Česká kuchyně je vyhledávaná nejen mezi místními, ale i turisty, kteří do Česka mnohdy jezdí jak za historií, tak i za tradičními pokrmy. Zeptali jsme se cizinců žijících v Česku, co si myslí o českém jídle, které je jejich oblíbené a co naopak nemohou vystát.
Webová stránka Taste Atlas pravidelně zveřejňuje doporučení na lokální restaurace a produkty ve všech možných zemích. Součástí je i žebříček nejpopulárnějších jídel z daného místa. Nechybí samozřejmě ani Česká republika – my jsme se podívali na to, která jídla jsou považována za nejoblíbenější, a jestli s tím cizinci opravdu souhlasí.
Ačkoli se jedná o hodnocení pokrmů, na prvním místě je nápoj. Asi nepřekvapivě jde o pivo, konkrétně to plzeňské. V top dvacítce se pivo umístilo ještě jednou, tentokrát obecně české pivo, bez ohledu na značku, a to na 14. místě. Na 12. místě najdeme bylinný likér Becherovka, který byl na trh uveden původně jako medicínský produkt už v roce 1807.
Navzdory maďarským kořenům se na druhém místě umístil guláš, následovaný knedlíky. Asi nejznámější český pokrm, svíčková, obsadil páté místo. Velký prostor si získalo i pečivo a dezerty – na předních příčkách najdeme bublaninu, perníčky, housky, ovocné knedlíky, koláče či buchty. Nechybí ani masové pokrmy jako řízek, sekaná či utopence. Z nemasových jídel jsou oblíbené česnečka, chlebíčky, smažený sýr nebo bramboráky.
Poněkud překvapivě se na 11. místě umístil trdelník, přestože se vůbec nejedná o české tradiční jídlo, jak si turisté mnohdy myslí.
Žebříček nejoblíbenějších jídel jsme ukázali skupině cizinců, kteří se podělili o své názory. Asi není překvapivé, že se našli jak milovníci, tak odpůrci českého jídla. Ti, kteří našim národním pokrmům příliš neholdují, jsou především zastánci zdravého životního stylu. Vepřo knedlo zelo či smažená jídla jim tedy přirozeně vadí.
Výtkou bylo i to, že česká strava není vhodná pro lidi s intolerancí na lepek, jak zmiňuje Oya: „Co mě na české kuchyni překvapuje, je to, že se absolutně nestarají o lidi s nesnášenlivostí lepku. Všechno obsahuje lepek.“ Je pravda, že většina pokrmů v tradiční přípravě obsahuje mouku, ale dá se kouzlit i bez ní. Například taková čočka na kyselo ji nevyžaduje a dá se uvařit třeba i alternativní verze kulajdy.
Domácí utopenci s cibulí a feferonkami patří mezi české lahůdky, bez kterých si mnozí nedokážou představit žádné pravé posezení u vychlazeného piva. Využijte toho, že si můžete tuto lahůdku připravit vlastnoručně doma, a dejte si skutečně záležet na kvalitě ingrediencí.
Nejvíce emocí vyvolaly utopence, kterých se jedni zastávají, jako např. Elizabeth: „Miluji pěkně nakyslý utopenec s vychlazeným pivem v horkém letním dni, musí být doplněn spoustou nakládané cibule a ideálně několika nakládanými feferonkami.“
Velká část lidí je ale odsuzuje, jako třeba Alexandra: „Představa studené nakládané klobásy doslova namočené v octu mi nepřipadá skvělá.“ Podobně na tom byl trdelník, lidi, kteří ho nemají rádi, ale obvykle nezajímá jeho chuť, nýbrž to, že vlastně není český.
Našim respondentům v seznamu top 20 jídel chybělo vánoční cukroví, bramborový salát, polévka s játrovými knedlíčky a hlavně kofola. Mezi svá oblíbená jídla jinak většinou řadili ta, která jsou v seznamu, tedy smažák, chlebíčky, koláče, tatarák a sekanou.
Napište nám do komentářů, co by podle vás cizinci navštěvující Česko neměli vynechat!
Zdroje: Kupi.cz, Taste Atlas