Linecké cukroví je druh, který peče snad každá domácnost a patří k nejpopulárnějším. Není ale linecké jako linecké! Pokud ho chcete mít dokonalé, musíte věnovat pozornost detailům, které zajistí bezchybnost.
Jakmile se začne blížit začátek prosince, na sociálních sítích se to hemží příspěvky s cukrovím, se kterým se chlubí ti, kteří ho tvoří. Je to v podstatě taková soutěž o to, kdo ho bude mít hezčí, křehčí a chuťově vymazlenější. Následně si uživatelé mezi sebou sdílí recepty a dělí se o rady a tipy, jak ho mít letos ještě o něco lepší a potěšit návštěvu i rodinu tím nejlepším, na což budou vzpomínat ještě dlouhé roky.
Pečení cukroví je neodmyslitelně spjato s Vánocemi a existuje jen pár druhů, na které české pekařky a hospodyňky nedají dopustit. Linecké cukroví k nim rozhodně patří a i když se může zdát, že je jeho výroba jednoduchá, není to úplně tak. Ano, zvládne to téměř každý, ale malé detaily oddělují to nejlepší cukroví od průměrného.
Linecké cukroví slepované marmeládou bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na sváteční tabuli by určitě nemělo chybět. Pojďte si ho s námi zkusit upéct, jistě budete s výsledkem spokojeni.
Linecké nízkosacharidové cukroví je pro vás to pravé, pokud se vyhýbáte cukru nebo lepku. Prostě a jednoduše nahradíte bílou mouku mandlovou a cukr sladidlem dle vašeho výběru. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.
Není to jen o vytvoření těsta, vykrájení, upečení a slepování. Během procesu je třeba všímat si detailů a vkládat na první pohled možná banální, ale doopravdy důležité kroky, které zajistí to nejlepší linecké!
Udělali jsme si soukromou rešerši, abychom sesbírali tipy od těch, kteří mají linecké cukroví opravdu nejlepší a nejhezčí. Osvojte si je a překvapte letos tím nejlepším – povyšte svůj cukrářský um na vyšší úroveň a přiveďte návštěvu do gastronomického sladkého nebe.
Každý má samozřejmě svůj nejlepší recept, na který si nenechá sáhnout, ale obecně se radí řídit se poměrem 3 : 2 : 1, tedy 300 g hladké mouky, 200 g másla a 100 g cukru. Ke směsi přidat dva žloutky a fígl je v rychlém zpracování. Jedna z chyb, které se lidé dopouštějí, je přílišné zahřívání těsta. Pro originální chuť se dá do těsta přidat skořice, citronovou či pomerančovou kůru, kakao, perníkové koření nebo třeba nadrcený hřebíček.
Vyválejte si těsto mezi dvěma pečicími papíry a dejte do lednice odpočívat přes noc. Vykrajujte až druhý den. Odpočaté vyválené těsto zajistí, že tvary zůstanou krásně pevné a nezměněné.
Silikonová podložka, pečicí papír nebo teflonová podložka – každému vyhovuje něco jiného a je třeba vyzkoušet, co bude fungovat vám.
Těsně po upečení je cukroví velmi křehké, takže pokud byste ho slepovali v tuto chvíli, je velká pravděpodobnost, že se vám poláme nebo úplně rozlomí. Proto vyčkejte alespoň 24 hodin.
Linecké patří mezi nejoblíbenější druh cukroví, bez kterého se Vánoce prostě neobejdou. Podle našeho receptu vám bude na přípravu stačit pouze jedno odpoledne, těsto totiž není potřeba dávat odležet a linecké cukroví z něj můžete rovnou upéct. Navíc bude výborně vláčné již druhý den po upečení.
Před vykrajováním si vezměte síto a pomocí mouky poprašte. Zajistíte si tak, že se vám formičky nebudou lepit k těstu.
Pokud máte rádi pocukrované linecké, které vypadá jako zasněžené, tento krok si nechte až po slepení. Nebojte, přebytečný cukr marmeláda vsákne.
Zdroj: Autorský text redaktorky Kupi.cz