Poučku, že tupým nožem se pořežete spíš než tím ostrým, zná asi každý. Ale jak si dobře nabrousit nůž v domácích podmínkách? Zkuste jednoduchý trik se spodní stranou hrníčku, který trenduje na sociálních sítích! Stoprocentního výsledku pak docílíte s brusným kamenem, ostřičem a ocílkou. Kolik taková výbava stojí?
Ve fotogalerii tohoto článku najdete ukázku několika brusných kamenů, brousků, ostřičů a ocílek, které běžně seženete v českých kamenných obchodech nebo na e-shopech. Ceny se pohybují od pár desítek po stovky korun, ale profi výbava pro kuchaře či řezníky se může vyšplhat až na několik tisíc. Napište nám do diskuze, čím doma brousíte nože vy.
Nejlépe nabrousíte jakýkoliv velký i malý nůž na brusném kameni. Jedná se zpravidla o kvádr vyrobený z korundu, keramiky nebo jiného tvrdého materiálu. Z jedné strany bývá hrubší, například o zrnitosti 1000, z druhé strany jemnější pro finální dohlazení – například zrnitost 6000.
Brusné kameny se prodávají většinou včetně silikonového nebo dřevěného podstavce (držáku), aby při broušení dobře držely na kuchyňské lince. Případně je vhodné podložit náčiní utěrkou. Pro broušení existuje hned několik grifů, od krouživých pohybů přes rovnoměrné posouvání čepele vpřed a vzad až po přejíždění podél ostří nože.
Důležité je udržovat kámen vždy mokrý a nůž brousit pod úhlem 10–20 stupňů. Broušení jednoho nože může podle profesionálů trvat klidně i 10 minut – 5 minut z jedné strany, 5 minut z druhé.
Brousek 2v1 se dvěma druhy zrnitosti a bambusovou podstavou jsme našli na e-shopu jednoho supermarketu za 199,90 Kč. Profesionální brusný kámen najdete i za cenu okolo 1 249 Kč.
Alternativou k brusným kamenům jsou moderní brousky, které se někdy označují také jako ostřiče.
Jedná se o nástroj s držadlem, na jehož konci je jeden nebo více otvorů, kudy se protahuje čepel nože. Možná si vzpomenete, že podobný nástroj měla doma babička nebo vaši rodiče – za minulého režimu ho měli skoro všichni. Výhodou moderního držadlového brousku je snadné používání – stačí mokrý nůž protáhnout několikrát brusnými kameny a dojde k naostření čepele.
Brusné plochy jsou v úhlu 10 až 20 stupňů a nůž se brousí rovnoměrně z obou stran, takže to zvládne na rozdíl od brusných kamenů každý. Jednoduché brousky mají jen jeden ostřič, ty lepší a dražší pak dva až tři otvory, přičemž první nůž naostří nahrubo a druhý nebo třetí čepel vyhladí do finální podoby. Obyčejný brousek, podobný tomu socialistickému, pořídíte už od 50 Kč. Brousek na nože od renomované kuchyňské značky se dvěma otvory stojí 369 Kč. Za profi dvoustupňový brousek si připlatíte klidně i 1 039 Kč.
Příznivce technologií jistě zaujmou elektrické ostřiče do zásuvky nebo na baterky. Po zapnutí se malé brusné kotouče roztočí a nožem stačí pouze přejíždět od paty ke špičce, aniž byste na něj museli silně tlačit nebo dodržovat přesnou techniku. Elektrický brousek od známé značky se třemi brusnými plochami stojí 1 579 Kč.
Už jste slyšeli o tom, že se dá nůž provizorně nabrousit i o spodní hranu keramického hrníčku? Nebo o spodní lem keramického nebo porcelánového talíře?
Tento trik trenduje na sociálních sítích a podle testu redakce Kupi.cz skutečně funguje. Některé brusné kameny jsou vyrobeny z keramiky, takže lze v krizi využít třeba právě keramický hrníček. Je potřeba, aby jeho spodní lem na podstavě byl dostatečně široký, abyste po něm mohli přejíždět čepelí nože. Ovšem chvíli vám to zabere. Z každé strany přejíždějte nožem lehce pod úhlem cca 15 stupňů aspoň 5 minut. Postupujte opatrně, abyste se neřízli!
U spodní strany hrníčku nebo talířku bohužel neznáte zrnitost povrchu jako u brusných kamenů, takže budete muset trochu experimentovat, pokud jich doma máte více. Pamatujte na to, že takto lze nabrousit nůž spíše provizorně, pro lepší výsledek i bezpečnost práce se vyplatí investovat do brusného kamene nebo ostřiče.
Přijde vám efektní, jak kuchaři brousí své nože na ocílce? Jestli ano, tak vás zklameme, protože se jedná o mýtus.
Klasické ocílky neslouží k nabroušení nože, ale pouze ke srovnání ostří a k jeho oživení. Při krájení dochází na ostří k mikroskopickým vroubkům, zubům a vlnkám, které „vyrovnáte“ právě přejetím po ocílce.
Ocílky bývají vyrobeny z oceli, která jim dala jméno, ale můžou obsahovat i keramiku nebo diamant. Dělají se kulaté, půlkulaté i placaté. Používání ocílky už vyžaduje trošku umu, abyste se při „broušení“ nepořezali. Někteří kuchaři přejíždějí ostřím nože směrem k sobě, jiní od sebe – každý si musí najít svůj grif, který mu vyhovuje. Opět platí, že čepel musí po ocílce jezdit pod úhlem 10 až 20 stupňů.
Malá 20cm ocílka stojí například 369 Kč, profesionální velká ocílka s diamantem 2 999 Kč.
Na čem brousíte doma nože vy? A jak často věnujete jejich ostří péči? Podělte se s ostatními v diskuzi k článku.
Zdroje: Kupi.cz