Burizony nebo též burisony nejsou nic jiného než takzvaná pufovaná rýže. Řada z nás má tuto pochutinu spojenou s dětstvím, kdy nám rodiče dávali mističku s ochucenými nadýchanými zrníčky různých barev. Dnes už jejich sláva v záplavě dalších dobrot trochu upadla, ale stále se prodávají. Kupujete si je?
Jedná se o speciálně upravenou rýži, která je svou strukturou nejpodobnější asi popcornu, který se ale dělá z kukuřice. Při procesu pufování (z anglického puffed – nafouklý) se zrna rýže rychle zvětší, čímž získají charakteristickou vzdušnou strukturu. Burizony a další výrobky z pufované rýže jsou oblíbené jako zdravá svačinka, základ pro různé cereálie nebo jako součást cukrovinek.
Ve velkém se burizony vyrábí tak, že se rýže zahřeje na vysokou teplotu v prostředí se zvýšeným tlakem. Jakmile se tlak náhle sníží, voda uvnitř zrn se přemění na páru, což způsobí jejich „explozi“ a výrazné zvětšení objemu. Typická teplota při průmyslovém pufování se pohybuje kolem 200–250 °C, přičemž tlak může dosahovat až 10 barů.
Díky své vzdušnosti je pufovaná rýže vhodná nejen jako lehká svačina, ale i jako dietní jídlo, protože neobsahuje přidané tuky a má nízký obsah kalorií. V kombinaci s čokoládou, sirupem nebo jogurtem je součástí různých tyčinek. Sladké burizony ze své podstaty až tak zdravé nejsou, ale jednou za čas je můžou zobat děti i dospělí.
Když se podíváme do nabídky českých supermarketů, najdeme zde pár výrobců burizonů. Mezi nejrozšířenější patří přírodní burizony od značky Kávoviny, přičemž balení o hmotnosti 160 g stojí přibližně 25–35 Kč. Najdete je například v Tescu, Coopu, Bille, Globusu a dalších řetězcích, ale i v Makru, na Rohlíku.cz a na různých specializovaných e-shopech se zdravou výživou. Alternativou jsou například 150g burizony od značky Natural Jihlava za cca 27 Kč.
Co se týče sladké varianty, ta se už řadu let prodává pod názvem Arizonky. Jelikož se jedná o pochutinu, prodávají se v balení o hmotnosti jen 70 g. Kromě přírodních látek, které popisujeme níže v článku, obsahují ještě cukr a přírodní barviva, jako jsou extrakt z červené řepy, kurkumy a chlorofylin. Dáte za ně cca 25–30 Kč. Alternativou jsou Arizonky značky BM Kávoviny za 20 Kč, které se dělají také s čokoládovou nebo vanilkovou příchutí.
Z pufované rýže se vyrábí i různé tyčinky a oplatky. Příkladem můžou být TatraMelky, což jsou burizony slepené karamelem. Balení o gramáži 75 g stojí podobně – od 20 do 30 Kč.
Z burizonů se dělají i různé další výrobky, například kulaté oplatky, kterým se lidově říká „polystyren“. Vhodné jsou například jako součást diety nebo pro zdravé mlsání. Za zmínku stojí i knedlíky s burizony, které se prodávají ve formě směsi, například knedlíky s burizony od značky Vitana s hmotností 400 g stojí okolo 55 Kč.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Přírodní, neochucené burizony mají podle řady studií hned několik zdravotních benefitů. Jedním z nejdůležitějších je to, že obsahují tzv. rezistentní škrob, který se tvoří během procesu pufování. Ke vstřebávání tohoto škrobu nedochází v tenkém střevě, ale dostává se do tlustého střeva, kde fermentuje a působí jako přírodní probiotikum.
Pufovaná rýže podporuje růst prospěšných střevních bakterií a přispívá ke vzniku krátkořetězcových mastných kyselin, jako je butyrát. Tyto kyseliny produkují energii pro střevní buňky, pomáhají regulovat zánětlivé procesy ve střevech a mohou přispívat k prevenci kolorektálních onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva.
Dalším důležitým přínosem je, že pufovaná rýže neobsahuje lepek, což ji činí vhodnou pro osoby s intolerancí na lepek. Kromě toho burizony pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, jelikož rezistentní škrob zpomaluje vstřebávání glukózy, čímž minimalizuje náhlé výkyvy hladiny cukru po jídle.
Pufovaná rýže je také nízkokalorická, takže se jedná o oblíbenou součást snídaně nebo svačiny lidí, kteří drží dietu za účelem redukce váhy. Ovšem burizony se dají použít i jako vložka do polévky a dalších jídel, jejich využití se meze nekladou.
Dušenou rýži umí udělat v hrnci nebo rýžovaru asi každý, ale pufovanou zkusil málokdo. Na sociálních sítích se to recepty jenom hemží, tak můžete jeden z nich vyzkoušet.
Takto podomácku vyrobené burizony nejsou tak nadýchané jako ty z obchodu, protože pro maximální zvětšení objemu je potřeba už výše zmíněná vysoká teplota i tlak. Nicméně i tak se jedná o skvělou a zdravou dobrotu! Vyzkoušíte je? Nebo si spíš koupíte sáček sladkých Arizonek v obchodě?
Zdroj: Kupi.cz