Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Porazila atopický ekzém i bez lékařů a zázračných krémů: Inka Teschinská nyní pomáhá tisícům dalších lidí uzdravit se

Archiv Inky Teschinské / se svolením

S ekzémem se potýká od dětství. Po třech hospitalizacích a neúčinné medikaci se Inka Teschinská rozhodla vzít osud do svých rukou. Změnila životní styl, naučila se porozumět své kůži a založila projekt (A)top život, kterým pomáhá s atopickým ekzémem i ostatním. Jak se sama zvládla s chronickým onemocněním vypořádat? Jakým látkám v produktech se vyhýbá? A co rozhodně netvoří základ jejího stravování?

Přečtěte si také

Vitamíny skupiny B: Rozdíly mezi béčky jsou velké. V doplňcích je vždycky kupujte jednotlivě

Kdo je Inka Teschinská?

Inka Teschinská je zakladatelkou blogu (A)top život, kde se zaměřuje na osvětu o atopickém ekzému. Sdílením svých zkušeností vytvořila komunitu, která se navzájem podporuje. Z původně osobního blogu, kde Inka sdílela vlastní myšlenky, se stal velký projektbezpečné místo pro všechny, kteří se potýkají se stejným onemocněním. Paralelně s projektem natáčí Inka podcast Pod kůží, v němž vede autentické rozhovory bořící mýty a předsudky. Je také tvůrkyní kampaně o životě s ekzémem a spoluautorkou merche ve spolupráci s Gentle Gesture.

Co o sobě Inka prozradila?

Inko, popsala byste, jak se měnil váš přístup k péči o atopickou pokožku v průběhu let?

Můj přístup k péči se měnil podle toho, jak jsem získávala zkušenosti a informace. Na začátku jsem věřila v univerzální krémyrady lékařů, ale postupně jsem se naučila naslouchat své kůži. Dnes kladu důraz na minimalismus. Tedy upřednostňuji méně produktů, nejlépe s přírodním nebo nontoxic složením a věnuji pozornost fázi ekzému. Každá z nich si totiž žádá speciální péči. Nejdůležitější změnou bylo ale pochopení, že péče není jen o kůži, ale i o psychice a celkovém životním stylu. Je to dlouhá cesta a člověk se nemůže spoléhat na rychlé řešení.

Jaké nepravdy o atopickém ekzému slýcháte nejčastěji a jak na ně reagujete?

Často slýchám, že ekzém „stačí namazat“ nebo že „časem zmizí“. Pravdou ale je, že jde o komplexní onemocnění, které člověku ovlivňuje celý život. Vysvětluji lidem, že má ekzém hlubší příčiny, mezi které patří genetika, imunita a psychika, a z tohoto důvodu vyžaduje celkový přístup. Samozřejmě mezi mýty patří také předsudky o nakažlivosti či nedostatečné hygieně. V tuhle chvíli už reaguji s úsměvem, ale dřív se mě to velmi dotýkalo.

Jaké je vaše nejoblíbenější prostředí nebo místo, kde se cítíte nejlépe a kde na ekzém skoro zapomenete?

Nejlépe se cítím u moře. Slaná voda a vlhký vzduch mají na mou pokožku blahodárné účinky. Při pobytu u moře skoro zapomínám, že ekzém existuje. Je to místo, kde tělo i mysl odpočívají. A pokud je to Řecko, tak už mi nechybí vůbec nic.

Jak vnímáte podporu komunity lidí s atopickým ekzémem? Existuje nějaký příběh, který vás nejvíce inspiroval?

Podpora komunity je neocenitelná. Vnímám ji jako prostor, kde sdílíme nejen tipy, ale i emoce. Asi nemohu vytáhnout jeden příběh, který by mě zasáhl nebo inspiroval nejvíc, protože všechny jsou silné, emotivní a citlivé. Kdybych mluvila obecně, vždy mě dojme, když členové komunity mluví o své rodině a partnerech, kteří je podporují, pomáhají jim a jsou jim oporou. Na druhou stranu si bohužel pamatuji i příběhy, kde je to přesně naopak a rodina je silně toxická. Náctiletá dívka popisovala, že doma neustále slýchává, jak je ošklivá a za ekzém si může sama. Tyto příběhy mě velmi bolí, a navíc většinou nemáme úplně jak efektivně pomoci situaci řešit.

Kdybyste mohla dát jediné doporučení někomu, kdo právě začíná svou cestu s atopickým ekzémem, co by to bylo?

Netlačit na sebe, nechtít všechno hned a zpomalit. Je to těžké, ale opravdu je to potřeba. Chceme zázraky na počkání, které nakonec stejně nefungují a cítíme opakované zklamání. Tělo ve většině případů ví, co dělá, našim úkolem je mu naslouchat.

V jakých obchodech ráda nakupujete potraviny a proč zrovna zde?

Trávím většinu času v zahraničí a vždy se snažím vybírat lokální suroviny. V jižních oblastech je velkou výhodou možnost nákupu na trzích, kde je nádherná čerstvá zelenina a ovoce a také ryby. Lokálních surovin se pak držím i v ČR. Také u nás vyhledávám farmářské trhy vždy, když je to možné.

Archiv Inky Teschinské / se svolením

Jaké jsou vaše priority při výběru potravin?

Nákupnímu košíku by určitě neměly dominovat průmyslově zpracované potraviny a polotovary. Neříkám, že si sem tam nedám chipsy nebo dortík, ale není to stavební kámenstravy. V životě, ať už se jedná o ekzémy, nebo cokoliv jiného, se snažím aplikovat pravidlo 80 : 20, a tak to doporučuji i se stravou. Samozřejmě s přihlédnutím k alergiím a intolerancím. Pro mě je důležité, aby byly potraviny čerstvé a neobsahovaly žádné zbytečné chemie. Zajímá mě, jaké složky obsahují, a preferuji krátký seznam ingrediencí. Čím jednodušší, tím lepší.

Jaké informace na obalech produktů vás vždy zajímají?

Soustředím se hned na několik klíčových informací na obalech. První je seznam ingrediencí. Preferuji netoxické složky a vyhýbám se chemickým látkám, které by mohly podráždit pokožku. Můžeme se řídit ulehčujícím pravidlem a zaměřit se na produkty bez parabenů, sulfátů a silikonů, bez phenoxyethanoluparfemace. Dále mě zajímají certifikace jako například Ecocert. Nejjednodušší jsou pro mě ale ověřené e-shopy, kde tuto kontrolu udělají za mě. U potravin sleduji, zda jsou bez alergenů, které mohou způsobovat problémy, a sleduji také původ produktů. Preferuji lokální výrobky. U masných výrobků mě zajímá, jak vysoké procento masa obsahují. A samozřejmě se snažím vyhýbat zbytečným přidaným barvivům a jiným konzervantům.

Jaké faktory zohledňujete při nákupu pracích prostředků, aby byly vhodné pro citlivou pokožku?

U pracích prášků se opravdu doporučuji vyhnout parfemaci a obecně běžným komerčním přípravkům, které obsahují mnoho potenciálně škodlivých látek a lidé s citlivou pokožkou na to nereagují dobře. V komunitě vidím, že změnou praní opravdu dochází k rapidnímu zlepšení projevů. Dalším mým osobním doporučením je pořízení sušičky, která je pro alergiky velkým pomocníkem.

Vybíráte při nákupu oblečení materiály, které jsou šetrné k pokožce?

Oblečení je pro mě zásadní. Mám ráda přírodní materiály, tedy bavlnu, len, tencel, hedvábí. Bavlna je pro mě ideální, protože je jemná a prodyšná. Syntetickým materiálům se naopak snažím vyhýbat, protože mohou pokožku dráždit. Nevhodné jsou také různé výšivky, flitry a podobně, které pokožku mechanicky dráždí. Dávám si také pozor, abych oblečení před prvním nošením vždy pořádně vyprala.

Veganský čokoládový dort
Čas přípravy: 2 hod 30 min Obtížnost: Střední

Veganský čokoládový dort

Veganský čokoládový dort s lesním ovocem chutná tak skvěle, že si na něm zajisté pochutnají i ti nejnáročnější mlsouni. Kombinace čerstvého ovoce a čokoládového korpusu je nadýchaná a příjemně se rozplyne na jazyku.

Veganský čokoládový dort
Nudle Pad Thai s krevetami
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Nudle Pad Thai s krevetami

Pad Thai je jedno z nejoblíbenějších thajských jídel, které skvěle kombinuje nejrůznější chutě. Jde o smažené rýžové nudle, nejčastěji podávané s kuřecím masem, krevetami nebo tofu. Nudle Pad Thai podle našeho receptu jsou připravené s krevetami a budete je mít hotové během chvilky.

Nudle Pad Thai s krevetami

Podělila byste se s našimi čtenáři o svůj oblíbený recept, který je hotový do pár minut?

Dělám ráda cokoliv z jedné pánve, což mi nezabere déle než 20–30 minut. Nejsem velká kuchařka, to se přiznám, ale ráda bych se podělila o recept na těstoviny se zeleninou.

Těstoviny se zeleninou podle Inky

Ingredience:

  • 200 g těstovin (např. penne nebo špagety)
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá bazalka a sýr na posyp

Postup:

  1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Mezitím nakrájejte cuketu, lilek a rajčata na malé kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nasekaný česnek s cibulí a krátce orestujte.
  3. Přidejte nakrájenou zeleninu a restujte asi 5–7 minut, dokud nezměkne. Osolte a opepřete podle chuti.
  4. Uvařené těstoviny přidejte na pánev se zeleninou a promíchejte.
  5. Podávejte s čerstvou bazalkou nebo posypané sýrem.

Zdroj: Kupi.cz