Pokud vám v lednici jídlo často plesniví, okorává a kazí se, možná ho špatně skladujete. Něco totiž do ledničky vůbec nepatří, nebo se musí vhodně uložit. Víte, jak na to?
Jestliže skládáte z nákupních tašek zboží rovnou do lednice a dáváte ho tam, kde je momentálně volné místo, může to být příčinou rychlé zkázy potravin. Je totiž důležité, kam v lednici konkrétní potraviny uložíte. Teplota se v chladničce pohybuje od 0 do 5 °C a není v celém prostoru stejná. Proto musíte potraviny promyšleně umístit, aby zůstaly co nejdéle čerstvé.
Teplý vzduch stoupá a chladný klesá. Dolů patří choulostivější a nahoru odolnější potraviny. Ve spodním šuplíku v nulové zóně skladujte ovoce a zeleninu. Nikdy ho předtím neomývejte. Na nejnižší poličku patří maso, ryby a uzeniny, nejlépe zabalené v dózách, aby neosychaly a navzájem se nekontaminovaly.
Nad ně patří mléčné výrobky, sýry, jogurty, tvaroh a smetana. Můžete je uchovávat společně s uzeninami a tepelně opracovaným masem, ale vše musí být důkladně zabalené. Na další polici patří hotové pokrmy, marmelády, omáčky a dresinky.
Do dveří lednice patří jen nápoje, víno a dochucovadla. Otevřené mléko a máslo dejte raději k mléčným výrobkům, ve dveřích se často mění teplota a rychleji se kazí. Na vejce také raději využijte střed lednice, kde je teplota stabilnější.
...hořčice i kečup mohou zůstat mimo lednici i po otevření. Obsažený ocet zajišťuje jejich konzervaci. Důležité je číst informace na etiketě a zjistit, jak dlouho můžete výrobek po otevření konzumovat. Lhůta je vždy kratší než datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti u ještě neotevřeného výrobku.
Pokud mají potraviny z lednice divnou pachuť, asi jim chlad nesvědčí. Lednice zpomaluje biologické procesy v potravinách, ale současně utlumuje i jejich chuť a vůni. Před konzumací potraviny vždy alespoň 30 minut předem z chladničky vyndejte a nechte je v pokojové teplotě. Zlepšíte tím jejich chuť a pokud je budete jíst syrové, budou navíc mnohem lépe stravitelné.