Pokud máte chuť na něco nového, co zkombinuje lahodnou rybu s vynikajícími kořeněnými tóny, máme pro vás tip! Kapří hranolky jsou ideální nejen pro příležitosti, kdy chcete překvapit návštěvu, ale i jako rychlý snack, který si vychutnáte u sklenky vína. Tento recept je skvělou volbou, pokud máte rádi ryby, ale hledáte něco, co je nejen chutné, ale i jednoduché a rychlé. Ke křupavému kaprovi, který si zachovává jemnost uvnitř, se perfektně hodí dip z čerstvého kopru a citronu.
Originální příprava kapra
Pokud si myslíte, že smažený kapr je příliš obyčejný, zkuste tuto inovativní verzi, která dostane i vaše hosty. Kapří hranolky představují skvělou alternativu k tradičnímu smaženému rybímu filé. Díky tomu, že použijete filety bez kostí, zůstane vám v ruce křehký kousek ryby, který se dobře smaží a je skvostně jemný uvnitř.
Použitím čerstvého tymiánu, mletého kmínu nebo zázvoru získají kapří hranolky nevšední chuťový náboj, který je rozhodně něco jiného než klasická ryba v trojobalu. Pokud se chystáte připravovat kapří hranolky poprvé, nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je kvalitní filet a dostatek oleje pro smažení. V případě horkovzdušné fritézy nebude potřeba tolik oleje, ale pokud se rozhodnete smažit na pánvi, větší množství tuku pomůže rybě zůstat křupavou a zároveň nevsáknout příliš mnoho tuku.
Tento recept je ideální pro ty, kdo mají rádi rychlá, ale kvalitní jídla – hranolky připravíte v pár krocích a výsledek vás překvapí svou vynikající chutí. A jak ho ještě vylepšit? V jednoduchosti je síla – k tomu stačí už jen dip s bílým jogurtem a koprem.
Kapr načerno
Kapr načerno je skvělá pochoutka. Největší delikatesa je ale sladká omáčka se sušeným ovocem a oříšky, která se k němu podává. Pojďte si s námi tento zajímavý recept vyzkoušet, určitě si jej zamilujete.
Kapr načerno
Kapří karbanátky
Kapří karbanátky jsou skvělou alternativou karbanátků z hovězího nebo vepřového masa. Můžete si je připravit s vařeným bramborem, listovým salátkem, případně si je dát jen tak samotné.
Kapří karbanátky
Kapří hranolky – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 20 minut
- Délka vaření: 10 minut
Ingredience
- 500 g filetu z kapra
- 3 dl řepkového oleje
- 3 stroužky česneku
- 3/4 lžičky soli
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 lžička sezamu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 lžíce majonézy
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce čerstvého kopru
- 1 lžíce citronové šťávy
- Špetka soli
GK1982 / Shutterstock.com
Postup přípravy
- Nejprve si připravte kapří filety. Pokud nemáte již předkrájené, nakrájejte je na tenké proužky o šířce přibližně 0,5 cm. Mějte na paměti, že pokud používáte filety s kůží, kůže by měla být odstraněna. Pokud je filet bez kostí, máte to už o něco snazší.
- Kapří proužky vložte do mísy a přidejte 2 lžíce oleje, prolisovaný česnek, sůl a všechno koření. Dobře promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně však i přes noc v lednici. Ryba se tak krásně prochutí.
- V jiné misce smíchejte hladkou mouku s kukuřičným škrobem. Do této směsi můžete přidat trochu papriky, která rybu krásně obarví. Kousky kapra pak obalujte v této směsi a připravte si pánvičku s rozpáleným olejem (nebo fritézu).
- Smažte kapří proužky po částech dozlatova, aby se rovnoměrně propekly. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce a obalte v sezamu.
- Mezitím smíchejte v misce majonézu s jogurtem, přidejte nasekaný čerstvý kopr, citronovou šťávu a špetku soli. Vše dobře promíchejte a dip je hotový.
- Kapří hranolky podávejte ihned po usmažení, ideálně s připraveným dipem. Na talíř přidejte citronové klínky pro osvěžení a pro chuť.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete rybu ještě křupavější, přidejte do obalovací směsi trochu strouhanky nebo parmezánu.
- Zkuste experimentovat s různými bylinkami – rozmarýn nebo bazalka se skvěle hodí k rybám a přidají jí čerstvou chuť.
- Dip si můžete přizpůsobit podle vlastní chuti – přidejte trochu česneku pro výraznější chuť nebo máslo pro krémovější texturu.
- K této pochoutce si ideálně dopřejte bílé suchý víno, které krásně doplní celkový zážitek z jídla.
Zdroj: Kupi.cz