Česká legislativa jde naproti zkvalitňování jídel v rámci veřejného stravování. V průběhu roku 2025 začne platit nařízení, na základě něhož se zvedne minimální zastoupení BIO potravin v jednotlivých pokrmech. Jídla v nemocnicích, menzách nebo pečovatelských domech budou muset obsahovat aspoň 5 % BIO potravin, obědy ve školních jídelnách aspoň 2 %.
„Zařazení biopotravin je zaneseno v programovém prohlášení vlády a zároveň je součástí akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027. Tento krok osobně velmi vítám,“ uvedl k tématu Marek Výborný, ministr zemědělství ČR.
Obědy, večeře nebo svačiny ve veřejných institucích budou muset podle nových pravidel obsahovat minimálně 5 % potravin v BIO kvalitě. Pokud tedy porce oběda váží například 500 gramů, podíl BIO složky odpovídá 25 gramům. Tuto kvótu musí naplnit například nemocnice, menzy nebo pečovatelské domy. Do roku 2030 by se mělo množství nejkvalitnějších potravin v nabídce veřejných jídelen ještě zvýšit.
„Mnoho farmářů již nyní dodává nebo začíná dodávat své produkty do vybraných provozů bez ohledu na novou povinnost. Věřím proto, že tuto změnu zvládnou bez problémů. Celý sektor ekologického zemědělství se navíc na tuto změnu připravuje už několik let,“ říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO, Svazu ekologických zemědělců.
Česká republika sice patří mezi významné výrobce a producenty biopotravin a z hlediska rozlohy ekologického zemědělství se řadí k evropským špičkám, ale domácí systém veřejného stravování tento stav dosud nereflektoval. Přicházející změna tak odráží celoevropský trend, kdy většina zemí zařazuje biopotraviny do systému veřejného stravování v podílu až několika desítek procent.
Jiná je situace u školních jídelen, které podléhají odlišné legislativě. Pro žáky a studenty by v první fázi mělo paradoxně stačit naplnit pouze kvótu 2 %. Ovšem i zde by se měla nabídka jídel v následujících letech zkvalitnit po vzoru vyspělejších zemí.
Jako BIO se označují takové potraviny, který pocházejí z ekologického zemědělství – při jejich získávání byl kladen důraz na ochranu přírody a používání minimálního množství chemie.
Během pěstování biopotravin se nepoužívají umělá hnojiva, chemické pesticidy ani geneticky modifikované látky. Veškeré produkty označené jako BIO by měly mít vyšší nutriční hodnotu, výraznější chuť a také další lepší kvality a zároveň jejich produkce chrání půdu, vodu a podporuje přirozenou biodiverzitu. BIO výrobky poznáte podle příslušného certifikátu, například podle zeleného listu na obalu nebo podle etikety na obalu.
BIO potraviny bývají často dražší než běžné produkty, což souvisí s náročnějším způsobem jejich výroby. Ekologické zemědělství vyžaduje více ruční práce, šetrnější metody a delší dobu pěstování nebo chovu. To se promítá také do cen jídel, která se z nich připravují ve veřejných jídelnách.
Podle průzkumu Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, realizovaného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos, uvítá změnu více než polovina Čechů. Navzdory zdražení jídel.
„Česká republika je soběstačná zejména v produkci BIO mléčných výrobků, BIO hovězího masa a BIO obilovin. Cena těchto komodit v bio kvalitě se od těch konvenčních liší jen minimálně a výslednou cenu pokrmu to při jejich zařazení v úrovni 5 či 10 % ovlivní pouze v řádu haléřů až korun,“ říká Urbánková za PRO-BIO.
Z průzkumu Svazu ekologických zemědělců vyplynulo, že pro více než 70 % dotázaných je původ potravin důležitý, protože jej vnímají jako záruku kvality a čerstvosti. Každý druhý by dokonce uvítal pestřejší jídelníček, který by zahrnoval pokrmy připravené z kvalitních surovin v BIO kvalitě. Za vyšší kvalitu pokrmů by si nejvíce lidí připlatilo maximálně 10 %.
Začlenění lokálních biopotravin do veřejného stravování má řadu výhod – od ochrany přírody až po podporu místních farmářů. Tím, že se jídlo nevozí přes půl světa, se výrazně snižují emise spojené s přepravou. Ekologické zemědělství méně zatěžuje životní prostředí a dává šanci malým regionálním producentům.
Mezi lídry ve využívání BIO potravin patří v posledních letech Dánsko, Rakousko nebo Švédsko. Česká republika je teprve na začátku a postupně upravuje legislativu, přičemž současné zvednutí kvót je jedním z klíčových kroků. Také přístup veřejnosti k BIO potravinám není jednotný. Výzkumy ukazují, že připlatit si za vyšší kvalitu jsou ochotné spíše mladší generace strávníků.
Zdroje: Kupi.cz, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Evropská komise