Rostoucí cena másla může odradit mnohé lidi od pečení vánočního cukroví. Co zkusit zapátrat ve starých kuchařkách našich předků? Naše babičky při pečení používaly hlavně sádlo. Pouze v bohatších rodinách se používalo kravské či kozí máslo. Připravili jsme pro vás výběr receptů od tradičních až po moderní vánoční cukroví a dezerty, kde máslo můžete zcela vynechat.
K vánočnímu cukroví naši předci využívali sušené ovoce a ořechy. Med se používal všude, kde my dnes používáme cukr. K pečení babičky používaly hlavně sádlo nebo lůj. Mezi vánočními druhy pečiva hrál velmi významnou roli perník. Dílo perníkářů bylo vždy chráněno přísným tajemstvím.
„Jednalo se především o složení těsta a přidávané koření. V žádném z receptů nescházel pepř. Oblíbený byl i koriandr, anýz, bezový květ, zázvor, hřebíček, muškát, skořice aj.,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc. O jakosti perníku rozhodovala především kvalita medu, koření upravovalo pouze jeho chuť.
Máslo můžete nahradit v pečení například banánem, avokádem, ovocným pyré či řeckým jogurtem. Vybrali jsme pro vás 10 receptů na vánoční cukroví a dezerty bez másla, které stojí za to doma vyzkoušet.
Ingredience
Postup
Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme několik hodin odležet. Potom jím plníme sádlem vymazané formičky na rohlíčky. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě horké je vyklepneme a obalíme v cukru s vanilkou.
Ingredience
Postup
Bílky našleháme s cukrem a pomalu opatrně přidáme pomleté ořechy. Na vymazaný plech děláme lžičkou malé hromádky. Do středu hromádky dáme ždibec pikantní marmelády (rybízové, ostružinové). Navrch dáme oříšek. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.
Ingredience
Postup
Rozvaříme med s cukrem a se dvěma lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny. Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout.
Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.
Ingredience
Postup
Všechny suroviny vmícháme na vále a vypracujeme z nich tuhé, ale hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm silnou placku. Vykrajujeme formičkou tvary zázvorek, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě téměř dozlatova.
Ingredience
Postup
V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem do hustého a lesklého sněhu. Poté do sněhové hmoty vmícháme kokos a strouhané mandle. Nakonec z hmoty odebíráme stejně velké kousky, které lžičkou vytvarujeme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme v mírně vyhřáté troubě přibližně 1–2 hodiny.
Ingredience
Postup
V misce nad vodní lázní svaříme smetanu společně s rumem, čokoládou a skořicí. Jakmile se čokoláda rozpustí, odstavíme z lázně a necháme vychladnout. Směs dáme do lednice nejlépe přes noc vychladit. Nakonec z čokoládové hmoty odebíráme lžičkou stejně velké kousky, které vytvarujeme na kuličku a dáme do kakaa.
Ingredience
Postup
Avokádo dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou najemno. Přidejte strouhaný kokos, javorový sirup a rozpuštěný kokosový olej. Dobře propracujte, nejlépe rukama. Začněte tvarovat kuličky, rukama hmotu vždy dobře stlačte k sobě. Dejte na hodinu chladit do mrazáku. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Každou lanýžku po jedné napíchněte na párátko a namočte do polevy. Poté odložte na tác. Až budou všechny hotové, dejte vychladit do lednice.
Tyto čokoládové lanýže zvládnete připravit jen ze dvou ingrediencí, potřebujete pouze plechovku kondenzovaného mléka a kakao. Výsledek je ale nad očekávání famózní a garantujeme, že u jednoho kusu rozhodně nezůstanete. Lanýže jsou také skvělý způsob, jak zužitkovat zbytek salka, které vám zbylo z předchozího pečení.
Nepečená kokosová roláda je vynikající záležitost, kterou jistě znáte ze svátečně prostřeného stolu s vánočním cukrovím u vašich babiček. Příprava rolády je velmi snadná a nezabere moc času, můžete si ji tedy s klidem nechat až na konec těsně před Vánocemi.
Ingredience
Těsto:
Poleva:
Ostatní:
Postup
Bílky pevně ušleháme s cukrem, přišleháme žloutky a opatrně přimícháme mouku. Rozetřeme na pečicí papír na plechu a upečeme na 180°C asi 12 minut. Upečené těsto i s papírem svineme do vlhké utěrky. Po vychladnutí rozmotáme, potřeme tenkou vrstvou nutelly, poskládáme banány a opět zavineme.
Potom vymícháme cukr s citronovou šťávou, podle potřeby přidáme vodu a polejeme roládu. Trošku polevy si necháme, do ní přimícháme kakaový prášek a poprskáme roládu. Dáme vychladnout.
Ingredience
Postup
Mandle opražte na sucho na pánvičce a nechte vychladnout. Čokoládu opatrně za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni a po změknutí přidejte k mandlím. Pomocí lžičky tvořte hrudky, které dejte ztuhnout na pečicí papír.
Ingredience
Poleva:
Postup
Hladkou mouku promícháme s jedlou sodou a moučkovým cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, olej citronovou limonádu a nakonec nasekané pistácie. Vše zpracujeme v těsto, které nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Plát upečeme při 170 °C 20 minut.
Upečený korpus vyklopíme na podložku a opatrně sloupneme pečicí papír. Dokud je těsto ještě mírně teplé, vykrájíme z něj srdíčka a necháme vychladnout. Moučkový cukr přesejeme, vmícháme citronovou šťávu, kapku červeného barviva a dle potřeby horkou vodu. Připravenou polevou potíráme srdíčka, a než poleva zaschne, ozdobíme je nasekanými pistáciemi.
Zdroj: Kupi.cz