V posledních letech vznikají nové výživové trendy, přičemž některé jsou zdravé a jiné mohou spíš uškodit. Aktuálně sociální sítě ovládl trend „girl dinner“, kterému propadá stále více zejména mladých lidí. Zeptali jsme se výživové specialistky, o co jde a zda je to zdravé.
Ať už nám to přijde zbytečné, nebo ne, faktem je, že vzniká jeden výživový trend za druhým a nejen mladá generace je s oblibou zkouší a testuje. Někteří si určitý styl stravování osvojí a najedou na jeho vlnu, jiní přecházejí z jednoho nutričního trendu do druhého a další skupina lidí je k těmto trendům lhostejná.
Aktuálně se na vrcholu trendového žebříčku v oblasti výživy drží tzv. girl dinner. Jedná se o přípravu jednoduchých, nenáročných jídel, která čítají několik malých svačinek dohromady. Někteří lidé tímto způsobem řeší jídla, na jejichž přípravu nemají tolik času, jiní se takto stravují po celý den. Na sociálních sítích, především na TikToku, se trend šíří rychlostí světla a lidé (zejména dívky) nadšeně sdílejí svá jídla.
Pokud bychom to měli vysvětlit laicky, jde v podstatě o všehochuť na talíři – naskládáme na něj vše, co doma najdeme. Dřív se takovému jídlu říkalo „obložený talíř“, dnes jde o populárnější označení girl dinner.
Zdá se, že může jít o pohodlný a zdravý způsob stravování – ale jen pokud při něm dodržujeme jistá výživová pravidla, jinak i tento způsob může spadnout do nezdravého stylu, jak upozorňuje specialistka na výživu Lenka Tarasidu:
„Trend girl dinner jsou drobná a časově nenáročná jídla složená z různých snacků, například sýra, pečiva, oliv, ovoce nebo hummusu. Stejně jako u většiny stravovacích trendů záleží na tom, jak se k němu přistupuje. Girl dinner může být celkem vyvážená večeře, pokud obsahuje bílkoviny, zdravé tuky a komplexní sacharidy. Například kombinace sýra, celozrnných krekrů, ořechů a zeleniny může být nutričně v pořádku. Obsahově by to ale nemělo být složeno jen z prázdných kalorií. Pokud ano, vedlo by to k dlouhodobě nevyváženému příjmu živin. A to už by byl problém.“
Jak již bylo zmíněno, velmi záleží, jak se k trendu přistupuje – výsledkem může být vyvážené a zdravé stravování, ale také strava s nízkou výživovou hodnotou, což tělu dlouhodobě neprospívá. Důležité je také nekopírovat talíře ostatních, což můžeme v poslední době sledovat jako velmi oblíbený postup. Každé tělo je jiné a potřebuje jiný příjem a odlišný poměr makroživin, proto by se měl každý řídit svou potřebou, a ne tím, co jí kamarád/ka, oblíbený/á influencer/ka nebo slavná celebrita.
„Některé příklady girl dinner, které kolují po sociálních sítích, zahrnují jen chipsy, sladkosti nebo pár kousků pečiva. To výživově ideální rozhodně není a tělo nedostává to, co potřebuje. Déletrvající nevyvážená strava může vést k únavě, nedostatku živin, celkově oslabené imunitě až k poruše příjmu potravy,“ dodává pro Kupi.cz Lenka Tarasidu.
Salát z červené čočky s pečenou treskou je velmi zdravý, neboť tento druh luštěniny obsahuje velké množství bílkovin, zinku, železa a vitamínu B6. Vzhledem k tomu, že se červená čočka nemusí namáčet a dlouze vařit, vám tento recept zabere na přípravu jen chviličku.
Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.
Zajímalo nás, jak tedy k trendu přistupovat a pojmout ho tak, aby nám prospíval a neškodil. Lenka Tarasidu radí následující: Pokud si občas dáte večeři ve stylu girl dinner, rozhodně vám to neuškodí. Tento trend ukazuje, že jídlo nemusí být složité. Klíčem je rozmanitost a vyváženost.
Pokud chcete tento koncept pojmout zdravěji, poskládejte si talíř ze všech živin:
Girl dinner může být skvělým řešením pro dny, kdy nemáte chuť nebo čas vařit. Pokud se ale tento styl stravování praktikuje příliš často a nebude obsahovat dostatek živin, může mít negativní dopad na naše zdraví. Klíčem je rovnováha, užít si občas jednoduchou večeři, ale zároveň dbát na pestrou a vyváženou stravu.
Na sociálních sítích se klidně inspirujte, jen si množství a jednotlivé komponenty na talíři přizpůsobte svým potřebám a nekopírujte stravu jiných, k ničemu pozitivnímu by to nevedlo.
Zdroj: Kupi.cz