Naložením vajec do vodního skla se prodlouží doba jejich čerstvosti. Že jste to nikdy neslyšeli? To bude tím, že se jedná o starší metodu, za kterou jsou ale dnes někteří rádi. Jak na to?
Dnešní realita cen vajec je taková, že plato třiceti vajíček vyjde i na 199 Kč. To vede k tomu, že s nimi mnozí šetří. Na druhou stranu pokud budou otálet s jejich spotřebováním až moc dlouho, může se stát, že se zkazí a vejce poletí do koše. Existuje ale metoda, která prodlouží jejich trvanlivost.
Starší ročníky si možná tento způsob skladování budou pamatovat, jelikož ho s oblibou využívaly jejich babičky i praprababičky. V minulosti bylo nedostatek vajec během léta i zimy, takže bylo nutné si dělat zásoby. Dnes se dá metoda využít i v případě, že máte velké množství vajec, které nezvládnete využít do data spotřeby.
Málokdo by čekal, že se metoda dnes obnoví a lidé ji začnou opět využívat. Vzhledem k vysokým cenám se ale snaží ušetřit každý, navíc snížit plýtvání na minimum i bezpečně uchovat potraviny v co nejlepším stavu.
Co je vodní sklo? Jedná se o roztok křemičitanu sodného a vody. Ten si buď můžete vyrobit doma, nebo koupit v drogerii, což vám ulehčí práci.
Jako první si připravte roztok tak, že smícháte vodu s křemičitanem sodným v poměru 10 : 1. Následně vezměte sklenici, dejte do ní vejce a zalijte zmíněnou směsí. Je důležité, aby byla všechna vajíčka ponořená. Sklenici dobře zavřete nebo přikryjte mastným papírem a uchovávejte ideálně ve tmě a chladu (lednice, balkon nebo sklep). Vejce vám vydrží v tomto stavu čerstvá až 12 měsíců.
Pokud byste rádi vyzkoušeli i další tipy, jak uchovat vejce déle čerstvá, hodit se vám bude čistý minerální olej. Stačí vám pár kapek, které rozetřete v dlaních, a vejce pořádně naolejujte. Skladujte tak, jak jste zvyklí.
Věděli jste, že můžete vejce zmrazit? Pozor, není to ale jen tak, do mrazáku je totiž musíte vkládat bez skořápky a ideálně oddělený žloutek od bílku. U žloutku ale může nastat situace, že dojde k jeho vysušení nebo drolení. Pokud budete dopředu vědět, k čemu je budete potřebovat, můžete do nich přidat sůl nebo případně cukr, a problémům se vyhnete.
Dalším tipem je uchovávání v pšenici, která zaručí trvanlivost až 8 měsíců. Vezměte bedýnku, vystelte ji pšenicí a vyskládejte vajíčka, jež se nesmí dotýkat dna. Zasypte pšenicí a je hotovo. Skladujte v suchu a temnu.
V každém případě je nutné mít vejce co nejčerstvější, jedině tak dosáhnete kýženého výsledku.
Zdroj: Kupi