Rádi si pochutnáváte na francouzských sýrech? Pravděpodobnost je sice malá, ale může se stát, že i po takové surovině, jakou je sýr, strávíte spoustu času na toaletě. Státní veterinární správa (SVS) stáhla na začátku prosince z prodeje sýr Mont d'Or od francouzského výrobce Fruitière des Jarrons kvůli bakteriím yersiniózy. Problém měl i matjesový salát a klobásy.
„O přítomnosti sýrů s obsahem bakterie Yersinia enterocolitica se SVS dozvěděla od francouzských dozorových orgánů prostřednictvím systému rychlého varování RASFF, kterým se členské státy EU informují o přítomnosti problematických potravin na trhu,“ uvedl Petr Vorlíček, tiskový mluvčí SVS.
V mateřské Francii mělo po konzumaci sýra Mont d'Or od výrobce Fruitière des Jarrons střevní a další potíže více než 50 osob, takže výrobce rychle zareagoval a kontaminované šarže sýra stáhnul z prodeje.
Českým příjemcem dvou šarží sýra, které mají obě datum spotřeby 9. prosince 2024, byla pražská firma Fransýr, s. r. o. „Na základě včasných informací od výrobce stihla stáhnout většinu výrobku z prodeje. Sedm kusů sýra (6× 360 g a 1× 550 g) však ještě před obdržením varování prodala konečným spotřebitelům ve svých dvou prodejnách, které se nacházejí na ulicích Milady Horákové a Vodičkově,“ upozorňuje Vorlíček.
„Příznaky yersiniózy se nejčastěji vyvíjejí 2–7 dní po konzumaci a patří mezi ně horečka, křeče v břiše, vodnatý nebo krvavý průjem, bolesti hlavy a zvracení,“ vysvětluje Vorlíček.
Existuje celá řada bakterií Yersinia z čeledi Enterobacteriaceae, ale nejnebezpečnější jsou pro člověka Yersinia enterocolitica a Yersinia pseudotuberculosis. Tyto bakterie jsou nejčastěji přenášeny kontaminovanými potravinami, zejména syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným masem, ale právě také nepasterizovaným mlékem a mléčnými výrobky. Přežívají i v chladu, takže můžou být obsaženy v sýrech.
Infekce způsobená těmito bakteriemi se označuje jako yerinióza. Mezi typické příznaky patří horečka, bolesti břicha, jež můžou připomínat zánět slepého střeva, průjem, který může obsahovat krev, a zvracení. Zejména u dětí může nemoc vyústit ve vážnější komplikace, a proto by lidé při jakémkoliv podezření měli navštívit lékaře. Ve vzácných případech mohou bakterie způsobit sepsi (otravu krve), což je život ohrožující stav.
Nicméně yerinióza je většinou mírné onemocnění, které u zdravých jedinců obvykle nevyžaduje léčbu antibiotiky. U těžších případů nebo u pacientů s oslabenou imunitou se podávají antibiotika, jako je doxycyklin nebo cefalosporiny. Klíčovou roli hraje dodržování hygieny při manipulaci s potravinami a důkladné tepelné zpracování masa a mléčných výrobků.
Kontaminované sýry se dostaly například taky do Irska, kde o nich informovala organizace FSAI, a do dalších evropských zemí.
Problémy měly nedávno i další výrobky. Ve druhé polovině listopadu zjistila SVS nebezpečné bakterie v Matjesovém salátu s olomouckými tvarůžky od výrobce HELEB s. r. o. Téměř celá šarže (160 ks výrobku) se prodala konečným spotřebitelům. Datum spotřeby bylo 1. 12. 2024.
V září se našly listerie v klobásách, které prodával internetový obchod Rohlík.cz. Jednalo se o turistické klobásy od výrobce Amaso CZ, s. r. o. Také v tomto případě se celá šarže o velikosti 100 kg prodala prostřednictvím internetového obchodu Rohlik.cz konečným spotřebitelům. Datum spotřeby bylo 13. 10. 2024.
Listerióza, kterou způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, je „průjmové“ onemocnění velmi podobné yersinióze. Do těla se bakterie může dostat skrze potraviny, které byly špatně skladovány nebo nedostatečně tepelně zpracovány. Zdravý člověk obvykle malé množství těchto bakterií zvládne bez větších potíží, ale zvýšené riziko hrozí lidem se sníženou imunitou, seniorům, dětem a těhotným ženám.
Aby se zabránilo šíření listerií, je důležité věnovat pozornost správnému skladování potravin, zejména těch živočišného původu, a dodržovat teploty a datum spotřeby uvedené na obalu. Klíčová je opět, stejně jako u bakterií yersinia, dostatečná tepelná úprava pokrmů, která bakterie účinně ničí.
Zdroje: Kupi.cz, SVZ, Capital.fr, SA Health, NZIP