Mandarinková sezóna je tu. S příchodem Vánoc si můžeme užívat jedny z nejlevnějších a nejlepších mandarinek v roce. Tedy dokud v nich nenarazíme na otravné pecky nebo nevábně kyselou chuť. Všemu se ale dá předejít již v obchodě. Naučte se pár chytrých triků, jak na první dobrou rozpoznat sladké mandarinky bez pecek, jak je snadno oloupat a ty kyselé nechat zesládnout.
Pod slupku mandarinky sice přímo v obchodě nenahlédneme, úplně ale postačí prozkoumat její povrch. Všeobecně platí, že čím tmavší a sytější oranžový odstín má, tím sladší bude. Nesmí chybět ani typická výrazná vůně.
Nezapomeňte rovněž u každého plodu zkontrolovat, zda na sobě nemá promáčklá a nahnilá místa. Z těchto důvodů je vždy lepší kupovat mandarinky samostatně na váhu a nikoliv v síťkách. Jednak nebudete riskovat, že se vám v balíčku nějaký nekvalitní kousek schová, ale také budete mít jistotu čerstvosti. Výrobci totiž síťky na mandarinky záměrně dělají oranžové a červené, aby ovoci vizuálně přilepšily.
I této nepříjemnosti se dá již při nákupu vyhnout, stačí prozkoumat etiketu ovoce nebo štítek s cenou a hledat informace o konkrétní odrůdě. Podle toho snáze odhadnete, jak dobře se budou plody loupat, zda budou sladké nebo spíš kyselejší a nakolik u nich hrozí výskyt semínek.
V našich supermarketech nejčastěji narazíte na tři odrůdy mandarinek: Klementine, Satsuma a Tangerine. V čem se liší a po které sáhnout?
Jsou ve skutečnosti hybridním křížencem mezi mandarinkami a pomeranči, díky tomu jsou obvykle zárukou sladké chuti bez pecek. Oproti „pravým“ mandarinkám mohou být plody klementinek menší, kulatější, s hladší a lesklejší sytě oranžovou slupkou (mohou se však objevovat občasná zelená místa). I tak se ale velmi dobře loupou. Nejčastěji se k nám dováží ze Španělska, Albánie nebo Maroka.
Jedná se o japonskou odrůdu. Bývá charakteristická svou volnější, měkkou slupkou, která se od dužiny velmi snadno loupe. I tyto plody jsou obvykle bez pecek, jsou ale méně sladké s lehčí kyselostí. Někteří je však upřednostňují právě pro jejich svěžejší a šťavnatější chuť.
Tangerinky originálně pochází z Tangeru v Maroku. Jedná se o mandarinky větší velikosti se světle oranžovou slupkou, která bývá tvrdší a pevnější. Také proto se hůře loupou. Měsíčky navíc bývají plné pecek a nejsou tak šťavnaté jako předchozí dvě odrůdy. Chuťově jsou tangerinky spíše sladší až nahořklé, bez kyselejších tónů.
Pokud náhodou koupíte kousky s odolnější slupkou (případně budete chtít ochránit své nehty), pak můžete vyzkoušet jednoduchý způsob: na horní a spodní straně odstraňte nebo odřízněte malý výřez slupky. Následně v jednom místě mezi měsíčky mandarinku „otevřete“. Jednotlivé dílky se i se slupkou rozbalí a snadno se budou odebírat. Tato vychytávka je zvlášť skvělá pro servírování citrusu menším dětem.
Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.
Nakoupili jste si mandarinky po kilech, ale zjistili jste, že je celá várka z obchodu nepříjemně kyselá? Zbytek plodů můžete zkusit nechat doma zesládnout, existuje hned několik způsobů.
Zdroj: Kupi.cz