Ano, udělat k jídlu jako přílohu těstoviny je to nejjednodušší. Prostě je na chvíli ponoříte do horké vody a za pár minut je příloha na světě. Ale co když už vám všechny těstoviny lezou krkem? Nebo se snažíte zhubnout a držíte nízkosacharidovou dietu? Tady je 10 tipů, čím všechny ty špagety, penne a kolínka můžete nahradit.
Klasické těstoviny jsou samozřejmě nenahraditelné. Ale pokud chcete omezit množství přijímaných sacharidů nebo konzumaci lepku a celkově přejít na lehčí stravu, existuje hned několik zajímavých alternativ.
Většinou se jedná o různě zpracovanou zeleninu, která po úpravě (krájení na nudličky, proužky, plátky apod.) může připomínat například špagety, tagliatelle nebo lasagne. Níže jsme pro vás připravili seznam 10 zajímavých potravin, které doporučují odborníci na výživu i samotní lidé. Prostě jim chutnají a to je to hlavní.
Vypadají skoro jako klasické těstoviny, akorát se vyrábějí z luštěnin – čočky, hrachu, cizrny nebo třeba fazolí. „Luštěninové těstoviny obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, které jsou důležité pro růst svalové hmoty i regeneraci. Dále obsahují velké množství vlákniny, potřebné pro trávení. Tyto těstoviny se používají úplně stejně jako ty z pšeničné mouky,“ vysvětluje pro redakci Kupi výživový specialista Daniel Gránský z brněnské pobočky zdravého stravování.
Takzvaná špagetová dýně, což je speciální druh, je zajímavá tím, že po upečení se její dužina rozpadá na jemná vlákna připomínající špagety. Obsahuje vitamíny A, C a draslík, které přispívají k podpoře imunitního systému a zdraví srdce. Díky své přirozeně sladké chuti se hodí nejen jako příloha k omáčkám, ale i jako základ pro vegetariánské pokrmy.
Cuketa nakrájená na tenké nudle, známé jako „zoodles“, je výbornou náhražkou špaget. Obsahuje velké množství vody, takže je lehce stravitelná a člověku po ní není těžko. Cukina je bohatá na vitamíny skupiny B nebo vitamín C. Cuketové proužky jsou skvělé pro asijskou kuchyni místo nudlí, hodí se do studených salátů nebo jako alternativa špaget podávaných s omáčkou.
Tyto nudle se vyrábí pouze z vajec a trochy sýra, což znamená, že jsou prakticky bez sacharidů a bohaté na bílkoviny a zdravé tuky. Vejce obsahují důležité aminokyseliny, vitamín D a cholin, který podporuje činnost mozku. Tyto nudle skvěle chutnají například s pestem, bylinkovými omáčkami nebo jako příloha k masitým pokrmům.
Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.
Tyčinky z celeru (řapíkatého) jsou také vhodnou alternativou těstovin, protože jsou plné vlákniny a antioxidantů. Celer obsahuje vitamíny K, C a draslík, které podporují zdraví srdce a cév. Jak víme, celer má specifickou, jemně pikantní chuť, která se skvěle doplňuje s asijskými nebo se sýrovými a smetanovými omáčkami.
Víte, o co jde? Kelpové nudle se vyrábí z mořských řas a jsou extrémně nízkosacharidovou variantou. Obsahují hodně jódu, který podporuje činnost štítné žlázy, a vápník, který přispívá ke zdraví kostí. Díky své neutrální chuti se hodí do asijské kuchyně, k rybám nebo do lehkých salátů.
Lilek nakrájený na plátky lze připravit jako lasagne. Obsahuje antioxidanty, vlákninu a vitamíny skupiny B. Po upečení má jemně mazlavou strukturu, která se skvěle doplňuje s rajčatovými nebo smetanovými omáčkami. Pokud takto upravíte i další zeleninu, vznikne vám chutné ratatouille.
Zelí, ať už klasické, nebo čínské, je bohatým zdrojem vitamínů C a K a má protizánětlivé účinky. Nakrájené na proužky se dá použít jako náhrada nudlí v asijských jídlech nebo polévkách. Zelí se snadno připravuje v ochucené vodě a při dodržení správného času zůstává hezky křupavé. Stačí ho vlastně jen blanšírovat.
Květák sice nenakrájíte na proužky ani nudličky, ale i tak se jedná o zajímavou náhradu těstovin. Obsahuje vitamín C, draslík a vlákninu. Rozmixovaný květák se dá použít například jako základ pro lehčí verzi gnocchi (ňoků), ve kterých nemusí být tolik mouky. Květák dobře absorbuje chutě omáček a koření.
Na závěr zmiňme ještě klíčky, které se v České republice v běžných domácnostech prakticky nejedí. A je to škoda. Klíčky luštěnin jsou výborným zdrojem enzymů, vitamínů a minerálů, které podporují metabolismus a trávení. Jsou ideální do studených salátů, wrapů nebo jako ozdoba na různá jídla třeba s rýží.
Také už vám klasické těstoviny občas lezou krkem? Zkusili jste nebo zkusíte některou z těchto nízkosacharidových alternativ? Napište nám svůj názor do diskuze.
Zdroj: Kupi.cz