Paprika je zdravá a chutná zelenina, ale mnozí se jí vyhýbají proto, že nechtějí uklízet rozházená semínka, která vypadávají během krájení papriky. Stačí se naučit jednoduchý trik a nepořádku je konec. A věděli jste, že jsou semínka sama o sobě velmi zdravá?
Papriku výživoví poradci rozhodně doporučují zařazovat do jídelníčku, ale kéž by její krájení nebylo tak obtížné. Říkáte si to samé? Problémem jsou semínka uvnitř papriky, kterých je spousta a při krájení vypadávají z papriky ven. Výsledkem je pak pracovní deska plná semínek, kterou musíte uklízet a často nejen ji, ale i zem. Možná právě to vás odrazuje od toho si papriku koupit nebo omezujete její přípravu na minimum.
Jak se ale říká, všechno má své řešení a i zde vám umíme poradit. Prozradíme tajný trik šéfkuchařů, kteří umí šetřit čas, a tak se naučili krájet papriku tak, aby nevznikl žádný nepořádek.
Osvojte si správnou techniku, která je čistá a zabrání šíření semínek po celém bytě.
Připravte si
Odkrojte stonek papriky a dejte ho stranou. Papriku postavte jejím spodkem nahoru (místo, kde byl původně stonek, směřuje směrem k prkénku) a nožem veďte čtyři řezy v místě, kde má paprika prohlubně. Jednoduše pak rozdělte papriku na čtyři části a zbyde vám pouze střed se semínky. Nyní máte před sebou čtyři čisté kusy papriky, které můžete sníst nebo schovat na později.
Můžete zkusit i další způsob a tentokrát bude střed i se stonkem směřovat vzhůru. Snadno nožem několika řezy obkružte stonek podél jeho obvodu. Chytněte stonek a celý střed i se semínky vytáhněte ven.
Pokud takto papriku naporcujete a neplánujete ji celou sníst, to, co vám zbyde, dejte do nádoby s vodou. Namočené papriky budou křupavé, neokoralé a vydrží krásně čerstvé delší dobu.
Posledním způsobem získáte jeden dlouhý pruh papriky. Začněte tak, že seříznete horní část papriky i se stonkem a také dolní část. Prořízněte a naplocho od středu oddělte papriku.
Většina lidí semínka vyhazuje, což není vůbec potřeba, protože se nejedná o odpad. Střed papriky a také semínka obsahují největší množství vitamínů a prospěšných látek, takže by byla škoda se jich zbavit. Pokud chcete, můžete je sníst v syrovém stavu, nebo je usušte či rozdrťte a použijte do polévky, salátu nebo jako ozdobu. Můžete je také zakomponovat do omáček.
Zkuste semínka ochutnat a sami uvidíte, zda vám zachutnají. Mohou být mírně hořká nebo pálivá, to ale záleží dle papriky, kterou máte.
Na planetě je v dnešní době tolik odpadu, že se vyplatí omezit plýtvání na minimum, a každý krok se počítá. Pokud vám ale semínka samotná nechutnají, i tak si je schovejte i se středem papriky a až nastane čas, můžete je upéct v troubě společně s další zeleninou. Rozmixujte je a přidejte do omáčky nebo polévky.
Pokud vás napadlo dát zbytky vašim domácím mazlíčkům, pamatujte, že se to příliš nedoporučuje. Čerstvý kousek papriky jako takový ano, ale stonek, střed ani semínka nikoli, mohlo by jim to způsobit potíže.
Zdroj: Kupi.cz