S ekzémem se potýká od dětství. Po třech hospitalizacích a neúčinné medikaci se Inka Teschinská rozhodla vzít osud do svých rukou. Změnila životní styl, naučila se porozumět své kůži a založila projekt (A)top život, kterým pomáhá s atopickým ekzémem i ostatním. Jak se sama zvládla s chronickým onemocněním vypořádat? Jakým látkám v produktech se vyhýbá? A co rozhodně netvoří základ jejího stravování?
Inka Teschinská je zakladatelkou blogu (A)top život, kde se zaměřuje na osvětu o atopickém ekzému. Sdílením svých zkušeností vytvořila komunitu, která se navzájem podporuje. Z původně osobního blogu, kde Inka sdílela vlastní myšlenky, se stal velký projekt a bezpečné místo pro všechny, kteří se potýkají se stejným onemocněním. Paralelně s projektem natáčí Inka podcast Pod kůží, v němž vede autentické rozhovory bořící mýty a předsudky. Je také tvůrkyní kampaně o životě s ekzémem a spoluautorkou merche ve spolupráci s Gentle Gesture.
Můj přístup k péči se měnil podle toho, jak jsem získávala zkušenosti a informace. Na začátku jsem věřila v univerzální krémy a rady lékařů, ale postupně jsem se naučila naslouchat své kůži. Dnes kladu důraz na minimalismus. Tedy upřednostňuji méně produktů, nejlépe s přírodním nebo nontoxic složením a věnuji pozornost fázi ekzému. Každá z nich si totiž žádá speciální péči. Nejdůležitější změnou bylo ale pochopení, že péče není jen o kůži, ale i o psychice a celkovém životním stylu. Je to dlouhá cesta a člověk se nemůže spoléhat na rychlé řešení.
Často slýchám, že ekzém „stačí namazat“ nebo že „časem zmizí“. Pravdou ale je, že jde o komplexní onemocnění, které člověku ovlivňuje celý život. Vysvětluji lidem, že má ekzém hlubší příčiny, mezi které patří genetika, imunita a psychika, a z tohoto důvodu vyžaduje celkový přístup. Samozřejmě mezi mýty patří také předsudky o nakažlivosti či nedostatečné hygieně. V tuhle chvíli už reaguji s úsměvem, ale dřív se mě to velmi dotýkalo.
Nejlépe se cítím u moře. Slaná voda a vlhký vzduch mají na mou pokožku blahodárné účinky. Při pobytu u moře skoro zapomínám, že ekzém existuje. Je to místo, kde tělo i mysl odpočívají. A pokud je to Řecko, tak už mi nechybí vůbec nic.
Podpora komunity je neocenitelná. Vnímám ji jako prostor, kde sdílíme nejen tipy, ale i emoce. Asi nemohu vytáhnout jeden příběh, který by mě zasáhl nebo inspiroval nejvíc, protože všechny jsou silné, emotivní a citlivé. Kdybych mluvila obecně, vždy mě dojme, když členové komunity mluví o své rodině a partnerech, kteří je podporují, pomáhají jim a jsou jim oporou. Na druhou stranu si bohužel pamatuji i příběhy, kde je to přesně naopak a rodina je silně toxická. Náctiletá dívka popisovala, že doma neustále slýchává, jak je ošklivá a za ekzém si může sama. Tyto příběhy mě velmi bolí, a navíc většinou nemáme úplně jak efektivně pomoci situaci řešit.
Netlačit na sebe, nechtít všechno hned a zpomalit. Je to těžké, ale opravdu je to potřeba. Chceme zázraky na počkání, které nakonec stejně nefungují a cítíme opakované zklamání. Tělo ve většině případů ví, co dělá, našim úkolem je mu naslouchat.
Trávím většinu času v zahraničí a vždy se snažím vybírat lokální suroviny. V jižních oblastech je velkou výhodou možnost nákupu na trzích, kde je nádherná čerstvá zelenina a ovoce a také ryby. Lokálních surovin se pak držím i v ČR. Také u nás vyhledávám farmářské trhy vždy, když je to možné.
Nákupnímu košíku by určitě neměly dominovat průmyslově zpracované potraviny a polotovary. Neříkám, že si sem tam nedám chipsy nebo dortík, ale není to stavební kámen mé stravy. V životě, ať už se jedná o ekzémy, nebo cokoliv jiného, se snažím aplikovat pravidlo 80 : 20, a tak to doporučuji i se stravou. Samozřejmě s přihlédnutím k alergiím a intolerancím. Pro mě je důležité, aby byly potraviny čerstvé a neobsahovaly žádné zbytečné chemie. Zajímá mě, jaké složky obsahují, a preferuji krátký seznam ingrediencí. Čím jednodušší, tím lepší.
Soustředím se hned na několik klíčových informací na obalech. První je seznam ingrediencí. Preferuji netoxické složky a vyhýbám se chemickým látkám, které by mohly podráždit pokožku. Můžeme se řídit ulehčujícím pravidlem a zaměřit se na produkty bez parabenů, sulfátů a silikonů, bez phenoxyethanolu a parfemace. Dále mě zajímají certifikace jako například Ecocert. Nejjednodušší jsou pro mě ale ověřené e-shopy, kde tuto kontrolu udělají za mě. U potravin sleduji, zda jsou bez alergenů, které mohou způsobovat problémy, a sleduji také původ produktů. Preferuji lokální výrobky. U masných výrobků mě zajímá, jak vysoké procento masa obsahují. A samozřejmě se snažím vyhýbat zbytečným přidaným barvivům a jiným konzervantům.
U pracích prášků se opravdu doporučuji vyhnout parfemaci a obecně běžným komerčním přípravkům, které obsahují mnoho potenciálně škodlivých látek a lidé s citlivou pokožkou na to nereagují dobře. V komunitě vidím, že změnou praní opravdu dochází k rapidnímu zlepšení projevů. Dalším mým osobním doporučením je pořízení sušičky, která je pro alergiky velkým pomocníkem.
Oblečení je pro mě zásadní. Mám ráda přírodní materiály, tedy bavlnu, len, tencel, hedvábí. Bavlna je pro mě ideální, protože je jemná a prodyšná. Syntetickým materiálům se naopak snažím vyhýbat, protože mohou pokožku dráždit. Nevhodné jsou také různé výšivky, flitry a podobně, které pokožku mechanicky dráždí. Dávám si také pozor, abych oblečení před prvním nošením vždy pořádně vyprala.
Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.
Dělám ráda cokoliv z jedné pánve, což mi nezabere déle než 20–30 minut. Nejsem velká kuchařka, to se přiznám, ale ráda bych se podělila o recept na těstoviny se zeleninou.
Zdroj: Kupi.cz