Žluté banány známe všichni. Byly sice doby, kdy se na ně stály fronty, ale dnes už jsou naprosto běžnou součástí nabídky obchodů a může si je dovolit prakticky každý. Ale už jste měli exotické červené banány? Prý jsou zdravější než ty žluté!
„Červené banány jsou skvělé pro zpestření jídelníčku a svým klientům je doporučuji vyzkoušet z několika důvodů. Podporují imunitu více než známé žluté banány, protože obsahují více vitaminu C a beta-karotenu neboli provitaminu A. Tyto látky jsou důležitými antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky, a podporují tak naše zdraví,“ říká pro Kupi výživová poradkyně Anna Doležalová.
Banány s načervenalou slupkou pocházejí především z tropických oblastí střední a jižní Ameriky, pěstují se ale také v Africe nebo Asii. Ve srovnání s nejběžnějším žlutým banánem Cavendish bývají menší, jsou sladší, mají o něco silnější slupku a vydrží déle. Chuť může místy připomínat maliny, mango nebo vanilku.
„Jsou vhodné pro různé skupiny lidí. Pro sportovce mohou být skvělým zdrojem rychlých sacharidů a díky jejich jednoduché stravitelnosti je můžou zařadit před tréninkem, nebo i po tréninku pro doplnění glykogenu ve svalech. Do svého jídelníčku je můžou zahrnout také vegetariáni a vegani, kterým díky přirozenému zdroji vitaminu B6 a draslíku pomůžou doplnit důležité živiny,“ vysvětluje pro Kupi Doležalová.
Navzdory tomu, že jsou červené banány ve světě poměrně rozšířené (i když ne tolik jako žluté), v českých obchodech je vidíme jen vzácně. Pokud je ale ochutnáte, pravděpodobně si je oblíbíte. Kde je koupíte a kolik stojí, najdete níže v článku.
Podle odborných studií a výzkumů obsahují vyšší koncentraci vitamínů C a B než jejich žluté protějšky. Vitamín C přispívá k posilování imunitního systému, zatímco vitamín B6 podporuje zdravé fungování mozku a metabolismu.
„Dále jsou také bohaté na draslík, který pomáhá udržovat správný krevní tlak a podporuje správnou funkci svalů a nervů,“ vysvětluje Doležalová. Draslík pomáhá zlepšovat kardiovaskulární systém a svalstvo zejména v kombinaci s hořčíkem. Kromě toho „red bananas“, jak se jim říká anglicky, obsahují velké množství antioxidantů, jako je beta-karoten a lutein, které podporují zdraví očí a pokožky.
„Díky nižšímu glykemickému indexu zvyšují hladinu cukru v krvi pomaleji, a nenastávají tak příliš velké výkyvy. Dalším nesporným benefitem může být i slušné množství vlákniny obsažené v červených banánech, která pomáhá zasytit na delší dobu a podporuje také naši střevní mikroflóru,“ dodává Doležalová.
Pokud jste se rozhodli červené banány vyzkoušet, máte štěstí – teď před Vánoci je najdete i v českých supermarketech a za zajímavou cenu.
Redakce Kupi je vyrazila omrknout na základě aktuálního letáku řetězce, kde se nacházejí hned vedle žlutých banánů. Červené banány tu koupíte za akční cenu 49,90 za kg, zatímco klasické žluté banány stojí ve stejném řetězci o něco méně – 43,90 Kč. Navštívili jsme také další supermarkety, ale všude jsme našli jenom žluté banány, červené nikoliv. „Červené banány zatím příliš velkou pozornost zákazníků nepřitáhly. Spíše je berou jako zajímavost a prohlížejí si je, ale při nákupu obvykle sáhnou po tradičních žlutých banánech. V poslední době si je lidé vybírají častěji, protože se objevily v akčním letáku,“ uvedla pro Kupi.cz prodavačka řetězce Albert.
Nicméně červené banány seženete také na internetovém supermarketu, ovšem bez slevy. Za červené banány „premium“ původem z Ekvádoru zaplatíte 149,90 za kg. Na konkurenčním webu dalšího největšího internetového prodejce byly v době psaní článku červené banány vyprodány – navzdory tomu, že podle cenovky stály dokonce 199,90 Kč za kg.
Použití červených banánů je podobné jako těch žlutých. Hodí se pro konzumaci „jen tak“ i do dezertů nebo i hlavních jídel.
Jejich sladká chuť se skvěle hodí do pečení – zkuste je přidat do banánového chleba nebo muffinů. Můžete je také opékat, smažit nebo zapékat, přičemž jejich nasládlá chuť získá díky karamelizaci cukrů ještě větší intenzitu. Zajímavou variantou je také použití červených banánů jako přílohy k exotickým jídlům, například k indickému kari nebo k pokrmům z kokosového mléka.
Pro všechny milovníky sladkých pečených dobrot máme recept na úžasně jemný a vláčný banánový chléb s mezivrstvou krémové náplně. Tento skvělý dezert potěší rodinu i přátele a jeho příprava je přitom snadná a rychlá a navíc, na tento recept spotřebujete i přezrálé banány, které by jinak skončily v odpadkovém koši.
Díky své konzistenci a sladkosti se skvěle hodí i do raw receptů, například na nepečené dorty nebo energetické tyčinky. Červené banány tedy nabízejí neomezené možnosti využití. Ostatně jako klasické žluté banány, jen mají ty červené trochu jinou chuť a vyšší výživovou hodnotu.
„Červené banány jsou vhodné také při redukci hmotnosti. Díky zmíněnému vyššímu obsahu vlákniny pomáhají kontrolovat chuť k jídlu a jejich konzumace tak může pomoci předcházet přejídání,“ dává Doležalová na závěr zajímavý tip dietářům.
Napište nám do diskuze, jestli znáte červené banány a jestli vám chutnají. Můžete přidat také informaci pro ostatní, v nabídce kterého obchodu jste je naposledy viděli.
Zdroj: Kupi.cz