Rajská patří mezi tradiční jídla, které Češi doslova milují. Jako u svíčkové nebo bramborového salátu, každý má svůj jedinečný recept a postup. Jsou ale ingredience, které se vynechat nesmí, pokud má mít tradiční chuť.
První zmínky o omáčce s rajčaty pochází z 18. století z Neapole. K nám přišla až během 19. století a jak je tomu zvykem, chuťově jsme si ji přizpůsobili. Za ta léta vzniklo nespočet receptů a lidé do ní začali přidávat „tajné“ přísady, které mají zaručit jedinečnou a originální chuť. Tradiční recept je ale jen jeden. Každý si střeží ten svůj a považuje ho za rodinné gastronomické bohatství.
Bez kvalitních surovin nikdy dobrou rajskou neuděláte. Proto je třeba zaměřit se především na výběr hovězího masa – skvěle funguje krk, loupaná plec, vysoké žebro nebo karabáček. Další důležitou přísadou je kořenová zelenina (mrkev, celer a petržel), samozřejmě cibule a rajčata. Do správného receptu patří kvalitní kusy s plnou chutí nebo rajčatový protlak. Dochucuje se citronem, cukrem, novým kořením a bobkovým listem. Někdo přidává i strouhaný perník. Toto je základ, který se doplňuje kouskem másla, výpekem z masa i divokým kořením.
Proč je toto jídlo tak oblíbené? Je totiž jednoduché a velmi výživné, navíc díky rajčatům nasládlé, ale samozřejmě záleží na preferencích a konečném dochucení.
Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.
Pokud se rozhodnete rajskou dělat se zvěřinou, perfektně funguje v kombinaci s černými jeřabinami. Není to tradiční, naopak moderní, ale chuť překvapí vás i další strávníky.
Opět netradiční pojetí, ale alkohol se vypaří a zůstane pouze originální a velmi specifická chuť. Pokud chcete trochu upustit od tradice a zkusit něco jiného, tento směr je správný a nebudete litovat.
Mezi velmi oblíbená dochucovadla patří skořice a tymián, které se k omáčce i masu skvěle hodí a je to taková třešnička na dortu. Možná vám může připadat divné přidávat skořici do slaného jídla, ale zkuste to a nebudete litovat.
Lidé si začali recept zjednodušovat a přidávat ingredience, kterými omáčku mohou pokazit a přijdou tak o klasickou tradiční chuť.
Rajská je odvozena od slova „rajská jablka“, tedy od rajčat. Součástí omáčky mají proto být rajčata nebo opravdu kvalitní rajčatový protlak, kečup sice urychlí práci, ale nezajistí žádanou chuť. I přesto ho mnozí používají: „Vím, jak se rajská dělá, ale moje maminka tam vždy přidávala kečup, takže je logické, že jsem tento postup podědila. Navíc mi to vzhledem k početné rodině velmi šetří čas a kečup je něco, co mám doma vždy. Myslím, že i tak dělám moc dobrou rajskou,“ komentuje Jana.
Do rajské se klasicky dává vývar. Mít vlastní je samozřejmě nejlepší, ale mnozí si přípravu zrychlují bujónem z obchodu, který ale úplně změní chuť celého pokrmu.
Nasládlá omáčka je správná, ale pokud to přeženete, můžete celé jídlo zkazit. Příliš sladká chuť není žádoucí a vy budete mít pocit, že jíte dezert místo hlavního chodu.
Rajská omáčka z protlaku je o dost jednodušší a rychlejší než její klasická varianta připravovaná z rajčat. A pokud máte po ruce masový vývar, budete ji mít hotovou během chvilky.
Rajská polévka je skvělá klasika s jemnou chutí a vůní. Jde nízkokalorické a výživné jídlo, které jistě ocení nejen milovníci rajčat. Nejlépe si ji vychutnáte s křupavým chlebem nebo kouskem opečené bagety.
Lidé se také přou ohledně přílohy. Podle někoho patří k rajské jedině houskové knedlíky, jiní mají rádi tradiční kolínka, zejména děti. Důležité je, aby výsledný pokrm chutnal, takže je jen na vás, kterou přílohu zvolíte. Dospělí si totiž rádi dávají k této omáčce i papriky.
„Ať si každý dělá takovou omáčku, která mu chutná. Já ale nejsem zastáncem žádných moderních variant, já a moje rodina máme rádi tradiční silné chutě, žádné experimentování. Ale samozřejmě každý má jiné chutě a jiné preference,“ říká Simona.
Zdroj: Kupi.cz