Pokud hledáte ideální recept na rychlý oběd, který uspokojí i ty nejnáročnější gurmány, pak tento Croque Monsieur, ikonický francouzský sendvič, je odpovědí na vaše přání! Křupavé pečivo s lahodnou náplní z šunky, sýra a bešamelové omáčky je perfektní volbou pro všechny, kteří chtějí jednoduché, ale přitom elegantní jídlo. Ať už si ho připravíte na rychlou svačinu, nebo jako hlavní chod, jeho chuť vás přenese přímo do pařížské kavárny.
Vůně Francie
Croque Monsieur je jedním z nejznámějších francouzských pokrmů, který se poprvé objevil na jídelních lístcích pařížských kaváren již na počátku 20. století. Tento ikonický sendvič si získal srdce lidí po celém světě díky své jednoduchosti a zároveň bohaté chuti. V překladu znamená „křupavý pán“ a jeho základ tvoří křupavý toustový chléb, šunka, sýr a lahodná bešamelová omáčka. Croque Monsieur je ideální volbou pro rychlý oběd, večeři, nebo dokonce i brunch. Připravit ho zvládne každý, a navíc si ho můžete upravit podle svých chutí.
Croque Monsieur – recept
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 25 minut
Ingredience
- 4 plátky toustového chleba
- 2 plátky kvalitní šunky
- 100 g nastrouhaného sýra ementál
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml mléka
- špetka soli
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička dijonské hořčice
Mironov Vladimir / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve si připravte bešamelovou omáčku. V malém hrnci rozehřejte 1 lžíci másla na středním plameni. Jakmile se máslo rozpustí, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání ji připravujte asi 1 minutu, dokud nezíská světlou barvu.
- Postupně přilévejte mléko a neustále míchejte, aby nevznikly hrudky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Do bešamelu přidejte špetku soli, mletý muškátový oříšek a dijonskou hořčici. Promíchejte a odstavte z plotny.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem položte dva plátky toustového chleba.
- Na každý plátek chleba rozetřete tenkou vrstvu bešamelové omáčky. Položte na ni plátek šunky a posypte částí nastrouhaného sýra.
- Přikryjte druhým plátkem chleba a na vrchní stranu opět naneste vrstvu bešamelu. Zasypte zbytkem sýra.
- Sendviče vložte do trouby a pečte zhruba 10 minut, nebo dokud sýr na povrchu nezezlátne a sendviče nebudou křupavé.
- Hotové Croque Monsieur podávejte ihned, ideálně s čerstvým salátem nebo nakládanou zeleninou.
Sendvič s tuňákovou pomazánkou
Sendvič s tuňákovou pomazánkou se hodí, kdykoli potřebujete svačinu do práce, do školy, na výlet nebo hledáte tip na výživnou večeři. Pomazánku budete mít hotovou během chvilky a výběr pečiva je jen na vás.
Sendvič s tuňákovou pomazánkou
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Nevíte, jakou rychlovku připravit k večeři? Kuřecí sendvič se zeleninou budete mít hotový během pár minut. Místo rajčat a rukoly můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte zrovna po ruce.
Kuřecí sendvič s rajčaty a rukolou
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete sendvič povýšit na Croque Madame, přidejte na vrch volské oko.
- Zkuste ementál, čedar nebo jiný sýr s výraznou chutí.
- Chcete ještě křupavější chléb? Opečte plátky toustového chleba na pánvi předem.
- Pro výraznější chuť můžete do bešamelu přidat špetku česneku nebo uzené papriky.
- Pokud chcete odlehčenou verzi, použijte celozrnný chléb a méně sýra.
Zdroj: Kupi.cz