří k nejrychleji se množícím rostlinám na planetě. Udává se, že za den rostou až 50krát rychleji než třeba taková kukuřice.
A zatímco většina lidí o „žabinci“ jako o možné potravině nikdy nepřemýšlela, v centru pozornosti vědců je už pěknou řádku let. Jejímu potenciálu se mimo jiné věnoval tým expertů z nizozemského výzkumného centra Wageningen University, který deset let zkoumal využití této rostliny jako obnovitelného a bohatého zdroje bílkovin, antioxidantů a vitamínů i minerálů.
Dlouhodobý výzkum potom završil začátkem letošního února Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), když na základě výsledků nizozemské studie uznal okřehek jako druh zeleniny. Co přesně to znamená? Do několika let by se mohl začít legálně prodávat jako potravina v obchodech a využívat jako surovina při vaření.
„Jde o pozoruhodnou rostlinu. Je to vlastně jedna z nejrychleji rostoucích rostlin na Zemi. Zároveň je to také rostlina s nejvyšším obsahem proteinů. Příjemným bonusem je i to, že okřehek produkuje množství důležitých mikronutrientů,“ vysvětluje také biolog Stanislav Mihulka.
Díky vysokému obsahu protizánětlivých antioxidantů, zeaxantinu a luteinu, by podle něho mohl být okřehek mimo jiné výborným zdrojem jednoduše získávaných živin pro astronauty, kteří jsou ve vesmíru vystaveni ionizujícímu záření a náchylnější vůči chronickým zánětům a onemocněním způsobeným působením kyslíkových radikálů.
V drobných lístcích se toho ale ukrývá mnohem více. Kromě zmíněných antioxidantů a dobře stravitelných bílkovin v téměř 50% podílu (včetně všech devíti esenciálních aminokyselin), jsou rovněž bohatým zdrojem vitamínů A a skupiny B, zinku a železa. Uvádí se, že mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu a cukru v krvi a přispívají ke zdraví celého kardiovaskulárního systému.
Do popředí zájmu vědců se okřehek dostal nejen jako nutričně nabitá potravina, ale také udržitelná a snadno obnovitelná plodina. Ke svému neuvěřitelně rychlému růstu potřebuje doslova pouze vodu a světlo.
„Díky rychlému růstu dosahuje okřehek velmi vysokých výnosů na hektar, k jeho produkci proto není potřeba mnoho místa. Zvláště, když se dá pěstovat ve vrstvách. Ke svému růstu navíc potřebuje pouze tenkou vrstvu vody, obejde se úplně bez zemědělské půdy,“ popisuje Van der Meer, jeden z nizozemských vědců pracujících na zmíněné studii.
Jako oficiální potravina se okřehek zatím koupit nedá. K dostání je u nás pouze jako akvarijní rostlina pro domácí pěstování. Evropský trh tak vyčkává na první komerční producenty, kteří jej začnou pěstovat v dostatečných kapacitách.
Nejdříve by se mohla tato vodní rostlina jako surovina objevit na talířích exkluzivních restaurací. A poté následovat na pulty běžných supermarketů. Což by mohlo být již do tří let, odhadují vědci. Zda to potom bude v čerstvé nebo mražené podobě, ve formě sušených a mletých prášků či kapslí, případně jako součást jiných potravin, zatím není jisté.
Výhodou okřehku je i jeho poměrně neutrální chuť, díky níž by se mohl stát cenným a nutričně bohatým doplňkem stravy s univerzálním využitím.
Zdroje: Dutch Wageningen University & Research, Bezpečnost potravin, Kupi.cz