Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Drahá vejce řeší Češi po svém: Nakupují je v akci a nakládají je do vodního skla, díky tomu zůstanou čerstvá až rok

Melnikov Dmitriy / Shutterstock.com

Naložením vajec do vodního skla se prodlouží doba jejich čerstvosti. Že jste to nikdy neslyšeli? To bude tím, že se jedná o starší metodu, za kterou jsou ale dnes někteří rádi. Jak na to?

Přečtěte si také

Řetězce dělají zákazníkům radost regionálními potravinami. Od rajčatového piva až po české jahody

Inspirace našimi předky

Dnešní realita cen vajec je taková, že plato třiceti vajíček vyjde i na 199 Kč. To vede k tomu, že s nimi mnozí šetří. Na druhou stranu pokud budou otálet s jejich spotřebováním až moc dlouho, může se stát, že se zkazí a vejce poletí do koše. Existuje ale metoda, která prodlouží jejich trvanlivost.

Starší ročníky si možná tento způsob skladování budou pamatovat, jelikož ho s oblibou využívaly jejich babičky i praprababičky. V minulosti bylo nedostatek vajec během léta i zimy, takže bylo nutné si dělat zásoby. Dnes se dá metoda využít i v případě, že máte velké množství vajec, které nezvládnete využít do data spotřeby.

Málokdo by čekal, že se metoda dnes obnoví a lidé ji začnou opět využívat. Vzhledem k vysokým cenám se ale snaží ušetřit každý, navíc snížit plýtvání na minimum i bezpečně uchovat potraviny v co nejlepším stavu.

C.M.S / Shutterstock.com

Nakládání vajec do vodního skla

Co je vodní sklo? Jedná se o roztok křemičitanu sodného a vody. Ten si buď můžete vyrobit doma, nebo koupit v drogerii, což vám ulehčí práci.

Co budete potřebovat

  • křemičitan sodný
  • vodu
  • vejce
  • zavařovací sklenici

Postup

Jako první si připravte roztok tak, že smícháte vodu s křemičitanem sodným v poměru 10 : 1. Následně vezměte sklenici, dejte do ní vejce a zalijte zmíněnou směsí. Je důležité, aby byla všechna vajíčka ponořená. Sklenici dobře zavřete nebo přikryjte mastným papírem a uchovávejte ideálně ve tmě a chladu (lednice, balkon nebo sklep). Vejce vám vydrží v tomto stavu čerstvá až 12 měsíců.

S konzervací a uchováváním pomůže olej, pšenice i mráz

Pokud byste rádi vyzkoušeli i další tipy, jak uchovat vejce déle čerstvá, hodit se vám bude čistý minerální olej. Stačí vám pár kapek, které rozetřete v dlaních, a vejce pořádně naolejujte. Skladujte tak, jak jste zvyklí.

Věděli jste, že můžete vejce zmrazit? Pozor, není to ale jen tak, do mrazáku je totiž musíte vkládat bez skořápky a ideálně oddělený žloutek od bílku. U žloutku ale může nastat situace, že dojde k jeho vysušení nebo drolení. Pokud budete dopředu vědět, k čemu je budete potřebovat, můžete do nich přidat sůl nebo případně cukr, a problémům se vyhnete.

Dalším tipem je uchovávání v pšenici, která zaručí trvanlivost až 8 měsíců. Vezměte bedýnku, vystelte ji pšenicí a vyskládejte vajíčka, jež se nesmí dotýkat dna. Zasypte pšenicí a je hotovo. Skladujte v suchu a temnu.

V každém případě je nutné mít vejce co nejčerstvější, jedině tak dosáhnete kýženého výsledku.

Zdroj: Kupi