Internetem kolují dvě zprávy. První hlásá, že hnědá vejce mají brzy zmizet z obchodů. Podle druhé za to může Evropská unie, která je chce účelně zakázat. Co je na tom pravdy? Barva vajec v mnohém opravdu rozhoduje a jedna z evropských obchodů postupně mizí. Důvody jsou ale trochu jiné. Opravdu budou za chvíli k dostání jen bílé skořápky? A proč tomu tak je?
Možná jste články ohledně postupného upřednostňování bílých vajec již zaznamenali. Loni na to například upozorňovalo Německo a postupně i některé další členské státy. Skutečně jich v obchodech začíná být na úkor těch hnědých více. Není to však proto, že by je Brusel zakázal, vyvrací mylnou domněnku Český rozhlas, který o problému informoval na základě dotazu jednoho svého čtenáře. Jedná se spíše o dezinterpretaci skutečných důvodů, které jsou čistě ekonomické i etické.
Napříč Evropskou unií totiž skutečně začíná platit zákaz, ovšem jedná se o zákaz klecových chovů. V Česku by měl platit již za dva roky.
A zatímco do klecí se chovatelům hodila vyšlechtěná „klidná“ plemena hnědých slepic, která snášela převážně hnědá vejce, pro volný chov jsou naopak vhodnější plemena slepic s bílým nebo světlým peřím, která typicky snáší také vejce bílá.
„Jedna věc je zásadní. Končí klecové chovy a začínají být jenom voliéry nebo výběhy. Zrovna do voliér se hodí více právě bílí hybridi. To jsou slepice, které jsou na tom geneticky lépe, co se týče pohybu ve volných prostorech. Proto teď spousta chovatelů přechází na bílá plemena,“ potvrdil pro iROZHLAS místopředseda pro nosnou drůbež Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mázlovský.
Za těchto podmínek se farmářům bílá plemena také více vyplatí, což sníží náklady na produkci každého jednoho vajíčka. Tyto slepice jsou jednak mnohem menší, do hal se jich proto vejde více, jednak nemají tak velkou spotřebu krmiva. Současně oproti „hnědým“ žijí déle a mají také vyšší snášku.
Neznamená to ale, že by hnědá vejce nutně zmizela úplně. Bude jich ale výrazně méně a předpokládá se, že budou na trh putovat spíše od menších a lokálních producentů.
V souvislosti s aktuální kauzou se rovněž diskutuje o tom, která vejce jsou pro zákazníky lepší a kvalitnější. Mnoho z nich upřednostňuje spíše ta hnědá, v jejich složení ale žádný rozdíl není.
„Neplatí, že by vejce s určitou barvou skořápky byla výživnější či nějak kvalitativně lepší. Je jedno, zda koupíme bílá nebo hnědá. (...) barvu skořápky ovlivňuje plemeno nosnic,“ popisuje Barbora Boháčková za Českou technologickou platformu pro potraviny.
Na kvalitu vajec má vliv hlavně zdravotní stav nosnic, prostředí chovu a složení krmných směsí, které také bez ohledu na barvu skořápky ovlivňují výsledný odstín žloutku.
Zdroje: iRozhlas, Česká technologická platforma pro potraviny, CNN