Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

9 návyků lidí, u nichž doma to vždy pěkně voní. Tohle začněte dělat ve své kuchyni taky

fizkes / Shutterstock.com

Kamkoliv přijdete na návštěvu, příjemně voní celý byt, kdežto u vás doma ve vzduchu visí vzpomínky na včerejší večeři spojené se zatuchlinou, která se bere bůhvíkde? Dejte nepříjemným pachům sbohem a osvojte si těchto devět návyků. Díky nim udržíte svou kuchyni vždy čistou a voňavou. A vy i návštěvy se u vás doma budou cítit vždy dobře. Na co si dávat pravidelně pozor, a na jaké zápachy odpuzující vychytávky se zaměřit?

Přečtěte si také

Medvědí tlapky, které k Vánocům jednoduše patří: Jednoduchý recept na oblíbenou klasiku

1. Nezapomínejte na filtr digestoře

Její okolí sice umýváte pravidelně, co ale samotný filtr uvnitř? Jak jeho účel napovídá, filtr digestoře v kuchyni je doslova nasáklý mastnotou a pachy. Zejména při častém smažení.

  • Hliníkové či nerezové tukové filtry se doporučuje umývat alespoň jednou za 1 až 2 měsíce. Některé výrobky umožňují použití myčky nádobí, jiné opláchnete v mýdlové vodě.
  • Filtry z netkané textilie, pěnové či uhlíkové prát nelze a musí se nahradit za nové. Výměna se doporučuje alespoň každých 3 až 6 měsíců (v závislosti na četnosti používání).
  • Někdy jsou digestoře vybaveny také HEPA filtry, jejich obměnu byste měli provádět minimálně jednou ročně.

2. Důkladně čistěte myčku

Ona za vás umývá za vás nádobí, ale umýváte vy i samotný spotřebič? Myčka ve svých útrobách ukrývá spoustu míst, ve kterých se mohou hromadit nečistoty způsobující nepříjemný „neviditelný“ zápach. Každý týden proto nezapomeňte vyčistit filtr myčky a její těsnění, pravidelně jí také dopřejte očistný cyklus s použitím speciálních čisticích tablet nebo tekutých přípravků.

3. Větrejte dříve, než bude pozdě

Během přípravy těžkých či aromatických pokrmů je větrání samozřejmostí, abyste ale co nejvíce předešli rozšíření pachů do celé domácnosti, vyplatí se znát pár základních zásad. Okna otevřete hned ze začátku vaření, a ne až k jeho konci. Pokud je to možné, zavřete dveře do kuchyně, případně vytvořte průvan.

4. Zbytky jídel ihned likvidujte

Čím déle odkládáte úklid po vaření a dojedení, tím více se vám doma usazuje nepříjemný zápach. Co můžete, proto ihned během vaření vyhazujte, splachujte nebo umývejte. Ostatní nesnězené či nezpracované potraviny zlikvidujte, jak jen to bude možné. Hlavně zbytky z talířů a hrnců, které můžete dávat do sáčku nebo jedné uzavíratelné nádoby (například prázdné zavařovačky), a tu poté urychleně vyhodit, nejlépe ven do popelnic.

Yaroslav Astakhov / Shutterstock.com

5. Odhalte tajemství voňavého koše

Nezapomínejte ani na krále všech držících se zápachů – odpadkový koš. Jeho časté vynášení je samozřejmostí, i přesto se vyplatí vzniku případného odéru preventivně předcházet. Koupit se dají nejen vonné pytle, ale také různé osvěžovače, uhlíkové flitry a nalepovací neutralizátory určené přímo do odpadkových košů.

Zkusit můžete také některý z domácích fíglů:

  • někdo například na dno sype trochu jedlé sody, parfemovaného kočičího steliva nebo vonných perliček na praní,
  • případně dává do koše vatové tampony napuštěné esenciálními olejíčky (například citronellovým, levandulovým, mátovým či eukalyptovým),
  • jiní zase na vnitřní stěny koše aplikují „kytičky“ WC gelů.

6. Osázejte si kuchyni zelení

Nejen svěží čerstvé řezané květiny, ale i bylinky a rostliny v květináči vám místnost rozzáří a zútulní, mnohé mají navíc schopnost čistit vzduch a pohlcovat pachy. Skvělé jsou v tomto ohledu například kapradiny nejrůznějších tvarů. Nejsou jedovaté, zvládají i vyšší vlhkost a tmu (takže jsou ideální i do méně osvětlených kuchyní) a přispějí vám doma k čistšímu ovzduší.

7. Upečte sladkou tečku

Překrýt zápach těžkých jídel jiným? Pokud jde o domácí moučník, neznáme nic lepšího. Jen si vzpomeňte, jak vám domov vždy krásně provoní domácí perníčky, jablečné koláče nebo skořicové sušenky. Ať už proto čekáte návštěvu, nebo jen chcete vaření preventivně zakončit příjemnou vůní, nezapomeňte na sladkou tečku z trouby.

Srdjan Randjelovic / Shutterstock.com

8. Vsaďte na bílý ocet

Bílý ocet v kuchyni dokáže doslova zázraky. Použijte ho jak k samotnému úklidu a otírání pracovních ploch, tak k pohlcení pachů ve vzduchu. Stačí ho nalít do misky a přes noc nechat na lince nebo skříňce. Zachrání vás i po přípravě ryb nebo smažení zrajících sýrů. Pro zesílení deodoračních účinků ocet zkuste chvíli povařit v kastrůlku na sporáku.

9. Využijte slupky a zbytky koření

Podobně vám kuchyni i domácnost na plotně krásně provoní směs koření a citrusů. Klidně k tomu použijte zbytky z vánočního pečení a oloupané slupky mandarinek a pomerančů nebo odkrojky citronů. Vhoďte je do rendlíku nebo pánve, přidejte skořici či hřebíček, pár kapek esenciálního oleje a zalijte vodou (případně výše zmíněným bílým octem) a nechte na mírném plamenu probublávat.

Zdroj: Kupi.cz