Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Potraviny v lednici dáváme na nesprávné místo, proto se kazí

Canva

Pokud vám v lednici jídlo často plesniví, okorává a kazí se, možná ho špatně skladujete. Něco totiž do ledničky vůbec nepatří, nebo se musí vhodně uložit. Víte, jak na to?

Přečtěte si také

Zapomeňte na svařák! Zahřejte se horkými drinky z čaje, čokolády i džusu

Aby se jídlo nekazilo

Jestliže skládáte z nákupních tašek zboží rovnou do lednice a dáváte ho tam, kde je momentálně volné místo, může to být příčinou rychlé zkázy potravin. Je totiž důležité, kam v lednici konkrétní potraviny uložíte. Teplota se v chladničce pohybuje od 0 do 5 °C a není v celém prostoru stejná. Proto musíte potraviny promyšleně umístit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé.

Zásady skladování potravin v lednici

  • Celou lednici pravidelně umývejte a dezinfikujte. Dbejte pokynů výrobce.
  • Syrové maso pečlivě zabalte a raději jej dejte do uzavírací nádoby, aby z něj šťáva nevytekla a neznečistila police. Pak by snadno kontaminovala ostatní potraviny.
  • Všechny potraviny, které snadno pohlcují pachy a nemají dokonalý obal, dejte do uzavíratelných nádob a potravinových dóz.
  • Nedávejte do chladničky horké pokrmy, raději je předtím prudce ochlaďte ve studené vodě.
  • Potraviny, které se rychle kazí při teplotě nad 25 °C, pečlivě tepelně opracujte a co nejrychleji je zkonzumujte. Do lednice neuvařené nepatří.
  • Lednici nikdy neplňte až po okraj, aby v ní mohl proudit vzduch, ale nenechávejte ji ani prázdnou, jinak z ní nakumulovaný studený vzduch při otevření dveří unikne.
Canva

Zóny v lednici

Teplý vzduch stoupá a chladný klesá. Dolů patří choulostivější a nahoru odolnější potraviny. Ve spodním šuplíku v nulové zóně skladujte ovoce a zeleninu. Nikdy ho předtím neomývejte. Na nejnižší poličku patří maso, ryby a uzeniny, nejlépe zabalené v dózách, aby neosychaly a navzájem se nekontaminovaly.

Nad ně patří mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh a smetana. Můžete je uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, ale vše musí být důkladně zabalené. Na další polici patří hotové pokrmy, marmelády, omáčky a dresinky.

Do dveří lednice patří jen nápoje, víno a dochucovadla. Otevřené mléko a máslo dejte raději k mléčným výrobkům, ve dveřích se často mění teplota a rychleji se kazí. Na vejce také raději využijte střed lednice, kde je teplota stabilnější.

Co nedávat do chladničky

  • Citrusy v chladu rychle vysychají, ztrácejí chuť, vůni, vitaminy, minerály a živiny. Pokud je přesto chcete skladovat v lednici, zkuste to ve vakuu nebo zabalené v potravinářské fólii.
  • Rajčatům chlad zastaví dozrávání, poruší strukturu, způsobí mdlou chuť, změknou a zmoučnatí. Lilek, papriku, okurku a zázvor raději uchovávejte také v pokojové teplotě.
  • Cibule a česnek v lednici chladem a vlhkostí rychle plesniví. Patří na tmavé a suché místo, kde je sice chladněji, ale ne tak, jako v lednici.
  • Brambory v ledničce rozkládají škrob, mění konzistenci i chuť. To platí i pro dýně.
  • Olivový olej a další rostlinné oleje chladem tuhnou, zakalují se a rychle ztrácí chuť.
  • Med nesnáší chlad, stejně jako příliš vysoké teploty. Ničí se v něm cenné, výživné látky. V lednici navíc rychleji cukernatí. Vhodná je pokojová teplota, a to platí i pro javorový sirup.
  • Pečivo v lednici rychle vysychá. Dopřejte mu prodyšný obal a pokojovou teplotu.

Víte že…

...hořčice i kečup mohou zůstat mimo lednici i po otevření. Obsažený ocet zajišťuje jejich konzervaci. Důležité je číst informace na etiketě a zjistit, jak dlouho můžete výrobek po otevření konzumovat. Lhůta je vždy kratší než datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti u ještě neotevřeného výrobku.

Náš tip

Pokud mají potraviny z lednice divnou pachuť, asi jim chlad nesvědčí. Lednice zpomaluje biologické procesy v potravinách, ale současně utlumuje i jejich chuť a vůni. Před konzumací potraviny vždy alespoň 30 minut předem z chladničky vyndejte a nechte je v pokojové teplotě. Zlepšíte tím jejich chuť a pokud je budete jíst syrové, budou navíc mnohem lépe stravitelné.