Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Turek vs. turecká káva: Příprava a chuť je úplně jiná, než jak ji známe z domu

Káva v hrnku iremt / Shutterstock.com

Lógrový turek – někdo tímto způsobem přípravy kávy pohrdá, jiný ji pije pouze takto. Jednoduchý způsob zalití mleté zrnkové kávy má v našich končinách silnou tradici, přesto toho má s pravou tureckou kávou společného minimum. Kde se u nás pití kávy „na turka“ vzalo a jak se správně připravuje typická turecká káva v džezvě? Hravě to můžete vyzkoušet i doma.

Přečtěte si také

Neskutečný objem a dokonalá ofina? Vykouzlí je podivně vyhlížející natáčka z drogerie
Neskutečný objem a dokonalá ofina? Vykouzlí je podivně vyhlížející natáčka z drogerie

Na turka jsme zvyklí už od našich (pra)babiček

I v dobách automatických nebo kapslových kávovarů zůstávají Češi kávě s lógrem věrní. Tento zvyk v naší společnosti přetrvává již z meziválečného období, respektive z doby po druhé světové válce, kdy se káva čím dál častěji objevovala v nákupních košících domácností. Stále však byla drahou a nedostatkovou surovinou. Jednoduše se proto pilo, co bylo zrovna k dostání. Obvykle různé ne úplně kvalitní směsi zrn robusta s arabicou.

Domácí kávovary v té době dostupné nebyly, ani jiné filtrovací přístroje a konvičky. A tak se pomletá káva přímo v hrnku zalévala horkou vodou, zamíchala lžičkou a nechávala odstát. Sedlině, která zbyla na dně, se přezdívalo turek, odtud potom získal označení i rozšířený československý způsob přípravy, který převládá v mnoha našich kuchyních dodnes.

  • Jako první prý přišel začátkem 18. století s naší recepturou kávy inspirovanou východním způsobem přípravy podnikatel a prodejce Jiří Deodat, kterému se také přisuzuje založení české „kavárenské“ kultury.
vvoe / Shutterstock.com

Silná a hořká

Specifikem této kávy je také její intenzita. Vzhledem k tomu, že jsou zrna přítomna v horké vodě po celou dobu konzumace, prodlužuje se tak i délka jejich extrakce. Během ní stihne dojít i k uvolňování hořkých tříslovin. Výsledný nápoj je potom nejen velmi silný (bez rozpoznatelných chuťových tónů), ale také může citlivějším jedincům více dráždit střeva a žaludek. Není proto považovaný za úplně zdraví prospěšný, na rozdíl od některých šetrnějších metod filtrace.

  • Tip: Jak připravit klasickou kávu „na turka“? Ideální je používat co nejčerstvější zrna a ta mlít až těsně před zalitím. Voda by pak neměla zcela vřít, ideální teplota se pohybuje mezi 92 a 96 stupni.

Jak chutná tradiční turecká káva?

Příprava kávy v Turecku a arabských zemí všeobecně má velmi silnou kulturu a dávnou historii. Od té naší počeštělé je ale na hony vzdálená. V první řadě se neobejde bez speciální měděné konvičky hruškovitého tvaru s rukojetí, které se říká džezva. Odlišný je i způsob mletí. Zrna by měla být co nejjemnější, strukturou až jako mouka.

Hotový nápoj se podává s pěnou a vydatně sladí cukrem, někdy též dochucuje kořením, jako je kardamom či skořice. Naopak se vůbec neředí mlékem či smetanou. A v neposlední řadě také nemíchá. Díky tomu v puse nepřekáží zrníčka lógru a zážitek z popíjení je o to příjemnější.

RauL C7 / Shutterstock.com

Co je k přípravě turecké kávy potřeba?

Pokud džezvu doma nemáte, dá se na našem trhu poměrně dobře sehnat. Cenově se obvykle pohybuje kolem 300 korun, záleží na velikosti, provedení a materiálu. Kromě tradičních měděných, které bývají dražší, se dají koupit i nerezové, mosazné nebo smaltované.

Zrnkovou kávu si potom můžete koupit přímo tureckou, zvolit ale lze jakoukoliv arabicu (případně směs s jejím převládajícím podílem).

Kávový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kávový koláč

Rychlý kávový koláč zaručeně potěší chuťové pohárky i těch nejnáročnějších mlsounů. Příprava je velmi jednoduchá, bez obav se do ní tedy mohou pustit i méně zkušení kuchaři. Věřte, že během chvilky vykouzlíte skvělý moučník, který ocení každý.

Kávový koláč
Ledová káva Espresso tonic
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Ledová káva Espresso tonic

Že vám spojení kávy a tonicu příliš nevoní? Jen to vyzkoušejte a poté hodnoťte. Pokud máte rádi ledové nápoje s kávou, může se Espresso tonic snadno stát vaším oblíbencem. Tato kombinace se stala letním hitem mnoha kaváren, příprava je velmi jednoduchá, pojďte ji tedy s námi zkusit.

Ledová káva Espresso tonic

Pravá turecká káva – recept

  1. Do prázdné džezvy nalijte studenou vodu a přisypte opravdu najemno pomletou kávu, zhruba 6–10 gramů na 100 ml.
  2. Přidejte i cukr (obvykle 1 až 2 lžičky na šálek), případně koření. Tento krok je důležitý ještě před vařením, aby se následně káva nemusela míchat.
  3. Na mírném plamenu začněte zahřívat. Jakmile káva vypění po horní okraj, ze sporáku ji odstavte a lžičkou pěnu seberte do šálků. Takto opakujte ještě dvakrát. Během této doby by se tekutina neměla přímo vařit, pouze nechat vypěnit.
  4. Nakonec ještě chvíli počkejte, než se lógr v džezvě ustálí, a opatrně rozlijte. Před popíjením už nemíchejte.

Pokud máte radši kávu černou bez cukru, sladit nemusíte. A nezapomeňte ani na sklenici vody, která se v Turecku pije ještě před šálkem kávy samotným.

Zdroje: Kupi.cz, Český rozhlas