Chcete letos na Valentýna překvapit svou drahou polovičku sladkou lahůdkou? Zapomeňte na kupované bonboniéry a připravte si doma dokonalá punčová srdíčka! Tyto růžové krásky nejen krásně vypadají, ale i skvěle chutnají. Všechny vrstvy jsou dokonale sladěné a po zakousnutí se začnete rozplývat blahem.
Proč si připravit valentýnská punčová srdíčka?
Punčové řezy jsou klasika, kterou milujeme všichni. Co kdybychom jim ale dodali zamilovaný twist? V podobě srdíček budou ideální sladkou tečkou ke sváteční večeři nebo jako jedlý dárek, který řekne „miluji tě“ mnohem lépe než jakékoliv přáníčko. Navíc jejich příprava není až tak složitá a můžete je přizpůsobit své chuti!
Valentýnská punčová srdíčka
- Počet porcí: 8 srdíček
- Délka přípravy: 90 minut
Ingredience
Na těsto:
- 6 vajec
- 110 g krupicového cukru
- 65 g másla
- 160 g hladké mouky
- špetka soli
- ½ lžičky mleté vanilky
Na punč:
- 230 g pomerančové šťávy
- 220 g mražených malin
- 150 g rumu
- 150 g červeného vína
- 1 lžička vanilkové pasty, lusk či mletá vanilka
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g krupicového cukru
- 2 celé skořice
- 8 hřebíčků
Na dokončení:
- 150 g rybízového džemu
- 120 g moučkového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a menší plech (cca 40 × 30 cm) vyložte pečicím papírem.
- Vejce, cukr, sůl a vanilku vyšlehejte do světlé nadýchané pěny (cca 10 minut šlehání).
- Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
- Do vyšlehané pěny tenkým pramínkem přilijte máslo a rychle prošlehejte.
- Postupně zapracujte mouku jemným podebíráním stěrkou, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Těsto nalijte na připravený plech, uhlaďte a pečte přibližně 20 minut, dokud nebude zlatavě hnědé.
- Po upečení nechte těsto vychladnout a mezitím si připravte punč.
Punčová směs:
- Do hrnce dejte pomerančovou šťávu, maliny, rum, víno a cukr. Zahřívejte, dokud se maliny nerozpadnou.
- Směs promixujte tyčovým mixérem, ale ne příliš dlouho, aby nezůstala zrníčka.
- Přes jemné sítko přeceďte směs do misky a propasírujte.
- Vraťte do hrnce, přidejte vanilku, pomerančovou a citronovou kůru, skořici a hřebíček.
- Vařte 10 minut, poté znovu přeceďte a nechte vychladnout.
Sestavení punčových srdíček:
- Vychladlý piškot podélně rozkrojte na tři stejné pláty.
- Prostřední plát přesuňte do hlubší nádoby a rovnoměrně přelijte punčem. Nechte 10 minut nasáknout.
- Spodní plát potřete polovinou rybízového džemu a přiklopte punčovým plátem.
- Vrchní plát také potřete džemem a přiklopte ho na punčový plát potřenou stranou dolů.
- Lehce přitlačte, přikryjte pečicím papírem a zatižte (např. prkénkem s moukou). Nechte v lednici minimálně 3 hodiny.
- Po odležení vykrajujte z plátu srdíčka.
Poleva a zdobení:
- Do odebraného punče přidejte citronovou šťávu a moučkový cukr, vymíchejte hladkou polevu.
- Každé srdíčko polijte polevou a nechte zaschnout.
- Ozdobte dle libosti marcipánovou dekorací či jedlými perličkami.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete nealkoholickou verzi, nahraďte rum a víno ovocným sirupem.
- Před vykrajováním nechte plát chvíli ztuhnout v lednici, srdíčka budou pevnější.
Zdroj: Kupi.cz