V předešlých dvou letech došlo v EU k celkovému nárůstu hlášených případů zoonotických onemocnění a propuknutí alimentárních onemocnění. EFSA ve spolupráci s ECDC každoročně shromažďuje údaje o zoonózách v členských státech Evropské unie a dalších evropských zemích. Nejvíce nahlášených případů se týká onemocnění kampylobakteriózou. Jaké jsou další nejčastější případy a jak jim předcházet?
Jedná se o infekční onemocnění, která jsou přenášena mezi zvířaty a lidmi. Způsobují je bakterie, viry, houby nebo paraziti. K infekci může dojít, pokud se člověk dostane do kontaktu s infikovaným zvířetem, hmyzem nebo infekčním materiálem. Dalším zdrojem nákazy mohou být potraviny, ale i voda.
TIP! Pokud rádi cestujete do zahraničí, vyhněte se pití kohoutkové vody. Za prvé může obsahovat bakterie, a za druhé bude mít jiné minerální složení, které vám přinejmenším způsobí průjem. Zvláště v rozvojových zemích používejte na pití, čištění zubů nebo oplachování ovoce kupovanou balenou vodu s neporušeným uzávěrem.
Zlaté mléko neboli golden milk se připravuje z kurkumy a má řadu pozitivních účinků na organismus. Kurkuma (anglicky turmeric) pomůže s hubnutím i se zklidněním, posiluje imunitu a zahřeje během chladných dnů. Je tedy naprosto ideální do chladných zimních dnů. Pokud si zlaté mléko připravíte večer, podpoříte navíc zdravý spánek.
Koncept „One Health“ znamená, že je brán ohled nejen na lidské zdraví, ale i pohodu zvířat a stav přírodního prostředí. Pro každou nemoc se připravují statistiky a analýzy trendů, jejichž cílem je poskytování komplexních a spolehlivých informací v oblasti veterinární medicíny a bezpečnosti potravin. Tyto údaje jsou sdělovány místním úřadům a dalším orgánům, díky nimž se mohou plánovat opatření, která povedou k omezení výskytu zoonóz a snížení počtu případů onemocnění.
Zpráva o zoonózách Evropské unie One Health 2023 publikovaná v prosinci loňského roku ukazuje, že nejčastěji hlášenými zoonotickými onemocněními u lidí byla kampylobakterióza (148 181 případů) a salmonelóza (77 486 případů). Oproti roku 2022 je tak vidět zvýšení počtu nakažených lidí kampylobakteriózou o 11 074 případů a salmonelózou o 12 278 případů.
„V roce 2023 pocházela většina výsledků z 3 070 jednotek odběru vzorků potravin RTE hlášených 11 členskými státy z ovoce, zeleniny a džusů (31,8 %), následovalo maso a masné výrobky (25,6 %) a mléko a mléčné výrobky (22,2 %),“ uvádí výše zmíněná zpráva o zoonózách.
Třetí nejčastější zoonózou v roce 2023 byla infekce enterohemoragickým kmenem Escherichia coli (STEC) s 10 217 případy, dále yersinoóza (8 738 případů), kterou způsobuje bakterie Yersinia enterocolitica a která se obvykle vyskytuje v důsledku konzumace nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa nebo zeleniny. Na pátém pořadí se umístila listerióza způsobená bakterií Listeria monocytogenes (2 952 případů).
Pozor! Listerióza a STEC mohou způsobit závažná onemocnění, a dokonce i smrt, zejména u vysoce rizikových skupin, včetně těhotných žen, malých dětí, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. V předešlých dvou letech bylo staženo až 720 výrobků, včetně čerstvého masa, ryb, měkkých sýrů, ovoce a zeleniny. V říjnu se našla listerie například v turistických klobásách od výrobce Amaso CZ, s. r. o., konečným spotřebitelům je prodával internetový obchod Rohlik.cz. Pozitivní informací je, že přítomnost listerie v hotovém jídle většinou nepřekročila přípustné limity.
Dle zprávy zkoumající zoonotické choroby v EU je příčinou nejvyšší úrovně úmrtnosti salmonela, která přispěla k 1 115 ohniskům a vyžádala si 16 obětí.
„Především dodržování základních hygienických zásad a důsledné tepelné opracování surovin. Proto by problematika zoonóz neměla být řešena pouze směrem ze stáje po vidličku, s tím, že potraviny živočišného původu nebudou představovat žádné riziko. Jisté riziko zde bude existovat vždy a naším cílem by mělo být zajistit zdravá zvířata, bezpečné potraviny a moudré, vzdělané spotřebitele,“ uvádí na webu Státní veterinární zpráva.
Zejména mladší a starší lidé o jídle moc nepřemýšlejí a nedodržují dobu spotřeby uvedenou na obale, což je datum, do kterého je potravina konzumována bezpečně. Po uplynutí data spotřeby bychom žádnou potravinu již neměli konzumovat, neboť hrozí zdravotní komplikace.
Zdroje: EFSA, Státní veterinární správa, Kupi.cz