Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

„Občas mě překvapuje honba za dokonalostí, kterou nastavují sociální sítě,“ prozrazuje známá influencerka Bé Hà Nguyen

Bé Hà Nguyen Archiv Bé Hy Nguyen / se svolením

Svůj kreativní talent a podnikavého ducha proměnila Bé Hà Nguyen v několik úspěšných projektů. Z YouTube se postupně posunula k vlastní značce šperků, vydala kuchařku a začala natáčet podcasty. Perfekcionismus ji dlouho poháněl k tomu, aby zvládla co nejvíc, ale časem si uvědomila, že skutečný klíč k úspěchu není v množství, ale ve smysluplnosti toho, co dělá. V rozhovoru prozradila, jak přehodnotila své priority, které trendy jí připadají přehnané a čím je vietnamská kuchyně tak jedinečná.

Přečtěte si také

Vyrobte si suchý šampon doma jen ze 2 surovin: Je pro vaše vlasy lepší než ten kupovaný
Vyrobte si suchý šampon doma jen ze 2 surovin: Je pro vaše vlasy lepší než ten kupovaný

Kdo je Bé Hà Nguyen?

Bé Hà Nguyen je influencerka, youtuberka a podnikatelka. Na YouTube se proslavila kanálem s názvem Style with me, kde se odjakživa zaměřovala na módu, kosmetiku a cestování. Mimo to založila značku Vàng s minimalistickými šperky. K jejím dalším projektům patří také podcast Malá či kuchařka s vietnamskými recepty, kterou Bé Hà vydala spolu s maminkou.

Co o sobě Bé Hà prozradila?

Asijská kuchyně je v Česku a celkově ve světě velmi populární. Existuje nějaký typický asijský pokrm, který by podle vás Evropané neochutnali nebo nejedli?

Ano, asijská kuchyně je velmi populární a není se čemu divit. Je pestrá, plná chutí a člověk se jí jen tak nepřejí. Vietnamská kuchyně je specifická tím, že se snaží maximálně využít každou část suroviny a nikdy nic nepřijde nazmar. Jako příklad bych uvedla pokrm tiet canh. Jedná se o polévku připravovanou ze sražené krve drůbeže nebo vepře, to je podle mě něco, co by si většina Evropanů pravděpodobně nedala.

Jakým způsobem se musí upravovat asijské pokrmy, aby lidem u nás více chutnaly?

Evropané nejsou tolik zvyklí na intenzivní chutě a aromatické bylinky, které jsou běžné v asijské kuchyni. Proto bych doporučila ubrat na rybí omáčce, koriandru a dalších výrazných ingrediencích a přidat více libového masa, které jídlo udělá sytějším.

S maminkou jste vydala vietnamskou kuchařku. Jaký impuls vás k tomu vedl?

Moje maminka je nejlepší kuchařka, kterou znám. Každý den připravuje tři teplá jídla a dává do nich spoustu lásky. Společné stolování je pro naši rodinu stále tím nejdůležitějším momentem dne. Chtěla jsem její recepty uchovat, aby nikdy nezmizely a abych se k nim mohla kdykoli vrátit.

Archiv Bé Hy Nguyen / se svolením

Co by se podle vás měli lidé ve světě od asijských národů učit, co se stravování a přístupu k jídlu týče?

Pravidelnost, konzumaci teplých jídel a to, že jídlo chutná nejlépe, když ho sdílíme s rodinou a přáteli. Když se u jídla cítíme dobře i psychicky, tělo funguje mnohem lépe.

Existují nějaké tradiční vietnamské pokrmy, které byste doporučila někomu, kdo s touto kuchyní začíná?

Určitě bych doporučila Bún Bò Nam Bộ. Jednoduché a lehké jídlo s rýžovými nudlemi, hovězím masem a čerstvou zeleninou. Skvělým startem je i ikonická polévka phở, křupavá placka bánh xèo nebo smažené jarní závitky.

Prozradila jste, že vás perfekcionismus v minulosti dovedl až na hranici vyčerpání. Jak dnes přistupujete k plánování času a určování priorit?

Dříve jsem neuměla říkat „ne“ a měla pocit, že musím zvládnout všechno. Zvládla jsem to, ale na úkor svého zdraví. Dnes si každé rozhodnutí promýšlím a ptám se sama sebe, zda mám na danou věc skutečně kapacitu. Prioritou je pro mě zdraví a pohoda a paradoxně jsem nikdy nebyla šťastnější.

Věnujete se trendům v oblasti krásy a zdravého životního stylu. Existuje něco, co vám přijde vyloženě přehnané nebo zbytečné, přestože je to teď trendy?

Občas mě překvapuje honba za dokonalostí, kterou nastavují sociální sítě. Například výplně a botox u mladých dívek, které to vůbec nepotřebují. Nemám nic proti jemným úpravám, ale často se stává, že člověk ztratí nadhled a stále mu to připadá málo. Myslím, že by i lékaři měli mít více zodpovědnosti a některé zákroky klientům rozmlouvat.

Jaký je váš názor na fast fashion a neustálou spotřebu?

Móda patří mezi největší znečišťovatele planety. Změna by měla přicházet hlavně od firem, které masově produkují odpad, nejen od jednotlivců. Pokud si někdo koupí tričko v obchodě s rychlou módou, stará se o něho a nosí ho roky, není to problém. Hlavní problém vidím v nadměrném konzumu a impulzivním nakupování.

Prozradila byste, jaký je váš přístup k nákupu potravin?

90 % potravin nakupuji online kvůli úspoře času. Mám už přednastavené košíky a nákup mi dorazí během 90 minut. Zároveň ale ráda podporuji farmáře a nakupuji čerstvou sezónní zeleninu a ovoce osobně.

Podle čeho si vybíráte suroviny na vaření? Jsou pro vás důležité určité značky, bio kvalita, nebo dáváte přednost výhodnější ceně?

Tak napůl. Maso a zeleninu kupuji primárně bio nebo z lokálních zdrojů, zatímco u suchých potravin, jako je mouka, čočka nebo těstoviny, takový rozdíl nevidím, takže beru to, co je zrovna nejvýhodnější.

Používáte nástroje nebo aplikace na srovnávání cen, nebo nakupujete spíše podle intuice?

U dražších položek se srovnávače určitě vyplatí, takže je používám, protože se tím dá ušetřit spousta peněz.

Sledujete trendy v oblasti zdravé stravy, nebo se spíše držíte osvědčených receptů?

Sleduji, považuji se za takového maniaka do zdravé stravy a neunikne mi žádná novinka.

Archiv Bé Hy Nguyen / se svolením

Jaký máte názor na rostoucí popularitu rostlinné stravy a lokálních surovin?

Lokální a sezónní suroviny mám také ráda, protože věřím, že je to pro tělo nejpřirozenější. Získává nutrienty z potravin, které jsou typické v daném ročním období.

Myslíte si, že jsou sociální sítě užitečné pro inspiraci a informování o nových produktech?

Určitě ano. Sama na nich nacházím spoustu inspirace na každý den. Ne všechno je tam ale stoprocentně správně, takže je důležité prověřovat informace a používat selský rozum.

Pokud byste si měla vybrat jedno jídlo, které budete jíst do konce života, co by to bylo?

Polévku s tofu, betelovými listy, plantain banány a šneky od mojí maminky. Možná to zní šíleně, ale je to moje nejoblíbenější jídlo, které mi v žádné restauraci neudělají. Umí ho jen mamka, a právě proto má v mém srdci speciální místo.

Losos s Teriyaki omáčkou
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Střední

Losos s Teriyaki omáčkou

Losos s Teriyaki omáčkou vás přenese do dalekého Japonska. Právě odtamtud totiž pochází omáčka Teriyaki, se kterou si naglazujete a upečete lososa. Pokud tuto rybu milujete, pak byste tento recept určitě měli vyzkoušet – stojí za to!

Losos s Teriyaki omáčkou
Domácí sushi
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Střední

Domácí sushi

Sushi buď milujete, nebo nenávidíte. Pro ty, kteří si ho rádi dopřávají v restauracích, máme tip, jak si jej snadno připravit také doma.

Domácí sushi

Podělila byste se s našimi čtenáři o váš oblíbený recept?

Mám ráda rychlé recepty, takže sdílím oblíbenou japonskou pochoutku temaki sushi kornouty. Příprava vám zabere přibližně 20 minut a recept vyjde na dvě porce.

Temaki sushi kornouty podle Bé Hy – recept

Ingredience:

  • 1 hrnek sushi rýže
  • 100 g čerstvého lososa
  • 3 plátky nori řasy
  • ½ okurky
  • 100 g krémového sýra
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř smažená cibulka (volitelné)

Postup:

  1. Uvařte sushi rýži podle návodu a nechte vychladnout.
  2. Lososa osolte, opepřete, posypte sušeným česnekem a opečte na pánvi nebo pečte v horkovzdušné fritéze na 165 °C asi 10 minut.
  3. Smíchejte krémový sýr s nasekanou pažitkou, solí a pepřem. Okurku nakrájejte na tenké nudličky. Každý plátek nori přepulte, naneste tenkou vrstvu rýže, doprostřed položte kousek lososa, trochu sýrové směsi a okurku. Srolujte do kornoutu a přitlačte, aby držel tvar. Posypte smaženou cibulkou a podávejte.

Zdroje: Kupi.cz