Když se začala Klára Budínová potýkat s psychickými změnami, uvědomila si, jak složitý může být svět kolem ní. O své pocity se rozhodla podělit s ostatními a založila blog Holka z blázince. Postupně zjistila, že není sama, kdo se občas ztrácí v realitě, a právě svou otevřeností se jí povedlo vytvořit bezpečné místo, kde se každý cítí sám sebou. Co si dopřává pro zachování duševní pohody? Které knihy jí pomohly lépe porozumět sobě samotné? A jak se vypořádala s negativními reakcemi na svůj blog a úzkostí, kterou dříve zažívala při nakupování v obchodě?
Blogerka Klára Budínová, známá jako „holka z blázince“, se věnuje osvětě v oblasti duševního zdraví. Nenechte se však zmýlit názvem blogu. Jak sama Klára uvádí, v blázinci nikdy nebyla a svůj projekt pojmenovala především na popud rychlé doby a společnosti, se kterou je složité udržet krok. Sdílením svých osobních zkušeností pomáhá lidem se v této problematice lépe orientovat a porozumět jí. Mimo to se aktivně podílí na projektech zvyšujících povědomí o psychických poruchách.
Původně to byl takový můj osobní deníček, kam jsem si zapisovala svoje radosti, ale i svoje starosti. Neměla jsem ambici, že by ho někdo jiný četl. Časem se ale ukázalo, že to, co sdílím, může rezonovat i s ostatními. Tak se z toho přirozeně vyklubalo krásné místo, kde si lidé mohou odpočinout, najít inspiraci nebo si uvědomit, že v tom, co prožívají, nejsou sami.
Ano, hlavně když sdílím emocionálně silné příspěvky. Například videa, kde brečím. I když to má krásné poselství, objevují se i negativní komentáře. Snažím se je brát s nadhledem, protože to většinou vypovídá víc o těch lidech než o mně. Uvědomuji si, že někteří lidé jen ventilují své vlastní frustrace. Ale i tak je to těžké, protože moje psychika je pořád křehká. Vždy si ale připomínám, že můj cíl je důležitější. Tedy šířit povědomí o duševním zdraví a o tom, jak k sobě navzájem přistupovat.
Hodně mi pomáhá mít určitou rutinu. Sport je pro mě klíčový, protože mi dává prostor pro vypnutí hlavy. Také se snažím pravidelně vyhradit čas jen pro sebe, ať už na čtení, relaxaci, nebo procházky.
Myslím, že určitě vidím pokrok. Po pandemii se o duševním zdraví mluví mnohem víc než dřív, což je skvělé. Ale stále to není dost. Stále se často setkávám s předsudky a nepochopením, a to nejen mezi starší generací.
Mám jasné hranice. To, co sdílím, je jen určité procento mého života. I když to vypadá, že jsem hodně otevřená, pořád si držím část svého soukromí. Když ale cítím, že může být nějaké téma užitečné pro ostatní, pustím se do něho, i když je pro mě třeba citlivé.
Určitě bych doporučila knihu Mozaika duše od Tomáše Kvapilíka. Je plná pochopení a naděje. Dále knihu Proč mi tohle nikdo neřekl dřív od Dr. Julie Smith.
Plánování je základ. Vím, co chci koupit, a klidně si najdu i obrázky potravin, které hledám, abych zbytečně nebloudila obchodem. Mám svůj seznam oblíbených produktů, které točím dokola, což šetří čas i energii.
Hodně dbám na pestrou a zdravou stravu. Miluji oříšky, domácí granolu s jogurtem nebo jablko s arašídovým máslem a čokoládou.
Máme pro vás skvělý tip na zdravou snídani. Pokud už vám přestalo chutnat müsli, udělejte si doma jeho vylepšenou verzi – křupavou zapečenou granolu. Můžete do ní dát cokoliv, oříšky, ovoce nebo různá semínka. Granolu si doma zvládne připravit úplně každý. Doporučujeme ji jíst s jogurtem a klidně i s čerstvým ovocem. Tak pojďme na to!
Potřebujete rychle připravit večeři, která nezatíží vaši peněženku? Vaření ze zbytků může být nejen ekonomické, ale také chutné a kreativní. Zkuste tento jednoduchý recept na smaženou rýži s vejcem a zeleninou. Nebojte se improvizovat s ingrediencemi: mraženou zeleninu můžete nahradit zbytky čerstvé zeleniny, kterou máte po ruce.
Ano, zvlášť na začátku. Davy lidí, fronty nebo zmatek ve velkých obchodech mě dokázaly úplně rozhodit. Pomohlo mi chodit nakupovat v časech, kdy v obchodě nebylo tolik lidí. Případně nákupy online za mě jsou jasná volba.
Nejraději do Alberta, Lidlu a hlavně dm díky skvělému výběru veganských a bezlepkových produktů.
Určitě! Třeba veganské pad thai. Na pánvi osmahnu tofu s trochou sójové omáčky. Přidám uvařené rýžové nudle, čerstvou zeleninu (mrkev, papriku, klíčky) a omáčku z arašídového másla, limetky, sójové omáčky a trochy cukru. Na závěr posypu arašídy. Kdo má rád, může přidat i koriandr. Je to rychlé a výborné!
Zdroj: Kupi.cz