Každá kuchyně má oblíbená i méně populární jídla a ta česká není výjimkou. Naše národní pokrmy jsou kalorické, těžké a mají svá specifika, která samozřejmě nemusí vyhovovat všem. Důkazem je fakt, že se hned několik českých jídel objevilo v žebříčku nejhorších pokrmů světa.
Na světě existuje nepřeberné množství pokrmů různých chutí a s tím souvisí i fakt, že každému člověku chutná něco jiného. Chutě ovlivňuje doba i místo, kde člověk vyrůstá, kultura, ale samozřejmě i genetické vybavení, a dokonce i povaha, která může ovlivnit to, jestli je člověk svolný k novým chutím, nebo dává přednost konzervativnímu přístupu.
Každá světová kuchyně je jedinečná, individuální a má své zvláštnosti. Některé pokrmy jsou obecně oblíbenější, jiné méně populární, a tak vznikají nejrůznější žebříčky. Pokud se budeme bavit o jídlech, která lidé považují za nejméně chutná, možná vás překvapí, že v tomto seznamu mají své zastoupení i tři české pokrmy.
Taste Atlas vytvořil seznam nejhůře hodnocených jídel na světě, a to na základě přibližně 600 000 recenzí. První místo obsadil pokrm, který se označuje jako Blodplättar. Jedná se o palačinky, které jsou tradiční pro oblast Švédska, Norska a Finska. Vyrábí se z žitné či ječné mouky a krve ze zvířat, dříve se jednalo o sobí krev, ale dnes se používá krev i z jiných zvířat.
Druhé místo získal švédský pokrm Calskrove, což je kombinace pizzy, hranolek a hamburgeru. Původně bylo toto kalorické jídlo určeno pro osoby, které se po noci plné zábavy a pití alkoholu nemohly rozhodnout, zda si chtějí dát spíše pizzu, nebo hamburger.
Na třetím místě skončil pokrm z Islandu s názvem Svið, který v sobě ukrývá vařenou ovčí hlavu, která se po uvaření opéká na otevřeném ohni a tradičně se podává se šťouchaným tuřínem, bramborovu kaší nebo rebarborovým želé.
I česká kuchyně má v tomto seznamu své místo. Na 31. místě se umístila tradiční staročeská chlebová polévka, která se vaří z chleba, sádla, vajíčka, česneku, majoránky a vývaru (dnes někteří přidávají masox). Jedná se o hustou polévku, která byla dříve považována za levný pokrm.
Dalším nepopulárním českým jídlem ve světě je máslová pomazánka, která získala 67. místo. Jedná se o nátěrku se specifickou chutí, která se vyrábí ze zakysané smetany, podmáslí a sušeného mléka. Maže se typicky na krajíc chleba a může být dochucena různým kořením či dalšími surovinami (např. česnekem, šunkou, pažitkou či cibulkou).
72. místo patří karlovarskému sucharu, což je zdravý chléb, do kterého se přidává vřídelní léčivá karlovarská voda. Zpracovává se ručně a bývá součástí dietních jídelníčků. Chuť je originální a ne každému sedne.
Zajímalo nás, co z českých jídel nechutná právě vám. Oslovili jsme proto čtenáře Kupi.cz, abychom zjistili, která jídla jsou nejméně oblíbená.
Zdroj: Kupi.cz