Obalovaný kapr či řízek s bramborovým salátem je tradice, bez které si mnozí nedokážou štědrovečerní menu představit, ale jsou i tací, kteří volí jiné pokrmy. Co netradičního Češi jedí na Štědrý večer?
Před pár lety byste z úst Čechů na otázku, co si dávají ke štědrovečerní večeři, neslyšeli jinou odpověď než kapra (eventuálně řízek) s bramborovým salátem. Jako předkrm i rybí polévku. I my se jako národ s dobou měníme, a tak mnozí dnes volí jiné pokrmy.
Udělali jsme si malý průzkum, abychom zjistili, co české domácnosti ke štědrovečerní večeři servírují. A mnohé odpovědi nás překvapily.
Můžete si oddychnout, velké množství z vás se stále drží tradice a dává přednost masu v trojobalu a klasickému bramborovému salátu.
„U nás se menu nikdy nemění a neumíme si představit, že bychom měli něco jiného než řízek či kapra se salátem. Máme pro každého na výběr buď kuřecí, či vepřový řízek a filety z kapra. Máme také dva druhy bramborového salátu – jeden klasický s majonézou a druhý odlehčený s jogurtem. Nedáme na tuto kombinaci dopustit a nikoho by ani nenapadlo, že by bylo něco jiného,“ komentuje čtenářka Iva.
„Bez kapra, rybí polévky a salátu by to nebyl pravý Štědrý den. Už naše babička jako předkrm dělala sýrovou roládu, což nám zůstalo a nevnímáme to jako klasickou součást menu, ale jinak vše zůstává tak, jak to mají i ostatní,“ přidává se Daniela.
„Jednou jsem byla na Štědrém dnu u rodiny mého partnera, kde se podává houbovo-bramborový salát a losos, a nikdy nezapomenu na ten stesk po klasickém meníčku,“ říká smutně Lucie.
Ne každému chutná kapr, ať už smažený v trojobalu, nebo pečený. Někteří lidé si potrpí na dobrý steak, někteří dávají přednost třeba houbám.
„Nejím na Vánoce klasické pokrmy, ale jsem naprostý milovník steaků. A protože kvalitní steak není levný, dopřáváme si ho jen na speciální příležitosti, což Vánoce jsou. Mám osvědčený postup, na který nedám dopustit,“ říká Helena.
„Já žádnou slavnostní večeři neřeším a jíme s partnerem klasicky to, co přes rok. Klidně máme karbanátky, italské těstoviny nebo svíčkovou, prostě to, na co zrovna máme chuť,“ přiznává Ivana.
„Jsme vegani, takže obalujeme houby místo kapra a bramborový salát máme též. Samozřejmostí je i houbový kuba,“ přidává se Mirek.
„Jsme u ostatních divní, ale my si děláme citrusový salát, pečeme housky a jíme tartaletky s lososem a k tomu dýňovou polévku. Dokonce jsem tím i inspirovala kamarády, ale ti to dělají jako doplněk ke klasickému menu,“ říká Monika.
„Mám dva Štědré večery. Jeden s rodiči, kde máme klasiku, a pak druhý s partnerem, kde se vyblbnu a každý rok vymýšlím jiné propracované menu. Nikdy to ale není kapr ani řízek se salátem. Oba si to moc pochvalujeme a je to taková osvěžující změna a důležité je, že nám to vyhovuje,“ zakončuje Viktorie a dodává, že letos bude dělat domácí paštiku, batátové pyré a losos na asijský způsob, k tomu parmazánový chips a brusinkový koktejl.
Ať už si pečete celé kuře, sázíte na ústřice, nebo klasiku všech klasik, důležité je, že si pochutnáte a budete mít to, co vyhovuje vám. Co budete mít letos 24. prosince večer na talíři vy?
Zdroj: Kupi.cz