Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Encyklopedie kuchařských nástrojů: Víte, co je kyveta nebo agrafa?

Bolyuk Studio / Shutterstock.com

V kuchyni profesionálové používají slova, o kterých byste ani neřekli, že pocházejí z gastronomického prostředí. Podívali jsme se jim na zoubek, tak se přiučte něco nového.

Přečtěte si také

BILLA, Lidl, Penny... Kde najdete nejlepší slevy na vánoční pečení? Akční letáky týdne od 20. 11. do 26. 11.

Málo známé názvy kuchyňských nástrojů

Kuchyňské nástroje a jejich názvy: Některé pocházejí z cizích jazyků, původ dalších můžeme hledat v nářečí či zastaralých výrazech. Co je ale jasné, že dnešní generace je běžně nepoužívá.

Pokud jste následující pojmenování kuchyňského náčiní někdy slyšeli, hádáme, že jste starší ročníky, máte za sebou odbornou školu nebo jste povoláním kuchaři či číšníci. Schválně si spočítejte, kolik pojmů jste znali, můžete to pojmout jako takový kvíz. Dejte nám pak do komentářů vědět, jak jste dopadli.

Agrafa

Pojem určitě znáte, ale možná vám na první dobrou nedojde, o co jde. Agrafa je kovový drátěný obal, který najdete na lahvi se špuntem. Jeho cílem je zabránit vystřelení špuntu, což by se mohlo stát vlivem kvašení šumivého vína.

Gloš

Gloš je nerezový poklop, kterým se přikrývají pokrmy proto, aby nebyly vidět nebo aby byla zachována jejich teplota. Můžete si ho vybavit z filmů, často se totiž objevují v hotelových donáškách nebo v restauracích při podávání pokrmů.

Chafing

Jedná se o ohřívač pokrmů, v němž je udržována stabilní teplota. Můžete si je vybavit z cateringů, akcí nebo hotelových bufetů.

Nil Karagoz/ Shutterstock.com

Kenzan

Tento ježek se používá k aranžování ovoce, ale mimo jiné i dekorování květin. Je tvořen ostrými bodáky, na kterých ovoce, ale i květiny perfektně drží.

Kloše

Píše se jinak, zní skoro stejně. Kloše nejsou nic jiného než poklopy na jídlo, které jsme zmiňovali výše pod pojmem gloš.

Kyveta

Tlaková nádoba, která se používá u nápojových systémů, např. postmix, premix nebo pro ležení piva pro domácí sládky.

Casserole

Název pochází z francouzského jazyka a znamená skleněný, keramický nebo nerezový hluboký hrnec, mísa nebo pekáč, zkrátka nádoba, ve které se pokrm peče a následně také podává.

Molton

Molton je podložka pod ubrus, jež má zabránit klouzání ubrusu po stole. Možná tento pojem znáte jako jevištní nebo dekorační materiál.

Sosír

Co je sosír, se dá jednoduše odvodit. Základem je totiž slovo sos, což značí omáčku. Jde tedy jinak řečeno o omáčník, tedy nádobu, ze které se omáčkou pokrmy polévají.

Tymbál

Tymbál, někde uváděný jako timbál, je kastrůlek na zapékané pokrmy. Zpravidla se jedná o kovovou či stříbrnou nádobu.

Kokotka

Litinová těžká nádoba s vyklenutou poklicí a dvěma uchy. Dnes se tak označuje kulatá mísa s vysokým okrajem, která slouží k zapékání pokrmů (materiál je nejčastěji keramika nebo porcelán).

Zdroj: Kupi