Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo spojit popcorn, pivo a sýr do jednoho receptu? Zní to šíleně? Možná, ale tahle neobvyklá kombinace vás naprosto dostane! Popcornová polévka vás překvapí nejen svou chutí, ale i jednoduchostí přípravy. Ať už chcete ohromit hosty nebo jen zpestřit rodinný oběd, tenhle recept je trefou do černého. Pojďte se s námi pustit do přípravy této originální polévky, která vás zaručeně dostane nejen svou chutí, ale zaujme i popcornovou čepicí.
Popcornová polévka? Ano, slyšíte správně! Tento originální recept pochází z polské kuchařské show, kde okamžitě vzbudil pozornost. A není divu – spojení kukuřice, sýra a piva v jedné polévce je natolik neobvyklé, že si získá každého, kdo má rád nové gastronomické zážitky.
Popcornová polévka je ideální volbou pro chvíle, kdy chcete překvapit své blízké nebo si jen dopřát něco nevšedního. Navíc její příprava nezabere příliš času a zvládne ji i kuchař-začátečník. Takže pokud máte rádi experimenty v kuchyni, tohle je recept přesně pro vás!
Popcornová polévka – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 30 minut
Ingredience
- 3 polévkové lžíce másla
- 3 polévkové lžíce pšeničné mouky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 300 g žlutého sýra (např. čedaru)
- 2 plechovky konzervované kukuřice
- 350 ml piva
- 1 polévková lžíce hořčice
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- čerstvě pražený popcorn na ozdobu
Piemontská zimní pečená polévka
Piemontská zimní pečená polévka je dokonalý pokrm, který je velmi sytý, skvěle tedy poslouží i jako hlavní chod, a navíc vás příjemně zahřeje. Příprava je jednodušší, než se může na první pohled zdát, a s trochou snahy ji zvládne každý.
Piemontská zimní pečená polévka
Postup přípravy
- Konzervovanou kukuřici slijte z nálevu a nechte okapat. Žlutý sýr nastrouhejte na struhadle s velkými otvory.
- V hrnci se silným dnem rozehřejte máslo na středním plamenu. Jakmile se rozpustí, přidejte pšeničnou mouku a za stálého míchání ji opékejte asi 4 minuty, dokud nezíská jemně zlatavou barvu.
- Do hrnce postupně přilévejte pivo a důkladně míchejte, aby vznikla hladká směs bez hrudek.
- Přidejte zeleninový vývar, zvyšte plamen a přiveďte směs k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit dalších 5 minut.
- Do hrnce přidejte nastrouhaný žlutý sýr a hořčici. Míchejte, dokud se sýr zcela nerozpustí a polévka nezíská krémovou konzistenci.
- Nyní přidejte scezenou kukuřici a dochuťte polévku solí a mletým černým pepřem. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat i své oblíbené koření.
- Jakmile kukuřice změkne, polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vývaru nebo vody.
- Hotovou polévku podávejte ozdobenou čerstvě praženým popcornem – dodá jí nejen originální vzhled, ale i skvělou texturu.
Tipy pro vylepšení receptu
- Chcete polévce dodat trochu šmrncu? Zkuste přidat špetku uzené papriky, chilli nebo muškátového oříšku.
- Pokud nemáte po ruce čedar, skvěle poslouží i gouda nebo ementál. Každý sýr polévce dodá trochu jinou chuť.
- Kromě popcornu můžete polévku ozdobit i opečenými krutony, škvarky nebo čerstvými bylinkami, jako je petrželka či pažitka.
- Nejlepší je použít světlé pivo, ale pokud máte rádi výraznější chutě, zkuste tmavé nebo polotmavé.
Zdroj: Kupi.cz