Zelenina a ovoce je přece to nejzdravější, co člověk může jíst, ne? Do jisté míry ano, ale platí to hlavně u takových potravin, které jsou vypěstovány v BIO kvalitě – tedy s omezeným množstvím nebo úplně bez pesticidů a dalších postřiků. Které potraviny se nejvíc stříkají a jak se případných pesticidů doma zbavit?
Pesticidům v potravinách a edukaci na toto téma se věnuje například americká nezisková organizace Environmental Working Group (EWG). Ta na základě studie publikovala seznam druhů zeleniny a ovoce, které s největší pravděpodobností obsahují zbytky pesticidů. Právě tyto potraviny by lidé měli podle EWG zvláště pečlivě mýt nebo je kupovat od farmářů v BIO kvalitě.
Neziskovka EWG analyzovala přes 45 tisíc vzorků a 46 druhů ovoce a zeleniny. Do výzkumu se zapojil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv a vládní resort pro zemědělství. Překvapivým „vítězem“, obsahujícím nejvíce zbytků pesticidů, se staly jahody. Ovšem také další plody by zákazníci neměli před konzumací zapomenout pečlivě umýt.
Nutno podotknout, že v České republice, respektive v Evropské unii, platí jiná legislativa pro chemické ošetřování potravin než v USA, nicméně i tak by se zákazníci měli mít na pozoru. Dovozci ovoce a zeleniny totiž i na našem trhu používají postřiky, díky nimž potraviny vydrží transport a nezkazí se.
Jak upozornil například portál Profibio.cz, který se zabývá zdravými potravinami a edukací v této oblasti, nedávno testem neprošly papriky ze supermarketu Globus. Obsahovaly 12krát více pesticidů, než dovoluje česká legislativa.
Kontrolu provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce 9. září 2024 a zjistila, že papriky původem z Albánie překročily maximální limity pesticidů famoxadon a formetanate. Tyto látky jsou toxické ve větším množství zejména pro játra a ledviny, ale neblahý vliv mají i na nervový systém – podle studií způsobují hormonální nerovnováhu a oslabují imunitu.
Některé výzkumy potvrdily, že stříkané papriky mají i méně živin. BIO potraviny, tedy ty bez pesticidů, obsahují více karotenoidů a polyfenolů, což jsou silné antioxidanty s protizánětlivými účinky. Dále je v nich více živin, které podporují zrak – lutein a zeaxanthin.
Pesticidy jsou chemické látky, které se používají k ochraně plodin před škůdci, chorobami a plevelem. Ačkoliv pomáhají zlepšit výnosy a vzhled ovoce a zeleniny, mohou obsahovat zbytky, které jsou podle studií pro lidi nebezpečné. Jak jsme uvedli na příkladu paprik, některé pesticidy mohou narušit hormonální rovnováhu nebo imunitní systém. Proto je důležité tyto chemikálie na potravinách minimalizovat.
Ovoce i zelenina, jako jsou jahody, broskve, hrozny nebo špenát, jsou často ošetřovány vysokým množstvím pesticidů, které mohou zůstat na jejich povrchu. Kromě pesticidů se k uchování plodů používají i další chemikálie, což může být pro lidské zdraví ve větším množství škodlivé. Proto odborníci doporučují dbát na důkladné umývání těchto potravin před konzumací.
Pro minimalizaci zbytků pesticidů na ovoci a zelenině je nejlepší je důkladně umýt pod tekoucí vodou. Většina pesticidů zůstává na povrchu plodů, a proto je důležité je nejen opláchnout, ale také je mírně očistit – otřít nebo jemně odrhnout prsty. Samozřejmě jen tak, abyste je nerozmačkali.
Důkladným mytím se výrazně sníží množství pesticidů, ale i tak je nejlepší volbou jíst BIO produkty od farmářů nebo z vlastní zahrádky, které neobsahují téměř žádné chemikálie. Nicméně zákazník musí počítat s tím, že si připlatí.
Zdroje: Kupi.cz, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, USDA, NCBI, MDPI, PJOES, EEA