Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Které cukroví mají Češi nejradši? Vede linecké, experimentuje jen hrstka a pracny skončily na chvostu

irina2511 / Shutterstock.com

Vánoce bez cukroví jsou něco jako Velikonoce bez vajíček, zkrátka to bez toho nejsou ty pravé svátky. Repertoár druhů cukroví se mění s dobou, proto Češi od některých upouští a jiné milují stále více.

Přečtěte si také

Dokonalé zázvorníky: Tradiční perníčky, které vydrží celý advent

Vánoční cukroví nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole

S přibývajícími roky se objevují nové druhy cukroví a přidávají se k těm tradičním, které české rodiny dělají už celá léta. Jedná se o zdravé, nepečené, bezlepkové či bez ořechů nebo másla. Výběr druhů, mezi kterými můžeme každoročně vybírat, je dnes již velmi široký. Jak je to ale s popularitou jednotlivých kousků? Zjišťovali jsme, které cukroví mají Češi nejradši a zda se drží klasiky nebo se pouští do experimentů a novinek.

Tradiční cukroví vede

Jako národ se držíme klasiky a toho, co dělali již naši předci. Pokud přeskočíme dobu, kdy se na štědrovečerním stole objevovaly jen vdolky, buchty, sušené ovoce nebo vánočka, naše babičky pekly již klasické vanilkové rohlíčky, linecké, zázvorky, medovníky, pracny nebo skořičky. V dnešní době se zuby nehty na vrcholu žebříčku drží linecké a rohlíčky. V závěsu jsou perníčky.

„Celá rodina nedáme dopustit na vanilkové rohlíčky, kterých děláme hned několik várek. Vím, že někdo dělá z vlašských ořechů, někdo z lískových, a my máme kombinaci, protože každému chutná něco jiného. Letos budu lehce netradičně dělat rohlíčky i z pistácií. Bude to drahé, ale věřím, že výborné,“ komentuje čtenářka Jitka.

„Když se tak zamyslím, které cukroví zmizí jako první a po kterém je největší sháňka, je to linecké. Těsně za ním jsou vanilkové rohlíčky a následně perníčky, které u nás zbožňují zejména děti. Jednak jim nejvíce chutnají a baví je také jejich zdobení,“ říká Blanka.

„V podstatě každý rok peču to stejné, jen snižuji dávky cukru, aby bylo cukroví zdravější. Věřte ale, že to nepoznáte! Dělám to u oblíbených perníčků, ale i u lineckého, které slepuji marmeládou bez cukru a posypávám najemno namletým erythritolem. Dělám ještě po své prababičce zázvorky, které mám pocit, že už nedělá skoro nikdo,“ přidává komentář Kristýna.

Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Experimenty bere na milost jen malá část

Dnešní doba plná velkého množství a různých druhů ingrediencí svádí k experimentování. Zlákat se nechává podle vašich vyjádření jen hrst z vás, většina se drží opravdové klasiky, kterou odmítá měnit.

„Mám takovou tradici, že každý rok vybírám jedno nové cukroví, které zkouším. Pak ho zařadím mezi ostatní zaběhlé druhy podle toho, jak všem chutná. Je to vždy takové překvapení jak pro mě, tak i pro celou rodinu, která se na testování pokaždé těší. Někdy se zadaří, někdy to dopadne katastrofálně, ale baví nás to,“ komentuje Vanda.

Měkké perníčky s polevou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Měkké perníčky s polevou

Tyto měkké perníčky s polevou můžete jíst hned po upečení. Vyzkoušejte náš vánoční recept a perníčky se vám budou krásně rozplývat na jazyku. Perníkové těsto patří mezi tužší, doporučujeme použít pro přípravu kuchyňského robota. Pokud však tohoto parťáka v kuchyni ještě nemáte, vystačíte si i s obyčejnou mísou a vařečkou.

Měkké perníčky s polevou

Zásadně nic nového nezkouším, protože mám zkušenost s tím, že to nemá smysl. Raději se držím osvědčeného, u kterého vím, že bude mít zaručeně úspěch a všem chutná, navíc nikdo nic nového ochutnávat ani nechce,“ přiznává Eva.

„V poslední době mám experimenty během pečení ráda. Zkouším netradiční chutě, což vede ke vzniku zajímavého netradičního cukroví. Co ale nemám ráda, je ochutnávání cizího cukroví, třeba na návštěvách, mám ráda to svoje a ani si ho s nikým nevyměňuji,“ říká Vlasta.

Natasha Breen / Shutterstock.com

Pracny už nemají takový úspěch

Pracny neboli medvědí tlapky patří ke tradičním kouskům, které na stole s dalšími druhy nikdy nechyběly. To se ale mění. Dnes recept na ně mnoho lidí vyřazuje.

„Pracny vždy dělala moje babička, ale v posledních letech jsem je vyhazovala, protože je nikdo nejedl. Přestala jsem je proto úplně péct, protože to bylo zbytečné. Škoda peněz, i když já jsem si vždy pár kousků během svátků ráda dala,“ říká Kateřina.

„Pracny nikdy nepatřily k mým oblíbeným cukrovím, takže jakmile jsem opustila rodiče, přestala jsem je i dělat. Mamka je sice dělá stále, ale já o ně nestojím. A co jsem koukala na cukroví, které se prodává, pracny tam často chybí,“ přidává se Zuzana.

„Pokud bych měla vypíchnout cukroví, které nemusíme, jsou to pracny a vosí hnízda. Zkrátka nám nechutnají,“ zakončuje Sára.

Zdroj: Kupi.cz