Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

V zimě je zelenina dražší a lidem se to nelíbí. Má to ale své logické důvody

Žena si prohlíží účtenku z obchodu, vedle ní je taška s nákupem Prostock-studio / Shutterstock.com

Cena potravin se v obchodech neustále mění a vliv na to má i aktuální roční období. Čechy zvedají ze židle zimní ceny zeleniny, které jsou dle jejich slov nepřijatelné. Srovnali jsme proto ceny konkrétních druhů a přiblížili, co cenu může ovlivnit.

Přečtěte si také

Zmizík na skvrny: Vychytávka z drogerie, kterou by měl mít v tašce každý
Zmizík na skvrny: Vychytávka z drogerie, kterou by měl mít v tašce každý

Zelenina jako běžná položka v nákupním košíku

Bez zeleniny se během roku neobejdeme, proto ji kupujeme stále bez ohledu na to, jakou má cenu. I ten, který zeleninu moc nemá rád a vyhýbá se jí, si většinou neporadí bez cibule nebo česneku. Obecně se dá říci, že lidé jedí více zeleniny v létě, což je paradox, protože je potřeba, abychom se vitamíny dopovali hlavně v zimě v období chřipkových epidemií. Pokud vezmeme v potaz celý rok, průměrný obyvatel spotřebuje ročně dle Statistického úřadu 82,7 kila čerstvé zeleniny.

Na cenu zeleniny mají vliv mnohé faktory a jedním z nich je i roční období. V době, kdy je u nás sezona a zelenina se pěstuje i sklízí, je levnější, ale zima představuje období, kdy se převážná část zeleniny musí dovážet, a to značně cenu zvyšuje. Na začátku zimy se doprodává uskladněná zelenina, ale jakmile zásoby dojdou, cena se musí zvýšit už jen proto, že v ní je započítána doprava klidně přes celý svět.

Češi si na cenu zeleniny v zimě stěžují

Není žádnou novinkou, že se Čechům ceny potravin v poslední době nelíbí, a netýká se to jen tolik omílaných vajec a másla apod., ale také zmíněné zeleniny. Redakce Kupi.cz oslovila v pražském nákupním centru několik náhodných návštěvníků, aby se k cenám vyjádřili, a zde jsou jejich reakce.

  • „Nestačím se divit, kolik si jsou schopni říct za pár kousků zeleniny. Pořád posloucháme, jak máme jíst zdravě, ale aby nás v tom někdo podpořil, to ne. Bonbony a sušenky jsou levnější, tak proč se diví tomu, že jim dáváme přednost?“ pobuřuje se Vlaďka.
  • Bez zeleniny se neobejdeme, a protože mi záleží na tom, co jím, a chci mít dostatečný příjem vitamínů i v zimě, investuji do ní, ale neříkám, že to nebolí moji peněženku. Většina zeleniny je dovážená, tak se ceně nemůžeme divit,“ dodává Pavlína.
  • „My zeleninu moc nekupujeme. Máme vlastní políčko a zeleninu si po sklizni zmrazíme nebo uskladníme ve sklepě a v zimě jako když ji najdeme. To doporučuji každému, kdo jen trochu může, protože opravdu ušetří a nemusí se rozčilovat nad cenami. A pokud potřebujeme zeleninu, kterou nepěstujeme, je to sporadicky a tolik nás to finančně nebolí,“ sdílí svoji zkušenost Pavel.
Anggalih Prasetya / Shutterstock.com

Výkyvy v cenách u jednotlivých druhů zeleniny

Monika Kopčilová, datová analytička Kupi.cz, poskytla pro potřeby článku konkrétní data v rámci srovnání letních a zimních cen. V přehledu jsou uvedeny průměrné běžné ceny a v závorce průměrné akční ceny pro dané období:

Paprika červená, 1 kg

  • září 2024: 75,61 Kč (42,40 Kč)
  • leden 2025: 88,65 Kč (57,40 Kč)

Okurka hadovka, 1 ks

  • červenec 2024: 19,78 Kč (12,05 Kč)
  • leden 2025: 22,73 Kč (14,73 Kč)

Cuketa, 1 ks

  • červenec 2024: 42,79 Kč (24,36 Kč)
  • leden 2025: 69,90 Kč (59,10 Kč)

Zpravidla platí, že čím více času uběhlo od sklizně, tím vyšší cena, jak potvrzuje datová analytička.

Zeleninová polévka
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka dodá vašemu tělu spoustu vitamínů a vlákniny. Navíc obsahuje minimum tuku, takže se hodí, i když chcete shodit nějaké to kilo. A její příprava není žádná věda. Stačí vše nakrájet o povařit. Tak pojďme na to!

Zeleninová polévka
Zeleninový tatarák
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový tatarák

Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.

Zeleninový tatarák

Proč je zelenina v zimě dražší?

„ČR a střední Evropa patří k územím, kde se s ohledem na klima a střídání ročních období prostě nedá pěstovat celoročně. V zimním období jsme tu proto odkázáni na skladovatelné druhy, zeleninu z krytých ploch (skleníků), zeleninu z jižních států Evropy nebo dovoz ze třetích zemí. U skladovatelných druhů se pak s prodlužující dobou skladovaní zvyšují náklady na skladování, navíc postupně zásob ubývá – takže ceny těchto druhů obecně s průběhem zimy mírně rostou. U zeleniny, která se nedá skladovat, bývá cenový vývoj ještě více citlivější.

Nejlépe je to vidět například u plodové zeleniny – ta se vzhledem k podnebí v zimě v EU pěstuje v krytých plochách (skleníky, fóliovníky), a právě zimní měsíce jsou energeticky nejnáročnější. Proto se v těchto měsících u nás pěstuje omezeně – zeleniny je pak na trhu méně a ceny jsou vyšší. A právě třeba u skleníkových okurek nebo rajčat jsme z 80–90 % odkázáni na dovoz,“ uvádí pro Kupi.cz Zelinářská Unie Čech a Moravy z. s.

monticello / Shutterstock.com

Co ovlivňuje cenu zeleniny?

  • Nepříznivé počasí v zemích, ze které se zelenina dováží
  • Cena energií
  • Nízké mzdy
  • Inflace
  • Mrazy, nízké teploty a následně zničená úroda
  • Situace na evropském trhu (tj. dostatek zásob skladovatelných druhů – jaká byla sklizeň v předcházející sezóně, objem produkce z krytých ploch, sezóna v jižních zemích)
  • Rostoucí náklady na skladování s prodlužující se dobou skladování
  • U skleníkových druhů vyšší náklady na pěstování v zimním období + omezení produkce na ekonomicky nejnáročnější zimní měsíce (tj. produkce je nižší, a tudíž ceny vyšší)
  • U dovozových druhů náklady na dopravu ze třetích zemí

Pokud je zeleniny na celoevropském trhu dostatek, ceny klesají, a pokud je jí málo nebo ubývá zásob – pak její ceny stoupají. Klasické trendy lze vypozorovat – v sezóně s tím, jak zeleniny postupně na trhu přibývá – ceny klesají, v zimním období zeleniny zásoby postupně ubývají, navíc stoupají náklady na uskladnění, nebo se následně musí dovážet ze zemí mimo EU – takže ceny průběžně stoupají až do počátku sklizně v nejjižnějších státech EU.

A navíc – v produkci zeleniny nejsme soběstační, v průměru musíme do ČR dovézt téměř dvě třetiny toho, co se u nás každoročně zkonzumuje,“ uvádí pro Kupi.cz Zelinářská Unie Čech a Moravy z. s.

Afanasieva / Shutterstock.com

Co by vedlo ke zlevnění zeleniny?

Dle Zelinářské unie Čech a Moravy z. s. by ke zlevnění byl potřeba dostatek zeleniny na evropském trhu, který samozřejmě souvisí s postupující sklizní. Pěstitelé ale bohužel cenu nedokážou ovlivnit. Unie doporučuje při nákupu respektovat lokálnost, a hlavně sezónnost. Přímo na farmách může totiž zákazník narazit na férové ceny.

„I zde je ale nutné si uvědomit, že mimo sezonu bude jejich nabídka omezená. Mnozí pěstitelé se snaží zajistit dostupnost mimo sezónu dalšími způsoby uchování zeleniny, jako jsou např. nakládání, zavařování, výroba kysaného zelí a kvašené zeleniny, výroba kečupů, marmelád, čatní apod.,“ dodává Zelinářská Unie Čech a Moravy z. s.

Penne s restovanou zeleninou, mozzarellou a rukolou
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Penne s restovanou zeleninou, mozzarellou a rukolou

Penne s restovanou zeleninou, mozzarellou a rukolou neboli Penne Primavera jsou italsko-americkým pokrmem, poprvé připraveným kuchařem italského původu v New Yorku. Těstoviny Primavera nemusíte připravovat jen v letním období, jedná se o skvělé vegetariánské jídlo, na kterém si můžete pochutnávat po celý rok.

Penne s restovanou zeleninou, mozzarellou a rukolou
Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Jak si vybrat zeleninu

Ideální je kupovat zeleninu, která je sezónní a u nás pěstovaná. Dále je důležité věnovat pozornost stavu zeleniny. Neměla by být nikterak porušená, protože pokud je, znamená to možný vstup pro nečistoty a škodlivé látky. Pokud je zelenina svrcklá, nahnilá, pomačkaná nebo změnila svoji barvu, to vše snižuje výživovou hodnotu. STOBklub v zimním období doporučuje zeleninu kupovat pouze v kamenném obchodě, nikoliv u stánku, kde může dojít k jejímu poškození vlivem mrazu.

Zdroj: Kupi.cz, STOBklub, ČSÚ