Domácí výroba majonézy je poměrně snadná a vyžaduje jen pár základních ingrediencí, přesto se mnoho lidí obává zpracovávání syrových vajec a raději sahá po některém z kupovaných výrobků. U těch je důvodů k obavám méně. Už jen proto, že některé obsahují vajec úplné minimum. Jak jsou na tom majonézy z hlediska chuti a složení? Nejen na to se zaměřilo nedávné hodnocení časopisu dTest. Na co si dávat při jejich výběru pozor?
Bramborový salát, chlebíčky, pomazánky,… S nadcházejícími Vánocemi a oslavami Nového roku majonézová sezóna vrcholí. Není proto divu, že se v tomto období také mnohem častěji objevuje v letákových akcích. Nabízí se proto otázka, zda se vyplatí sahat po dražších, známějších značkách? Nebo úplně postačí ty levnější?
Klíčovým indikátorem kvality je u kupovaných majonéz zejména obsah oleje (čím je tuku méně, tím spíše najdete ve složení zahušťovadla a škroby) a vajec, respektive žloutků. Nenechte se ovšem zmást, zatímco receptura domácích majonéz je na nich postavená, u prodávaných výrobků mohou ve složení tvořit pouze zanedbatelné množství. Čehož mnohé značky, včetně těch nejznámějších, využívají.
Podle vyhlášky musí být obsah žloutků alespoň 2 % (tedy minimálně 20 gramů na 1 kilogram výrobku), obsah tuku se může pohybovat mezi 50 a 85 %.
Při nákupu se proto vyplatí na množství vaječné složky mrknout, měla by být uvedena na etiketě. Narazíte totiž na značky, které se nachází na hranici povolených limitů, i na lepší, jež žloutků obsahují i 10 %.
„Obsah žloutků se v majonézách výrazně liší, rozdíl v množství může být více než trojnásobný. Na druhou stranu nás potěšilo, že v průměru ukrývaly aktuální majonézy více žloutku než v posledním testu před sedmi lety,“ uvádí spotřebitelský test k aktuálnímu hodnocení s odkazem na obdobný test z roku 2017, ve kterém zcela pohořela majonéza Hellmann's s pouhými 2,7 % žloutků. Naopak absolutním vítězem se tehdy stala majonéza Albert Quality (7,9 %).
A jak jsou na tom z hlediska složení majonézy dnes? Jako příklad lze uvést srovnání některých značek.
Stejně jako v případě jiných potravin, i u majonéz platí, že čím jednodušší výčet ingrediencí, tím lépe. Kromě žloutků a oleje se obvykle přidává ocet kvasný lihový, hořčice nebo směs koření, sůl a případně cukr.
Objevit se ale mohou i konzervanty (antioxidant E 385, kyselina sorbová), zahušťovadla (xantan), modifikovaný škrob, barviva (karoteny) nebo regulátory kyselosti (kyselina chlorovodíková či citronová). Koktejl většiny zmíněných aditiv najdete například ve složení výrobku Boneco majolka nebo majonéza Spak (v plastové lahvi), která má navíc jeden z nejnižších obsahů tuku na trhu – pouhých hraničních 50 %, čemuž odpovídá i složení bohaté na zahušťovadla s méně výraznější chutí.
Chutnou domácí majonézu vyrobíte za pouhou 1 minutu a jen ze 6 surovin, potřebujete pouze tyčový mixér. Ten udělá práci za vás a vyhnete se tak pracnému ručnímu šlehání.
Co se potom rozdílu v chuti týče, sami hodnotitelé dTestu přiznávají, že ze senzorického hlediska není mezi značkami napříč různými cenovými hladinami až tak velký rozdíl.
„Zajímavé však bylo, že i když se při měření podílu žloutků a oleje objevily rozdíly mezi prémiovými a obyčejnými výrobky, ochutnávka nijak zásadní rozdíly v jejich chuti neodhalila,“ potvrdila dále spotřebitelská organizace.
Na konzistenci a dobré roztíratelnosti se výrazně podepisuje množství řepkového oleje, který může mít vliv také na barvu. U některých majonéz se žlutější barvy dosahuje také přidáním hořčice nebo barviv (kurkumy, karotenu). Rozhodně ale ne vždy platí, že čím žlutější, tím více žloutků, jak by se na první pohled mohlo v obchodě zdát. Tak na to při výběru myslete a složení raději překontrolujte.
Tip: Kompletní výsledky prosincového testu majonéz 2024 najdete na stránkách dTestu.
Zdroje: dTest, Kupi.cz