Hledáte recept na fantastický oběd nebo večeři, který nevyžaduje žádnou speciální dovednost, a přesto okouzlí každého strávníka? Pečený vepřový guláš je přesně to, co hledáte! Stačí nakrájet maso, pár základních ingrediencí, vše promíchat a trouba už se o zbytek postará. Výsledek? Měkké, šťavnaté maso v lahodné omáčce, která voní po paprice a koření. Ideální pro chvíle, kdy chcete ušetřit čas, ale zároveň připravit něco opravdu výjimečného.
Guláš je jedním z pokrmů, který má v české i slovenské kuchyni své pevné místo – ať už se podává na svatbách, rodinných oslavách nebo jen tak k nedělnímu obědu. Tento recept na pečený vepřový guláš je však malou revolucí. Zapomeňte na dlouhé stání u plotny a neustálé míchání, tento guláš se totiž „vaří sám“ v troubě. Inspirace pochází z tradičních receptů, ale vše se připravuje jednoduše v jednom hrnci nebo pekáči. Připravte si ho na rodinné setkání, když chcete ohromit hosty, nebo jen tak, když máte chuť na něco poctivého a domácího.
Pečený vepřový guláš – recept
- Počet porcí: 4–6
- Délka přípravy: 15 minut příprava + 2 hodiny pečení
Ingredience
- 1 kg vepřového plecka nebo krkovice
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce sušené majoránky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce jemného škrobu (např. bramborového nebo kukuřičného)
- voda (na podlití)
MariaKovaleva / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Vepřové maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2x2 cm. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo, česnek oloupejte a prolisujte.
- V misce smíchejte sladkou papriku, drcený kmín, majoránku, sůl, pepř a jemný škrob. Tuto směs dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.
- Do většího litinového hrnce, pekáče nebo zapékací mísy s poklicí vložte nakrájené maso, cibuli a česnek. Přidejte rajčatový protlak a směs koření se škrobem. Vše důkladně promíchejte, aby se maso i zelenina obalily kořením.
- Nyní směs podlijte vodou tak, aby bylo maso téměř ponořené, ale ne úplně. Hrnec nebo pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte guláš přibližně 2 hodiny. Během pečení není nutné guláš míchat ani kontrolovat – trouba vše zařídí za vás. Po dvou hodinách by mělo být maso krásně měkké a omáčka jemně zahuštěná díky škrobu.
- Hotový guláš podávejte s čerstvým chlebem, houskovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo třeba těstovinami.
Srnčí guláš
Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Srnčí guláš
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Segedínský guláš patří mezi oblíbená česká jídla. Skvělou chuť mu dodává především kysané zelí a zakysaná smetana. Tahle původem maďarská dobrota byla vytvořená ze zbytků v jedné budapešťské restauraci, což potvrzuje pravidlo, že vynikající jídla často vznikají úplnou náhodou. My si segedínský guláš uvaříme podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.
Segedínský guláš podle Zdeňka Pohlreicha
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do guláše špetku chilli nebo pálivou papriku.
- Pro výraznější chuť můžete místo vody použít hovězí nebo zeleninový vývar.
- Pokud chcete omáčku ještě krémovější, přidejte na závěr lžíci zakysané smetany nebo smetany na vaření.
- Tento guláš je skvělý i na druhý den – chutě se krásně propojí a pokrm je ještě intenzivnější.
- Pokud nemáte litinový hrnec, můžete použít jakýkoliv hlubší pekáč s poklicí nebo zakrýt alobalem.
Zdroj: Kupi.cz