Ceny másla jsou v poslední době horkým tématem, zvláště s nadcházejícím obdobím pečení vánoček a cukroví. Spousta lidí tak hledá levnější alternativy, případně sahá po méně kvalitních výrobcích. Mezi nimi se nedávno na pultech objevila i poměrně raritní kostka másla s podezřele nízkým obsahem tuku. Opravdu se ale v tomto případě jedná o pravé máslo, nebo jen marketingový tah a klamání spotřebitelů? Spoustu lidí odpověď překvapí.
Máslo je jedním z produktů, u kterých výrobci obvykle čarují s obaly, jak jen mohou. A neopatrný zákazník pak může domů přijít se směsicí živočišného a rostlinného tuku, nebo dokonce jen s dobře nafingovaným margarínem plným dalších příměsí.
Legislativa totiž jasně uvádí, že pokud je výrobek označen jako „máslo“, musí o máslo skutečně jít (ať už čerstvé, nebo skladované stolní), obvykle s nejméně 80 % mléčného tuku. U levnějších náhražek se proto na obale často používají chytré prvky, které dojem másla pouze vyvolávají, například obrázky máselných hoblinek nebo výrazy jako „lehce roztíratelné“, „lahodné“ apod.
Co potom ale taková kostka, která slibuje máslo, ovšem jen se 61 % mléčného tuku?
Jakkoliv se to může zdát divné, i nízkoprocentní výrobky jsou pravými másly, pokud obsahují čistý mléčný tuk (smetanu). Pouze se řadí do méně známé „dietní“ skupiny třičtvrtětučných, nebo dokonce i polotučných másel. Ta se na trhu objevila už před lety. V poslední době však upadla, alespoň na našem trhu, v zapomnění. Tedy až do nynějška, kdy přišla cílit na zákazníky hledající levnější alternativy drahého tuku.
Podle české vyhlášky má máslo 82 % tuku, evropská legislativa nicméně připouští i tyto méně tučné varianty, konkrétně se v ní rozlišuje následující:
O klamání zákazníků se tedy v tomto případě nejedná. Výrobek je v souladu s platnou legislativou a opravdu je máslem v pravém slova smyslu. Nakolik je ale kvalitní? A vyplatí se ho kupovat?
Třičtvrtětučné máslo značky Bertosi (61 %) se na našem trhu aktuálně prodává za 39,90 Kč za 200g balení. Po přepočtu tak vychází 100 gramů na 19,95 korun.
U klasického másla je to v současné době (při neakčních cenách 65–75 Kč za 250g kostku) kolem 25,90–29,90 korun za sto gramů. Podle dat Kupi.cz však může aktuálně cena zlevněných 82% másel z letáků poklesnout na 54,90 Kč, případně na 49,90 Kč (za 250 g) – a v takovém případě se již dostáváme na jednotkovou cenu až 19,96 Kč za 100 gramů. Tedy na úplně stejnou, jakou nabízí i novinka s výrazně nižším množstvím tuku.
Ořechové pracny nebo také medvědí tlapky patří mezi tradiční české cukroví našich babiček. Jejich příprava je snadná, jen k pečení potřebujeme plechové nebo silikonové vyklápěcí formičky.
U 3/4 másel je rovněž nutné počítat s vyšším obsahem vody, což se může projevit nejen při běžném mazání na chleba, ale zejména při vaření a pečení. Pro vánoční přípravy proto nemusí být tyto výrobky vůbec vhodnou volbou. Krémy s nimi například mohou být moc řídké a mít planější chuť. Při smažení zase může docházet ke zvýšenému prskání (zvláště v kombinaci s olejem, jaká se používá například ke smažení ryb).
Zeptali jsme se také přímo zákazníků, zda novinku v obchodech zaregistrovali, případně zda by ji byli ochotni koupit namísto obvyklé varianty.
„O tomto druhu másla jsem nikdy neslyšela. Asi bych ho proto nechala ležet v regálu a pomyslela si, že se nás zákazníky zase snaží někdo ošidit. Dávám přednost známým značkám,“ sdělila nám například zákaznice Alena.
„Máslo kupuju jen to naše, 82%. Pokud se mi nelíbí cena, pak ho prostě nekoupím vůbec. Ceny jsou teď ale opravdu vysoké,“ nechal se zase slyšet pan Petr.
„Teď se hodně řeší pečení, Vánoce ale máme jen jednou do roka, a abych šidila vlastní rodinu na dobrém a poctivém cukroví? To ne, to si radši připlatím za kvalitu. Tuk je prostě tuk,“ potvrdila Kupi paní Marie.
Většina oslovených se pak shodovala, že upřednostňuje máslo s vysokým obsahem tuku, vyhledává ale značky v akci a při nákupu se snaží ušetřit. Ne však na úkor kvality.
Zdroj: Kupi.cz