Určitě jste už slyšeli o zapiekankách, tradiční polské svačině, která si v posledních letech nachází stále více fanoušků i u nás. Tento jednoduchý pokrm, tvořený křupavou bagetou pokrytou lahodnou kombinací sýra, hub a dalších ingrediencí, je naprostým hitem polského street foodu. Připravte si doma svou vlastní variantu – rychle, snadno a za použití ingrediencí, které máte v lednici.
Ikonická chuť Polska: Proč stojí za to ochutnat zapiekanki
Polská kuchyně je známá svou poctivostí, jednoduchostí a skvělými kombinacemi chutí. A zapiekanki? To je přesně ten případ. Tato minimalistická lahůdka si získala srdce Poláků už v 70. letech minulého století. V tehdejších časech byla odpovědí na rychlé a cenově dostupné občerstvení, které dokázalo zasytit na cestách.
Ať už si dnes zapiekanky koupíte na polském trhu, nebo si je připravíte doma, pokaždé zjistíte, že za jednoduchým receptem stojí geniální kombinace křupavého pečiva, šťavnatých ingrediencí a sýrové krusty.
Tradiční zapiekanka v základní podobě obsahuje rozetřený kečup, kukuřici, šunku, cibuli a velkou porci sýra. Avšak co region, to vlastní verze – někde přidávají mleté maso, jinde olivy či žampiony. S oblibou si ji každý spotřebitel přizpůsobí podle své chuti. Mnozí tuto chuťovku znají jako rychlé občerstvení z léta, ale pravdou je, že si ji lze doma připravit v jakoukoli roční dobu. Tak si pojďme představit recept, který zvládne i začínající kuchař.
Zapiekanki – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 25 minut
Ingredience
- 1 bageta
- 1 větší cibule, nakrájená nadrobno
- 200 g kukuřice v nálevu
- 2 lžíce másla na smažení
- 200 g kvalitní vepřové šunky, nebo mletého masa
- 200 g strouhaného sýra
- 100 g žampionů
- kečup dle chuti
- hořčice dle chuti
- špetka soli
- bylinky na posypání
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nasekanou cibuli. Nechte ji pomalu zesklovatět, poté přidejte šunku nakrájenou na kostičky (případně mleté maso) a na malé kousky nakrájené žampiony, kukuřici a společně restujte. Nakonec směs lehce osolte a nechte ji vychladnout.
- Bagetu podélně rozřízněte na dvě poloviny a každou z nich rozdělte na dvě menší části. Měli byste získat čtyři díly s rovnoměrnou řeznou plochou.
- Každý díl bagety jemně potřete kečupem a rovnoměrně na něj rozložte vychladlou směs. Vrstvu zasypte strouhaným sýrem.
- Připravené bagety položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C. Zapékejte přibližně 5–8 minut, dokud se sýr na povrchu krásně nerozpustí a nezačne zlátnout.
- Hotové zapiekanki můžete doladit čerstvým kečupem nebo hořčicí dle chuti a ihned podávat.
Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Pokud milujete máslovou chuť a konzistenci avokáda, vyzkoušejte pečené avokádo s uzeným lososem, koprem a vejcem. Rychlá a zdravá varianta tohoto receptu vás překvapí svou jednoduchou přípravou a dokonalou chutí.
Avokádo zapečené s vejcem a uzeným lososem
Tipy pro vylepšení receptu
- Bagety: Pokud máte doma starší bagety, neváhejte je použít. Krátkým zapečením získají zpět křupavost a chuť.
- Variace: Nemusíte se držet jen šunky nebo mletého masa – přidejte vegetariánskou variantu s paprikami, olivami nebo čerstvým špenátem.
- Sýry: Změna sýra může zásadně ovlivnit chuť výsledného pokrmu. Vyzkoušejte třeba uzený eidam, čedar či mozzarellu.
- Koření: Kromě soli můžete žampiony dochutit i špetkou kmínu či sušeného tymiánu, který skvěle zdůrazní jejich chuť.
Zdroj: Autorský recept Kupi.cz