Vejce se dá připravit snad na sto způsobů a zastřené vajíčko patří k těm, které si málokdo troufne připravit doma. Pokud ale znáte osvědčené postupy, nemusíte se toho vůbec bát a klidně se do něj sami pusťte. Určitě nebudete litovat!
Víte, co je zastřené vejce? Možná by vás mohl zmást podobný název, a tím je ztracené či pošírované vejce – jedná se v podstatě o úplně to stejné. Uvařené vejce takovým způsobem, kdy je bílek tuhý a po jeho rozříznutí vyteče žloutek. Zastřené vejce bývá často servírováno na avokádovém toastu nebo například v polévce (typicky v kulajdě) či v modernějších formách koprové omáčky. Pokud je tekutý žloutek vaším šálkem kávy a rádi byste si takové zastřené vejce připravili i doma, nebojte se do toho pustit, zvládne to každý.
Pokud jste někdy měli zastřené vejce v lepší restauraci, možná to ve vás vzbudilo dojem, že ho zvládnou jen zkušení šéfkuchaři. To je ale omyl, stačí vám jen pár minut času a šikovnosti. Ukážeme vám, jak na to.
Jedná se o postup přípravy pokrmů, které se vaří ve vodě (či jiné tekutině) o teplotě mezi 75 až 95 stupni. Tímto způsobem se nepřipravují pouze vejce, ale i ovoce, zelenina nebo například maso.
Pokud vám opravdu záleží na tom, aby se zastřené vejce zaručeně povedlo, vyberte si co nejčerstvější, ideálně by nemělo být starší než 10 dnů. Starší vejce se totiž vyznačuje tekutějším bílkem a práce s ním bude mnohem náročnější.
Představíme vám postup, který je osvědčený, ale také takový, který používají výše zmínění šéfkuchaři. Nemůžeme ho doporučit začátečníkům, ale pokud si troufáte, jděte do toho. Stačí jen trochu tréninku.
Připravte si jedno vajíčko a naplňte kastrol vodou, do které přidejte lžíci octa, ten pomůže co nejrychleji srazit bílek. Na plotně vodu s octem zahřívejte na požadovanou teplotu těsně pod bod varu (pozor, voda se nesmí vařit). Mezitím, co se zahřívá voda, si vyklepněte vejce do misky a ujistěte se, že není porušený žloutek, jinak je velká pravděpodobnost, že výsledek nebude úspěšný. Ve vodě udělejte vír a vejce do něj vyklepněte. Vařte asi tři až čtyři minuty a následně ho vyndejte a vložte do misky se studenou vodou, ať se zastaví proces vaření.
Pokud si nejste jisti, jakou má voda teplotu, použijte speciální teploměr na měření teploty potravin. Některé varné desky (zejména ty modernější) teplotu ukazují.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
První postup je spíše pro odvážnější, proto jsme tu i s návodem, který značně zvýší šance, že se zastřené vajíčko povede. A pomůže tomu potravinářská fólie. Vystřihněte si větší čtverec fólie a potřete ho olejem. Fólii nasaďte na hrníček, aby se vytvořil důlek, do kterého vejce vyklepněte. Vezměte všechny čtyři rohy fólie a svažte je do uzlíku, přičemž se snažte měšec s vejcem utáhnout a dostat z něj co nejvíce vzduchu. Vejce následně ponořte do vody a nemusíte ani dělat zmíněný vír. Po vytáhnutí a zchlazení jen ostřihněte uzlík a vajíčko vyndejte (mělo by to jít lehce díky oleji).
Zakomponujte zastřené vejce do pokrmů a potěšte rodinu u snídaně nebo návštěvu u oběda. Rozhodně tím pokrmy pozvednete na vyšší úroveň.
Zdroj: zkušenosti autorky Kupi.cz