Pečené sladké brambory, známé také jako batáty, si získávají čím dál větší popularitu v kuchyních po celém světě. Nejenže jsou bohaté na vitamíny a minerály, ale jejich sladká chuť a jemná struktura skvěle ladí s lehkou jogurtovou omáčkou. Tento recept je ideální volbou pro rychlý oběd, zdravou večeři nebo výjimečné pohoštění pro vaše blízké.
Sladké brambory obsahují spoustu vitamínů
Sladké brambory neboli batáty už dávno nejsou jen exotickým výstřelkem na stolech šéfkuchařů, postupně si našly cestu i do našich domácích kuchyní. Proč? Jednoduše proto, že skvěle chutnají, dodají spoustu energie, a ještě přitom hrají pozitivní roli v našem zdraví.
Obsahují vlákninu, vitamín A, betakaroten, C, E a další antioxidanty, které prospívají naší pokožce, zraku a celkové imunitě. Navíc díky jejich přirozené sladkosti při pečení krásně karamelizují, a tím získávají nezaměnitelnou chuť. Nemluvě o jejich variabilním využití – od slaných po sladké recepty.
Pro dnešek jsme si pro vás připravili velmi jednoduchou, ale zároveň chuťově bohatou kombinaci – pečené batáty podávané s jemnou jogurtovou omáčkou ochucenou špetkou česneku, citronovou šťávou a bylinkami. Tento pokrm je důkazem, že zdravá jídla mohou být zároveň neodolatelně lahodná. Navíc jeho přípravu zvládne každý, i kuchař samouk.
Recept na pečené sladké brambory s jogurtovým dipem je perfektní volbou nejen pro ty, kdo hledají rychlé a syté jídlo, ale taky pro ty, kdo milují jednoduchost a čerstvé chutě.
Anna Shepulova / Shutterstock.com
Sladké pečené brambory s jogurtovou omáčkou
- Počet porcí: 2
- Délka přípravy: 10 minut příprava + 40 minut pečení
Ingredience
- 2 batáty, každá přibližně po 300 g
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 150 g bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka mletého černého pepře
- hrst čerstvé pažitky
- hrst čerstvé petrželky
- špetka pálivé papriky na dochucení
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Sladké brambory dobře omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Není nutné je loupat, jejich slupka se při pečení krásně zjemní a dodá na chuti.
- Každý batát poté podélně rozkrojte na polovinu. Pomocí ostrého nože proveďte několik zářezů na řezné ploše, ale neprořízněte je úplně. Tento krok zajistí rovnoměrné propečení. Následně je potřete olivovým olejem a posypte solí.
- Položte batáty řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 40 minut, dokud nejsou měkké a jejich povrch zlatavě zkaramelizovaný.
- Mezitím, co se batáty pečou, si připravte omáčku. V misce smíchejte bílý jogurt s citronovou šťávou, stroužkem česneku, špetkou soli a pepře. Na závěr přidejte nasekanou pažitku a petrželku. Důkladně zamíchejte a nechte chvilku odstát.
- Hotové sladké brambory vyjměte z trouby a naaranžujte na talíř. Na každý kousek naneste připravený jogurtový dip a podle chuti můžete zasypat extra směsí čerstvých bylinek nebo špetkou pálivé papriky.
Batátové hranolky
Sladké brambory jsou ideální jako příloha k masu i burgerům – mezi jejich nejoblíbenější variantu patří hranolky. Připravte si je velmi jednoduše v troubě a už nebudete chtít žádné jiné.
Batátové hranolky
Tipy pro vylepšení receptu
- Při výběru batátů sáhněte po kusech, které jsou pevné a bez skvrn. Menší batáty bývají sladší a intenzivnější v chuti.
- Pokud chcete pokrm odlehčit, použijte řecký jogurt s nízkým obsahem tuku.
- Jogurtovou omáčku můžete obměnit podle své chuti – zkuste experimentovat s koprem, mátou nebo chilli vločkami.
- Recept můžete rozšířit o grilované maso nebo cizrnu upravenou na způsob římského kmínu.
Zdroj: Kupi, WebMD