Ivka Sarauerová, známá jako Ivka Fitbake, se stala po kulinářské show MasterChef výraznou postavou české gastronomie. Je živoucím důkazem toho, že vášeň nezná hranic a když člověk chce, dokáže propojit i pečení s fitness. V rozhovoru prozrazuje, jak jí zdravý životní styl pomohl překonat osobní výzvy, jak se vypořádává s pokušeními při pečení a co je pro ni při výběru surovin zásadní.
Ivka Sarauerová je cukrářkou, která se vepsala do povědomí diváků především jako finalistka kuchařské soutěže MasterChef. Zde zaujala svým umem i energickým přístupem k vaření. Kromě pečení se našla také ve fitness, kterému se souběžně s pečením věnuje. Obě tyto činnosti popisuje jako své dvě největší vášně. Kromě dortů začala nyní péct také cookiesky, které jsou velmi populární.
Od malička jsem byla sportovec. Dříve jsem dělala závodně atletiku, ale pak jsem musela kvůli zdravotním problémům přestat běhat. Ve třiceti jsem se pak k běhání znovu vrátila a začala opět závodit. Jenže kolena se opět ozvala a já musela jít na operaci. Bohužel mi ji natolik pokazili, že jsem se už k běhání nemohla vrátit. Jenže jsem potřebovala vybít energii, a tak jsem přešla na fitness.
Nejprve jsem tam hlídala v koutku děti a pak jsem začala sama cvičit. A jelikož jsem maximalista, tak jsem se rozhodla zrovna připravit na závody ve fitness. Zároveň se s tím prolínalo takové těžší období, kterým jsem si zrovna procházela. Manžel se ke mně nechoval hezky, nebyla jsem v našem vztahu šťastná a hledala únik, jak z toho ven. Fitness se pro mě už tehdy stalo určitým druhem terapie.
S přípravou na závody určitě souvisí i dodržování stravy, bez toho by to zkrátka nešlo. Samozřejmě když ochutnáváte a jste v dietě, tak musíte všechno vyplivávat a vyplachovat si pusu vodou. Přiznávám, že to občas bylo náročné. I přesto, že se jedná o dva odlišný světy, má vášeň pro fitness je stejně velká jako vášeň pro pečení. Když chcete, jde všechno a já se odjakživa snažím dělat obě tyto činnosti na maximum a naplno.
Myslím si, že pak už to ani není tolik o motivaci, ale o životním stylu. Motivace je asi někdy na začátku v tom smyslu, že si třeba najdete nějaký svůj vzor. Ale jakmile se to dostane do takové fáze, že se z toho stane součást vašeho běžného života, tak už podle mě ani motivaci nepotřebujete a je to zkrátka součást vás. U závodů pro mě nebylo hlavní mít vysekanou figuru a pekáč buchet, ale hlavně tam dojít a nezklamat samu sebe.
Největším hnacím motorem pro mě byla samotná cesta. Zároveň jsem chtěla dokázat, že nemožný neexistuje, protože jsem musela dodržovat extrémní stravu a do toho pekla dorty. Tím jsem ukázala, že všechno jde, když se chce. Samozřejmě ne vždy je to jednoduchý, protože někdy má člověk hodně práce a je unavený. V tuto chvíli si musíte říct, proč to děláte a proč jste začali. Především se chci cítit dobře ve vlastním těle a to je taková má hlavní motivace.
Určitě ne, protože je nyní mým plným zaměstnáním pečení. Neláká mě to, a proto jsem se také dala na dráhu cukrařiny. Podle mě by ani nešlo dělat dvě takhle odlišný věci naplno. To bych musela pověsit cukrařinu na hřebík.
Inspirace je všude kolem nás, jen se stačí rozhlédnout. Jakoukoliv příchuť si řeknete, může se dát do cookiesky. Velmi mě v tomto inspiruje česká cukrařina, takže mám například cookies s příchutí štrúdl, karamelizovaných lotusek Biscoff nebo mléčné oplatky Mila. Dále jsem vytvořila cookies podle mého oblíbeného dortu mrkváče se slaným karamelem.
Domácí slaný karamel chutná skvěle a je hitem posledních let. Na výrobu budete potřebovat jen 4 ingredience a 30 minut času. A výsledek za to rozhodně stojí!
S příchodem podzimu nastává i období, kdy se v kuchyni často setkáváme s vůní čerstvých jablek. Tento oblíbený druh ovoce se skvěle hodí na přípravu různých moučníků, od koláčů přes lívance až po voňavé záviny a štrůdly. A právě závin z našlehaného těsta je tím pravým dezertem, který vás okouzlí svou lehkostí a šťavnatou jablečnou náplní. Tento recept je snadný na přípravu a zvládne ho opravdu každý.
Hodně oblíbená je pistácie, čokoláda a pak zmiňovaný štrúdl, mrkváč. To jsou naprosté bestsellers.
To asi úplně ne. Jedině že by se jednalo o nějakou zakázku. Třeba kdyby chtěla firma vymyslet nějakou svou vlastní personalizovanou cookiesku.
Myslím si, že těch přešlapů bylo za 15 let tolik, že by z nich možná šla vydat i kniha. Vždy se ale snažím brát každou chybu jako pozitivum a poučit se z ní. Řekla bych, že ať už se to týká byznysu, vztahů a zkrátka čehokoliv jiného, kde dochází ke kontaktu s lidmi, vždy se to děje z nějakého důvodu a proto, aby si člověk něco odnesl a nemuselo k tomu v budoucnu dojít. Stalo se třeba, že se pokazila zakázka nebo jsem udělala špatně korpus, který měl být jinej. Vždy se snažím vše nějak nahradit nebo vykompenzovat.
Naštěstí se to děje minimálně, ale asi nejhorší, co se mi stalo, byla zapomenutá zakázka, která se nezapsala nebo někde zapadla. Z těch nejaktuálnějších zrovna má poslední svatba, kam jsme s partnerem vezli svatební dort. Někdo nám vletěl do cesty, což vyžadovalo rychlou reakci partnera. Ten musel prudce dupnout na brzdu, aby předešel velké bouračce. Dort se kvůli tomu hodně poničil, a to i přesto, že byl zajištěný v chladicím boxu. Jenže s tím opravdu nešlo nic dělat. Vždy se ale snažím vše vyřešit a vykompenzovat. Myslím si, že když je člověk lidský, tak to přijme a pochopí s omluvou. Stane se, jsme jenom lidi a každý chybuje.
Těch je několik, od koření až po kvalitní olivový olej. Základem do všeho je určitě kvalitní sůl. Za sebe mohu doporučit Flor de Sal.
Jejich kvalita. Právě kvalitní suroviny jsou základ, pod který nikdy nepůjdu.
Na ingredience potřebné pro přípravu zakázek mám dodavatele. Pro suroviny k vaření na doma si zaběhnu do supermarketu nebo objednávám na Rohlíku. Mám však radši, když vše při nákupu vidím osobně. Doručení nákupů domů využívám v případě, kdy nestíhám. U masa sleduji, zda je v bio kvalitě, protože to jde vždy poznat. Třeba když potřebuji mletý maso, vydám se do masny nedaleko našeho bydliště, kde si osobně vyberu takové, které se mi líbí, a nechám si ho na místě pomlít.
Určitě se shepherd’s pie. Ten je hodně oblíbený u mých kluků. Většinou děláme takový rychlovky, protože nemáme příliš času vyvařovat. Dále milujeme italskou kuchyni, takže ještě focacciu děláme pořád a na několik způsobů. Kdybych chtěla oslnit, zvolila bych krevetový bisque. Jako dezert bych připravila tiramisu. Není to o tom, abyste koupili nejdražší suroviny, ale spíše o chutích.
Já miluju asijskou kuchyni a pálivý chutě. Koriandr, limeta, chilli. To je za mě top. Konkrétní oblíbený asijský pokrm ale nemám. Vždy vařím ze surovin, které jsou doma, a nikdy nejedu podle receptů. Snažím se dodržovat sezónnost, takže často využívám ovoce a zeleniny, které mi třeba přinese v bedýnce maminka ze zahrádky.
Připravte si s námi pikantní asijské rýžové nudle s kuřecím masem, zeleninou a koriandrem, které vás dostanou svou perfektně vyladěnou chutí. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zdatné kuchaře.
Asijský houbový vývar se perfektně hodí jako polévka, případně i jako hlavní chod – v takovém případě jej obohaťte rýží, nudlemi, jarní cibulkou, hovězím masem, vejcem či výhonky. Můžete ho také použít jako tekutý základ pro různá rizota a studené i teplé omáčky na asijský způsob. Příprava je velmi jednoduchá, zvládne ji tedy opravdu každý.
Jsem ten typ člověka, který když jde na nákup, tak se ovoce a zeleninu snaží nedávat do plastového sáčku nebo si nosit svoje obaly nebo svoje tašky, do kterých dávám nákup. Do bezobalových obchodů ale nechodím.
Základem je vyhodit zbytečný potraviny, který v jídelníčku ani nemusí být. Ať jsou to cukry, bílé pečivo, i když to není v určité míře špatně. Ale třeba tučný a smažený jídla, sladký pití, kávy dochucený sirupem a mlékem, to vše se snažit vyřadit. Jíst střídmě, nepřejídat se. Dále pak samozřejmě pohyb, neočekávat zázraky na počkání a vydržet.
Mým nejoblíbenějším mottem je když už, tak už. Nemám ráda polovičatost, takže když už něco dělám, tak pořádně. To říkám i mým dětem. Mám spoustu povinností a závazků, které mě popohání dělat vše naplno, nelze zvolnit nebo ubrat. Možná ve smyslu toho, že nebudu chodit dvakrát denně trénovat, ale co se týče práce a povinností, člověk nemůže ubrat. Mým hlavním hnacím pohonem je rodina, moji synové a partner. Ti mi dávají největší energii.
Třeba recept na banánový lívance. Ty miluji já i moji kluci. Stačí rozmačkat banán, dáte do toho odměrku proteinu, ovesný vločky, trošku ovesnýho mlíka, dvě vajíčka. Potom můžete přidat dle chuti skořici, kokos nebo drcený oříšky či rozinky. Na kokosovým oleji usmažíte skvělý lívanečky. Jsou dobrý s ovocem, jogurtovým přelivem. To je záruka rychlý snídaně nebo svačinky, třeba i po tréninku.
Zdroj: Kupi.cz