Dostali jste chuť na oblíbenou českou „hospodskou“ chuťovku nebo letos připravujete skleničky plné vlastnoručně naložených sýrů svým blízkým jako dárek pod stromeček? Ať tak či onak, domácí příprava této lahůdky není žádná věda. I přesto se ale vyplatí myslet na pár častých chyb, kterých se můžeme dopustit. Jak na to, aby se hermelíny v oleji vždy podařily a byly krásně krémové a chuťově výborné?
Cesta k úspěchu začíná již při nákupu. K nakládání je nejlepší zvolit co nejtučnější sýry s bílou plísní na povrchu, ideálně alespoň 45%. Je potom jedno, zda sáhnete po tradičním českém hermelínu nebo některém z camembertů či jiných francouzských zrajících sýrů, čím tučnější a měkčí uvnitř bude, tím snáze bude nasávat olej a doslova se v něm rozpouštět. A naopak, s tvrdšími kousky se nemusíte té správné krémové konzistence dočkat vůbec.
Hermelíny jsou samy o sobě poměrně dost slané, s množstvím soli se to proto dá velice snadno přehnat. V tomto případě platí spíše méně než více (klidně i vůbec) a raději se zaměřte na dochucení ostatními ingrediencemi.
Ve sklenici by neměl chybět česnek (ať už v podobě celých stroužků nebo prolisovaný), bílá cibule, feferonky nebo kozí rohy, bobkový list, celý pepř či nové koření. Někdo navíc přidává křen, hořčici, extra pálivé chilli papričky, provensálské koření nebo sušená rajčata, u milovníků kyselého zase nesmí chybět kysané zelí nebo jiná fermentovaná zelenina.
Spousta lidí ve snaze urychlit proces nakládání krájí sýr na menší až drobné kousky, výsledek pak připomíná spíše olejovou hermelínovou pomazánku. Někomu samozřejmě může takto vyhovovat, pokud však chcete jít tradiční cestou, je nejlepší kolečko sýru podélně rozkrojit (případně podle průměru hrdla sklenice ještě přepůlit). Takto můžete dát koření a cibuli i dovnitř a zajistíte, že olej bude hermelín nakládat ze všech stran, zároveň se krémový vnitřek nerozteče do okolí.
Zatímco jinde jsou ve studené kuchyni kvalitní, za studena lisované oleje jasnou volbou, v tomto případě je lepší upřednostnit klasiky v podobě slunečnicového či řepkového oleje. Jsou totiž chuťově nejvíce neutrální a dají vyniknout nejen hermelínu, který má v tomto případě hlavní roli, ale i dalším použitým surovinám.
Pokud byste i přesto chtěli zkusit něco nového, obvykle se doporučuje použití konopného či sezamového, případně zužitkujte ochucený olej ze sušených rajčat. Někdo také nedá dopustit na hermelíny naložené podobně jako utopenci do octa, případně do směsi oleje, octa a piva.
Největším nepřítelem v procesu nakládání jsou vzduch a bakterie, na které jsou zrající sýry zvláště citlivé. Výběr té správné sklenice je proto obzvláště důležitý. V první řadě by měla důkladně izolovat, proto jsou nejlepší zavařovací sklenice s klipem a gumovým těsněním nebo dobré šroubovací.
Následně je potřeba zajistit jejich maximální čistotu, které dosáhnete sterilizací (nezapomeňte i na víčka). Buďto je vyvařte v hrnci s vodou, dejte do trouby (na cca 15 minut při 180 °C) nebo do myčky a zapněte program s vysokou teplotou.
I v čistých a dobře těsnících sklenicích však může dojít k nechtěným procesům. Děje se tak v případě, kdy nejsou všechny suroviny plně zalité olejem, který funguje jako konzervant. Případně v situaci, kdy mezi vrstvami přísad zůstanou bublinky vzduchu.
Jakmile proto obsah kompletně zalijete olejem (pod hrdlem si nechte alespoň 1 cm), dobře sklenice uzavřete, protřepejte, opět otevřete a pomocí pár jemných bouchnutí o linku vyklepejte případné zbytky vzduchu.
Nakládaný hermelín je vhodný především k pivu, ne náhodou je to oblíbená pochoutka v mnoha českých restauracích. Vyrobit si jej však můžete také doma, je to jednodušší, než si myslíte.
První den po zalití olejem byste měli nechat sklenici stát 24 hodin při pokojové teplotě, následně ji dejte do lednice, do sklepa nebo studené chodby. Ačkoliv vždy záleží na kvalitě nakoupeného hermelínu, všeobecně se udává, že sýr nasaje chutě a začíná měknout zhruba po 7 dnech, po 2 týdnech by měl být ideálně mazlavý. V lednici pak vydrží až dva měsíce.
Tip: Kdy začít s přípravou sýrů, které chcete darovat pod stromeček? Všeobecně platí, že byste měli dávat hermelín v takovém stavu, kdy je možné ho již konzumovat, na druhou stranu ale ještě nějakou dobu vydrží. S přípravou proto můžete začít zhruba 10 až 7 dní před předáním. Do té doby stihne tak akorát uzrát a bude jen na obdarovaném, zda si ještě počká, nebo se do něj ihned pustí.
Zdroje: Kupi.cz